Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / MILIVOJ TUTOROV

MILIVOJ TUTOROV

Milivoj Tutorov
1930 - 1991

 

Prof. Milivoj Tutorov je rođen u Srbobranu 16.05.1930. godine u zemljoradničkoj porodici. Rano je ostao bez oca, koga su ubile mađarske okupacione vlasti aprila 1941.godine. Njegova majka, poticala je iz poznate i ugledne porodice Slavnić.

Osnovnu školu je završio u Srbobranu, gimnaziju u Starom Bečeju, a filozofski fakultet, na grupi za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost u Beogradu.

Nakon diplomiranja je radio kao profesor u gimnaziji u Zavidovićima (BiH), da bi na poziv vlasti 1962.godine došao u svoj rodni Srbobran i učestvovao u formiranju gimnazije " Svetozar Miletić ". Bio je njen prvi direktor...


Umro je u Srbobranu 19.11.1991. godine.

Jovan Tanurdžić, novinarska legenda i srbobranac ovako je tih dana pisao za novosadski " Dnevnik ":

Na vest o smrti profesora Milivoja Tutorova

UČITELJ SRBOBRANSKIH GENERACIJA

Možda je Srbobran u svojoj viševekovnoj burnoj istoriji imao i značajnijih ljudi, ali je sigurno da medju prosvetiteljima nije iznedrio čoveka poput Milivoja Tutorova. Odlazeći u svet večne tišine ostavio nam je sećanje na godine uspešnog rada i života u gimnaziji " Svetozar Miletić ", čiji je bio utemeljitelj, jedan od osnivača obnovljene škole u posleratnom dobu. Prvi direktor i profesor književnosti, čovek lepe reči. Sva njegova predavanja ostala su u sećanju svih učenika.

Bio je profesor Tutorov zaljubljenik u život, u dnu svoje setne duše svestan do koje mere smo samo putnici u čunu prolaznosti, sa koga jedva stignemo da mahnemo obalama koje ostaju iza nas. Učio je generacije gimnazijalaca da zavole romantičnog pesnika Branka Radičevića, valjda i sam živeći neki život koji je veličanstveno spojio tužbalicu mirućeg i ushićenu odu radosti pred lepotom prirode i života.

Niko u okruženju profesora Milivoja Tutorova nije mogao ostati ravnodušan prema njemu. Ni kolege, ni učenici, ili samo - sugrađani.Bio je čovek posebnog šarma, koji je uvek i u časovima najvećeg klonuća, imao neizrecive vere da se svet može promeniti, naravno nabolje. Idealizam mladosti držao je i njega, ali i nosio njegove nestašne vaspitanike. I to godinama. Dobro je znao da se sveto pedagoško pravilo " biti strog, ali pravičan " lako preobrati u sopstvenu negaciju i da ovo ubojno oružje treba često glačati i doterivati.

Odlazeći u penziju poneo je zauvek nostalgiju za školskim zvonom, mladalačkim žamorom i učionicom. No, nastavio je da radi, možda i značajniji posao. Pisao je o srbobranskom sportu, omladini, vremenu prohujalom. NJegova pisana reč ostaće kao sećanje na čoveka koji je opisao decenije razvoja fudbala, košarke, konjičkog sporta. U četiri knjige je obeležio radosti i pobede, ali i patnje poraza, srbobranskih klubova " Bačka ", " Akademik " i " Borac ". Manirom i umećem književnika pisao je o nastajanju i razvoju srbobranske sportske mladosti.

Radio Srbobran je više godina emitovao seriju o bogatim i siromašnim sudbinama ovdašnjih porodica Dunđerski, Gavanski, Pivnički, o dr Đorđu Bastiću, otrgnuo je od zaborava, prvi i jedini, delo književnika Stevana Kaćanskog Barda. Bio je profesor Tutorov saradnik " Dnevnika ", pisao je u " Politici " kao i u književnim časopisima. Teme su bile ljudske sudbine, nova saznanja o sudbinama starih vojvođanskih porodica, ali i najneobičnije informacije iz kraja u kome je živeo. Želeo je da se o njegovom Srbobranu zna više.

Neumitna smrt odnela je u 62. godini profesora Milivoja Tutorova, baš u trenucima kada se sve više budi svest srpskog naroda, a na koju nas je tako često upućivao u svojim  romantičarskim predavanjima i brojnim knjigama.

Jovan Tanurdžić

U novembru 2008.godine Srbobran.net je pokrenuo inicijativu da se trg Mladosti preimenuje u trg Milivoja Tutorova. Inicijativa tada nije naišla na pozitivnu reakciju opštinske vlasti. Nakon tri ipo godine, inicijativa se našla pred odbornicima u Skupštini i odlukom većine prihvaćeno je da se trg ispred gimnazije nosi ime Milivoja Tutorova.  

Tabla sa nazivom Trga profesora Milivoja Tutorova, svečano je otkrivena, u prisustvu rodbine na pedesetogodišnjicu Gimnazije Svetozar Miletić.

1. VATRA JE DONELA BOL, TUGU I SUZE (O potresnoj istoriji Srpske pravoslavne crkve u Srbobranu)

2. SENTOMAŠU LAZU HEJ! (O Lazi Dunđerskom, jednom od najvećih veleposednika i industrijalaca Srbobrana svih vremena, kafani "Kamila" u Novom Sadu i pesmi "Sentomašu lazu hej" ...)

3. DR ĐORĐE BASTIĆ (Priča o velikanu, humanisti koji je zauvek zadužio Srbobrance)

4. ZMAJ I SENTOMAŠKE BESEDE U NOVOM SADU (Ovo je priča o Zmaju, ali i jednoj devojčici iz našeg Srbobrana, koja je osvojila srce i dušu Zmajevu )

5. VELIKAN POD VELOM ZABORAVA (Saznajte ko je bio Stevan Vladislav Kaćanski - Stari Bard)

 

 


 Prijavi se
PESMA DANAPartneri
Arhiva
Srbobran.net
Dom zdravlja
Restoran Gurman
Agrosimsa
Nijansa
Švrća
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world