Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/content/7/milivoj-tutorov/1/

Verzija za Ütampu / To ScreenviewMILIVOJ TUTOROV

Milivoj Tutorov
1930 - 1991

 

Prof. Milivoj Tutorov je ro─Ĺen u Srbobranu 16.05.1930. godine u zemljoradni─Źkoj porodici. Rano je ostao bez oca, koga su ubile ma─Ĺarske okupacione vlasti aprila 1941.godine. Njegova majka, poticala je iz poznate i ugledne porodice Slavni─ç.

Osnovnu školu je završio u Srbobranu, gimnaziju u Starom Be─Źeju, a filozofski fakultet, na grupi za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku knji┼żevnost u Beogradu.

Nakon diplomiranja je radio kao profesor u gimnaziji u Zavidovi─çima (BiH), da bi na poziv vlasti 1962.godine došao u svoj rodni Srbobran i u─Źestvovao u formiranju gimnazije " Svetozar Mileti─ç ". Bio je njen prvi direktor...


Umro je u Srbobranu 19.11.1991. godine.

Jovan Tanurd┼żi─ç, novinarska legenda i srbobranac ovako je tih dana pisao za novosadski " Dnevnik ":

Na vest o smrti profesora Milivoja Tutorova

U─îITELJ SRBOBRANSKIH GENERACIJA

Mo┼żda je Srbobran u svojoj viševekovnoj burnoj istoriji imao i zna─Źajnijih ljudi, ali je sigurno da medju prosvetiteljima nije iznedrio ─Źoveka poput Milivoja Tutorova. Odlaze─çi u svet ve─Źne tišine ostavio nam je se─çanje na godine uspešnog rada i ┼żivota u gimnaziji " Svetozar Mileti─ç ", ─Źiji je bio utemeljitelj, jedan od osniva─Źa obnovljene škole u posleratnom dobu. Prvi direktor i profesor knji┼żevnosti, ─Źovek lepe re─Źi. Sva njegova predavanja ostala su u se─çanju svih u─Źenika.

Bio je profesor Tutorov zaljubljenik u ┼żivot, u dnu svoje setne duše svestan do koje mere smo samo putnici u ─Źunu prolaznosti, sa koga jedva stignemo da mahnemo obalama koje ostaju iza nas. U─Źio je generacije gimnazijalaca da zavole romanti─Źnog pesnika Branka Radi─Źevi─ça, valjda i sam ┼żive─çi neki ┼żivot koji je veli─Źanstveno spojio tu┼żbalicu miru─çeg i ushi─çenu odu radosti pred lepotom prirode i ┼żivota.

Niko u okru┼żenju profesora Milivoja Tutorova nije mogao ostati ravnodušan prema njemu. Ni kolege, ni u─Źenici, ili samo - sugra─Ĺani.Bio je ─Źovek posebnog šarma, koji je uvek i u ─Źasovima najve─çeg klonu─ça, imao neizrecive vere da se svet mo┼że promeniti, naravno nabolje. Idealizam mladosti dr┼żao je i njega, ali i nosio njegove nestašne vaspitanike. I to godinama. Dobro je znao da se sveto pedagoško pravilo " biti strog, ali pravi─Źan " lako preobrati u sopstvenu negaciju i da ovo ubojno oru┼żje treba ─Źesto gla─Źati i doterivati.

Odlaze─çi u penziju poneo je zauvek nostalgiju za školskim zvonom, mladala─Źkim ┼żamorom i u─Źionicom. No, nastavio je da radi, mo┼żda i zna─Źajniji posao. Pisao je o srbobranskom sportu, omladini, vremenu prohujalom. NJegova pisana re─Ź osta─çe kao se─çanje na ─Źoveka koji je opisao decenije razvoja fudbala, košarke, konji─Źkog sporta. U ─Źetiri knjige je obele┼żio radosti i pobede, ali i patnje poraza, srbobranskih klubova " Ba─Źka ", " Akademik " i " Borac ". Manirom i ume─çem knji┼żevnika pisao je o nastajanju i razvoju srbobranske sportske mladosti.

Radio Srbobran je više godina emitovao seriju o bogatim i siromašnim sudbinama ovdašnjih porodica Dun─Ĺerski, Gavanski, Pivni─Źki, o dr ─Éor─Ĺu Basti─çu, otrgnuo je od zaborava, prvi i jedini, delo knji┼żevnika Stevana Ka─çanskog Barda. Bio je profesor Tutorov saradnik " Dnevnika ", pisao je u " Politici " kao i u knji┼żevnim ─Źasopisima. Teme su bile ljudske sudbine, nova saznanja o sudbinama starih vojvo─Ĺanskih porodica, ali i najneobi─Źnije informacije iz kraja u kome je ┼żiveo. ┼Żeleo je da se o njegovom Srbobranu zna više.

Neumitna smrt odnela je u 62. godini profesora Milivoja Tutorova, baš u trenucima kada se sve više budi svest srpskog naroda, a na koju nas je tako ─Źesto upu─çivao u svojim  romanti─Źarskim predavanjima i brojnim knjigama.

Jovan Tanurd┼żi─ç

U novembru 2008.godine Srbobran.net je pokrenuo inicijativu da se trg Mladosti preimenuje u trg Milivoja Tutorova. Inicijativa tada nije naišla na pozitivnu reakciju opštinske vlasti. Nakon tri ipo godine, inicijativa se našla pred odbornicima u Skupštini i odlukom ve─çine prihva─çeno je da se trg ispred gimnazije nosi ime Milivoja Tutorova.  

Tabla sa nazivom Trga profesora Milivoja Tutorova, sve─Źano je otkrivena, u prisustvu rodbine na pedesetogodišnjicu Gimnazije Svetozar Mileti─ç.

1. VATRA JE DONELA BOL, TUGU I SUZE (O potresnoj istoriji Srpske pravoslavne crkve u Srbobranu)

2. SENTOMAŠU LAZU HEJ! (O Lazi Dun─Ĺerskom, jednom od najve─çih veleposednika i industrijalaca Srbobrana svih vremena, kafani "Kamila" u Novom Sadu i pesmi "Sentomašu lazu hej" ...)

3. DR ─ÉOR─ÉE BASTI─ć (Pri─Źa o velikanu, humanisti koji je zauvek zadu┼żio Srbobrance)

4. ZMAJ I SENTOMAŠKE BESEDE U NOVOM SADU (Ovo je pri─Źa o Zmaju, ali i jednoj devoj─Źici iz našeg Srbobrana, koja je osvojila srce i dušu Zmajevu )

5. VELIKAN POD VELOM ZABORAVA (Saznajte ko je bio Stevan Vladislav Ka─çanski - Stari Bard)

6. DR┼ŻAVNA VELIKA GIMNAZIJA (I DEO)

7. DR┼ŻAVNA VELIKA GIMNAZIJA (II DEO)

8. DR┼ŻAVNA VELIKA GIMNAZIJA (III DEO)

9. DR┼ŻAVNA VELIKA GIMNAZIJA (IV DEO)

10. DR┼ŻAVNA VELIKA GIMNAZIJA (V DEO)

11. DR┼ŻAVNA VELIKA GIMNAZIJA (VI DEO)

12. DR┼ŻAVNA VELIKA GIMNAZIJA (VII DEO)

13. DR┼ŻAVNA VELIKA GIMNAZIJA (VIII DEO)

 

 Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign