Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / MILIVOJ TUTOROV

MILIVOJ TUTOROV

Milivoj Tutorov
1930 - 1991

 

Prof. Milivoj Tutorov je rođen u Srbobranu 16.05.1930. godine u zemljoradničkoj porodici. Rano je ostao bez oca, koga su ubile mađarske okupacione vlasti aprila 1941.godine. Njegova majka, poticala je iz poznate i ugledne porodice Slavnić.

Osnovnu školu je završio u Srbobranu, gimnaziju u Starom Bečeju, a filozofski fakultet, na grupi za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost u Beogradu.

Nakon diplomiranja je radio kao profesor u gimnaziji u Zavidovićima (BiH), da bi na poziv vlasti 1962.godine došao u svoj rodni Srbobran i učestvovao u formiranju gimnazije " Svetozar Miletić ". Bio je njen prvi direktor...


Umro je u Srbobranu 19.11.1991. godine.

Jovan Tanurdžić, novinarska legenda i srbobranac ovako je tih dana pisao za novosadski " Dnevnik ":

Na vest o smrti profesora Milivoja Tutorova

UČITELJ SRBOBRANSKIH GENERACIJA

Možda je Srbobran u svojoj viševekovnoj burnoj istoriji imao i značajnijih ljudi, ali je sigurno da medju prosvetiteljima nije iznedrio čoveka poput Milivoja Tutorova. Odlazeći u svet večne tišine ostavio nam je sećanje na godine uspešnog rada i života u gimnaziji " Svetozar Miletić ", čiji je bio utemeljitelj, jedan od osnivača obnovljene škole u posleratnom dobu. Prvi direktor i profesor književnosti, čovek lepe reči. Sva njegova predavanja ostala su u sećanju svih učenika.

Bio je profesor Tutorov zaljubljenik u život, u dnu svoje setne duše svestan do koje mere smo samo putnici u čunu prolaznosti, sa koga jedva stignemo da mahnemo obalama koje ostaju iza nas. Učio je generacije gimnazijalaca da zavole romantičnog pesnika Branka Radičevića, valjda i sam živeći neki život koji je veličanstveno spojio tužbalicu mirućeg i ushićenu odu radosti pred lepotom prirode i života.

Niko u okruženju profesora Milivoja Tutorova nije mogao ostati ravnodušan prema njemu. Ni kolege, ni učenici, ili samo - sugrađani.Bio je čovek posebnog šarma, koji je uvek i u časovima najvećeg klonuća, imao neizrecive vere da se svet može promeniti, naravno nabolje. Idealizam mladosti držao je i njega, ali i nosio njegove nestašne vaspitanike. I to godinama. Dobro je znao da se sveto pedagoško pravilo " biti strog, ali pravičan " lako preobrati u sopstvenu negaciju i da ovo ubojno oružje treba često glačati i doterivati.

Odlazeći u penziju poneo je zauvek nostalgiju za školskim zvonom, mladalačkim žamorom i učionicom. No, nastavio je da radi, možda i značajniji posao. Pisao je o srbobranskom sportu, omladini, vremenu prohujalom. NJegova pisana reč ostaće kao sećanje na čoveka koji je opisao decenije razvoja fudbala, košarke, konjičkog sporta. U četiri knjige je obeležio radosti i pobede, ali i patnje poraza, srbobranskih klubova " Bačka ", " Akademik " i " Borac ". Manirom i umećem književnika pisao je o nastajanju i razvoju srbobranske sportske mladosti.

Radio Srbobran je više godina emitovao seriju o bogatim i siromašnim sudbinama ovdašnjih porodica Dunđerski, Gavanski, Pivnički, o dr Đorđu Bastiću, otrgnuo je od zaborava, prvi i jedini, delo književnika Stevana Kaćanskog Barda. Bio je profesor Tutorov saradnik " Dnevnika ", pisao je u " Politici " kao i u književnim časopisima. Teme su bile ljudske sudbine, nova saznanja o sudbinama starih vojvođanskih porodica, ali i najneobičnije informacije iz kraja u kome je živeo. Želeo je da se o njegovom Srbobranu zna više.

Neumitna smrt odnela je u 62. godini profesora Milivoja Tutorova, baš u trenucima kada se sve više budi svest srpskog naroda, a na koju nas je tako često upućivao u svojim  romantičarskim predavanjima i brojnim knjigama.

Jovan Tanurdžić

U novembru 2008.godine Srbobran.net je pokrenuo inicijativu da se trg Mladosti preimenuje u trg Milivoja Tutorova. Inicijativa tada nije naišla na pozitivnu reakciju opštinske vlasti. Nakon tri ipo godine, inicijativa se našla pred odbornicima u Skupštini i odlukom većine prihvaćeno je da se trg ispred gimnazije nosi ime Milivoja Tutorova.  

Tabla sa nazivom Trga profesora Milivoja Tutorova, svečano je otkrivena, u prisustvu rodbine na pedesetogodišnjicu Gimnazije Svetozar Miletić.

1. VATRA JE DONELA BOL, TUGU I SUZE (O potresnoj istoriji Srpske pravoslavne crkve u Srbobranu)

2. SENTOMAŠU LAZU HEJ! (O Lazi Dunđerskom, jednom od najvećih veleposednika i industrijalaca Srbobrana svih vremena, kafani "Kamila" u Novom Sadu i pesmi "Sentomašu lazu hej" ...)

3. DR ĐORĐE BASTIĆ (Priča o velikanu, humanisti koji je zauvek zadužio Srbobrance)

4. ZMAJ I SENTOMAŠKE BESEDE U NOVOM SADU (Ovo je priča o Zmaju, ali i jednoj devojčici iz našeg Srbobrana, koja je osvojila srce i dušu Zmajevu )

5. VELIKAN POD VELOM ZABORAVA (Saznajte ko je bio Stevan Vladislav Kaćanski - Stari Bard)

6. DRŽAVNA VELIKA GIMNAZIJA (I DEO)

7. DRŽAVNA VELIKA GIMNAZIJA (II DEO)

8. DRŽAVNA VELIKA GIMNAZIJA (III DEO)

9. DRŽAVNA VELIKA GIMNAZIJA (IV DEO)

10. DRŽAVNA VELIKA GIMNAZIJA (V DEO)

11. DRŽAVNA VELIKA GIMNAZIJA (VI DEO)

12. DRŽAVNA VELIKA GIMNAZIJA (VII DEO)

13. DRŽAVNA VELIKA GIMNAZIJA (VIII DEO)

 

 


 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 57
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen