Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Advertajzing / Stranice

СРБОБРАН ХОЋЕ ДА СЕ МЕЊА

Говор председника општине Србобран, Радивоја Парошког у прилог 12. додели књижевне награде "Ленкин прстен" која је овај пут припала песнику Мирославу Алексићу из Врбаса:

Веома сам срећан што смо се окупили дванаести пут, ове  дивне србобранске вечери,  да прогласимо најлепшу љубавну  песму објављену, између два Ленкина прстена. Сећањем на Јелену Ленку Дунђерску која је била готово митска инспирација за поезију Лазара  Костића, Србобран се установљавањем књижевне награде Ленкин прстен враћа својим  коренима, грађанским вредностима, периоду  у коме је цветао привредни, трговачки, културни и друштвени живот. Из тог периода Србобран је постао препознатљиво  место са  својом јединственом архитектуром и господством. Место  мондемско, угодно и за грофа и за краља. Ленкин прстен  је и похвала песништву и то љубавном, заносном, враћање исконској људској потреби, али ово  је и обнављање сећања на знамениту српску, страдалну породицу Дунђерски која је у вихору временских мена гурнута у заборав, а тако  су много дали на ползу српском народу. Велепоседници србобрански и грађани новосадски,  Дунђерски су дали велики допринос развоју културе а као велики приложници  и добротвори оставили су упечатљив траг код Срба од прека и у самој Србији, а касније неправедно заборављени. Од Аврама до Лазара и његових синова и кћери остала је велика повест која треба да врати изгубљено, осветли затамљено, и одужи достојанствено. Србобран нема ни једну улицу, ни један трг,  ни једно обележје, ни један знак  којим се одаје поштовање овој знаменитој, чувеној, србобранској породици. Дакле,  ни Јелени Ленки Дунђерској која је својим ликом, унутрашњом лепотом, стасом, посебношћу инспирисала великог песника да напише ''поетску фантазмагорију једне несрећне и немогуће љубави''. Многи људи долазе у Србобран  трагом,  сада, обновљене и веома присутне  приче, а да и не знају где је гроб  велике Лазареве музе. Све то Србобран  мора да исправи. А док се то не деси  имамо Ленкин прстен и сваке године се бар једном  присећамо  Ленке и Лазе и бар једном чујемо песму над песмама,  бар једном чујемо бруј стихова Santa Maria dela salute.

          Од мноштва књижевних награда једино поред награде Ленкин прстен стоји - награда  за најлепшу љубавну песму написану на српском језику. Искључиво љубавну песму. Тиме је ова награда посебна али сматрам да она својим значајем и инспиративним карактером треба да пронађе нове облике манифестовања културних садржаја који ће трајати дуже од 3 или 4 дана. Зато  је потребно направити рецимо ''културно сабрање'', потребни су нам људи који хоће, знају,  а и умеју, а пре свега  воле Србобран, да заједно направимо  искорак, да омогућимо да   песничка манифестација у част Ленке  јача и да она буде инспирација и жеља,  престиж и потврда,  а тиме  и  афирмација Србобрана и његове културе. Колики потенцијал може да има Ленкин прстен за песништво и културу у ширем смислу говори први његов добитник   Матија Бећковић који рече ''од свих награда ова ми је најмилија''. Када то каже велики песник онда ове речи имају посебно значење. Србобран хоће да се мења али  истовремено   хоће да задржи своју, препознатљиву, културну традицију, а негдашњи сјај освежи новим вредностима.

Пошто је вечерас свечаност  на којој проглашавамо најлепшу љубавну песму и пошто смо сви  некако заогрнути духом једне неостварене љубави, желим да поменем  још једног добитника Ленкиног прстена, песника  и новинара Пера Зубца  који је  трагајући за одговорима  ''дуго носио  питање са собом, ма куд путовао и ма где се налазио: ко је та девојка, или жена, која је у песниковом животу успела да побуди такву енергију која може да створи готово савршену песму.'' Тај дух живи, мит траје. И тај мит у непрекидном трајању оживљава сенке прохујалих времена али  и могућност избављења или  прижељкиваног епилога.

Дозволите ми да   завршим стиховима ПЕРА  ЗУПЦА

Када куцне ура да се крене,

 у непостојање, у душа врт,

учини ко да је дошла по мене 

Ленка Дунђерска, а не смрт.

 

Postavio: Administrator dana 2017.11.18

  

 

 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin