Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / АЕРОКЛУБ

АЕРОКЛУБ

У Србобрану 1925.год. одржана је оснивачка скупштина Аеро клуба. Причу је забележио у својој новинарској каријери Миленко Генчић.

Непосредно после завршетка првог светског рата, Србобран се веома брзо економски развијао, захваљујући пре свега младим високообразованим људима који су се школовали у Сегедину, Пешти, Бечу, Прагу и Паризу.

Србобран као јак економски центар у Војводини, био је све ближе европским градовима.

Snimak napravljen iz aviona 1934.godine. Raskrsnica Karađorđeve i S.Save ulice.

Негде половином октобра 1925.год. освануо је плакат на ресторану Корзо, да ће се одржати оснивачка скупштина Аеро-клуба, а то је забележила новосадска Застава 17.новембра 1925.год.

Интересовање за формирање Аеро-клуба у Србобрану ,било је изнад сваког очекивања, те је сала овог пута заиста била претесна да прими све заинтересоване за разој спортског ваздухопловства. То је и разумљиво, јер је човекова давнашња жеља је да се вине у висине и лети као птица и загосподари ваздухом. То је први пут пошло за руком браћи Рајт 17.децембра 1903.год. када је њихов авион успео да прелети 30 метара на висини од 3м што је било право светско чудо.

Ваздухопловство се брзо развијало, а београђани су имали ту част да виде како први пилоти Марцеп и Русијан са својим авионом господаре ваздушним простором .

На оснивачкој скупштини 104 Србобранаца потписала су приступнице да постају чланови Аеро-клуба, јер су желели да се баве моделарством, једриличарством, падобранством и управљањем моторним летелицама .

Утемељивач Аеро-клуба у Србобрану био је познати србобрански економ, Средоје Белић који је положио у касу 500 динара што је био велики новац.

На скупштини изабрана је управа Аеро-клуба. За председника изабран је Жарко Пивнички подбележник, за првог подпредседника Милорад Курјачки, за другог подпредседника Иван Гајић подбележник, за секретара Исидор Субаков, за благајника Аца Огњеновић кројач, док су за чланове управног одбора изабрани: Ненад Парошки подбележник, Сава Мургашки подбележник, Нестор Грујић општински чиновник, Жарко Курјачки ципелар, Веља Шијачић ципелар и Павле Берг професор.

Том приликом изабран је и Надзорни одбор у који су ушли: Живко Стефановић управни подбележник, Исидор Велић општински благајник и Стеван Курјачки трговац.

Примивши извештај о формирању месног одбора Аеро-клуба у Србобрану, Главни одбор Аеро-клуба у Новом Саду изразио је све похвале са жељом да и друга места у Војводини пођу примером Србобрана.

Србобран је постао један од пионира развоја Аеро-клубова, који је редовно окупљао велики број чланова и своју активност наставио је све до почетка другог светског рата, када је силом прилика престао са радом и који никад више није формиран у Србобрану.


 Prijavi se
PESMA DANAPartneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin