Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news-archive/1/10/ekologija/

Verzija za Ütampu / To ScreenviewInfo
Freitag, 31. Juli 2020

O "spašavanju redova Rajana", pisali smo pre dva dana. Naime, Saša Obradovi─ç, naš sugra─Ĺanin je pronašao pticu koja je pored puta delovala dezorijentisano i pru┼żio joj prvobitno uto─Źište. Od ju─Źe o njoj su brigu preuzeli iz Instututa za zaštitu prirode Vojvodine.

 
Mittwoch, 29. Juli 2020

Naš sugra─Ĺanin Saša Obradovi─ç, danas je, dok je išao na posao u ─îenej, pored puta video povre─Ĺenu pticu. Stao je, uspeo da je uhvati i poneo je sa sobom.

 
Sonntag, 19. Juli 2020

UPOZORENJE P─îELARIMA U SRBOBRANU

 
Freitag, 5. Juni 2020

Tako ka┼że ─Éor─Ĺe Balaševi─ç u jednoj svojoj pesmi i dodaje - "Ti si mlad ti ─çeš dospeti za taj hlad". Danas u znak obele┼żavanja Svetskog dana o─Źuvanja ┼żivotne sredine ispred zgrade opštine, na Trgu slobode zasa─Ĺen je simboli─Źno jedno stablo jasena, a nakon toga okupljeni su se uputili na obalu Velikog ba─Źkog kanala gde su zajedni─Źki sakupljali sme─çe i na taj na─Źin iskazali svoju brigu za ekologiju.

 
Mittwoch, 3. Juni 2020

Nakon Mesne zajednice Srbobran u besplatnu podelu BTI tableta za suzbijanje larvi komaraca uklju─Źile su se i Mesne zajednice Turija i Nadalj.

 
Dienstag, 2. Juni 2020

Predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški uputio je javni poziv svim ljubiteljima prirode i aktivistima za zaštitu ┼żivotne sredine da se uklju─Źe u akciju ─Źiš─çenja i ure─Ĺenja obale Velikog ba─Źkog kanala u Srbobranu. U pozivu se ka┼że:

 

Mesna Zajednica Srbobran u okviru ovogodišnje akcije sistemske zaštite zdravlja Srbobranaca od komaraca, organizuje podelu BTI tableta protiv larvi komaraca gra─Ĺanima.

 
Dienstag, 26. Mai 2020

U subotu u ┼Żaba baru predstavnici šest ekoloških udru┼żenja, iz opština Kula, Vrbas, Mali I─Ĺoš, Ba─Źka Topola i Srbobran, potpisali su sporazum o osnivanju ekološke organizacije "ZORT" (zaštitimo ostatke re─Źnih tokova). Cilj koji su postavili je zajedni─Źko delovanje u rešavanju ekoloških problema.

 
Donnerstag, 12. M├Ąrz 2020

Danas je organizovana akcija pošumljavanja dela zemljišta oko de─Źijeg igrališta u Ka─çu. Akciju je organizovala OŠ "Vuk Karad┼żi─ç", a na inicijativu u─Źenika volontera, koji poha─Ĺaju gra─Ĺansko vaspitanje kod nastavnice Teodore Deli─ç.

 
Dienstag, 25. Februar 2020

Ekološki pokret Srbobran objavio je da su u saradnji sa AGROPROMET doo Be─Źej krenuli ju─Źe sa zatrpavanjem ulaza i izlaza osoke u zemljanu lagunu kod farme svinja na suboti─Źkom putu.

 
Samstag, 1. Februar 2020

Na inicijativu sva tri Saveta Mesnih zajednica u našoj opštini danas se na Beljanskoj bari (uš─çe Beljanske i Velikog ba─Źkog kanala) okupilo i staro i mlado, a povod je bio sadnja 200 mladih sadnica hrasta. Beljanska bara, ako sve bude kako treba, zahvaljuju─çi ovoj akciji dobi─çe lep šumarak, koji ─çe zna─Źajno oplemeniti ovaj zašti─çeni park prirode.

 
Donnerstag, 30. Januar 2020

Pre dve nedelje objavili smo video zapis sa Rekavice u Srbobranu, koji smo dobili od Dragana Kurja─Źkog iz Ekološkog pokreta Srbobran. Krivaja je bila o─Źigledno zaga─Ĺena, voda neobi─Źnog izgleda i zapenušava, a oko reke se širio neprijatan miris osoke.

 

Na inicijativu Mesne zajednice Srbobran,Turija i Nadalj, a uz podršku JKP ,,Graditelj '', obezbe─Ĺeno je 200 sadnica hrasta koje ─çe se zasaditi u subotu ,01.02.2020.godine sa po─Źetkom u 9 ─Źasova kod Parka prirode Beljanska bara, nadomak Tati─çevog salaša.

 
Donnerstag, 19. Dezember 2019

Ovim putem Vas pozivamo da prisustvujete javnoj tribini koju organizuje EKOLOŠKI POKRET OPŠTINE SRBOBRAN na temu:

 
Mittwoch, 27. November 2019

Plan je da do 01.juna 2020.godine u našoj opštini bude potpuno ukinuto koriš─çenje plasti─Źnih kesa i da njihovo mesto zauzmu papirne kese i torbe za kupovinu.

 
Freitag, 15. November 2019

Opštinska inspekcija za zaštitu ┼żivotne sredine u Kuli, izdala je zabranu ispuštanja otpadnih voda u Še─çerani u Crvenki. Iako je imala izgra─Ĺena talo┼żna polja za otpadnu vodu, še─çerana u Crvenki tu vodu ispuštala je u kanaL, saopštila je ova inspekcija a prenosi RTV.

 
Mittwoch, 13. November 2019

Ovo je ocena koju su JVP Vode Vojvodine dali u svom današnjem saopštenju za javnost a u vezi sa delom Velikog ba─Źkog kanala kod Srbobrana, dodaju─çi da je kvalitet vode zadovoljavaju─çi, a da se još uvek ne zna ko je zaga─Ĺiva─Ź koji je izazvao pomor ribe...

 
Freitag, 8. November 2019

Mere koje JVP „Vode Vojvodine“ svakodnevno preduzimaju kako bi se ubla┼żile posledice zaga─Ĺenja na kanalu kod Srbobrana, poslednjom analizom vode pokazale su efekat, ka┼że se u poslednjem saopštenju JVP Vode Vojvodine i dodaje:

 

U lova─Źkom domu, ju─Źe su se sastali ─Źlanovi Ekološkog pokreta iz Vrbasa i Ekološkog udru┼żenja Srbobran. Bili su tu i predstavnici ribolova─Źkog udru┼żenja Šaran iz Srbobrana i ekološkog udru┼żenja Beljanska iz Turije, kao i zainteresovani gra─Ĺani, a razgovaralo se o budu─çoj saradnji i zajedni─Źkom nastupu u odnosu na ekološke probleme...

 
Donnerstag, 7. November 2019

Danas se jedan labud izgubio. Zalutao na Begluku. Da ne bi stradao intervenisali su komunalci i policija, a labud je vra─çen u prirodno stanište, tako da je sada na Rekavici i bezbri┼żno pliva...

 

Danas je JVP Vode Vojvodine javnosti uputilo drugo saopštenje povodom gušenja ribe u Velikom ba─Źkom kanalu u kome ka┼żu da postoji zaga─Ĺenje, ali se ne zna ko je zaga─Ĺiva─Ź vode. Podseti─çemo, danas je šesti dan kako se riba i dalje guši u delu kanala koji proti─Źe kroz Srbobran. Evo šta ka┼żu iz JVP Vode Vojvodine:

 
Montag, 4. November 2019

Na osnovu naših saznanja sve je po─Źelo u subotu u ve─Źernjim satima kada se ogromna koli─Źina ribe podigla na površinu Velikog ba─Źkog kanala. U nedelju je riba po─Źela da gubi bitku i na površini je bilo mnogo uginulih primeraka, pre svega smu─Ĺa i druge osetljive ribe.

 

Danas se saopštenjem za javnost oglasilo JVP Vode Vojvodine, a povodom pomora ribe u Velikom ba─Źkom kanalu. Oni tvrde da nema nagoveštaja o bilo kakvoj ekološkoj katastrofi. Evo kompletnog saopštenja:

 
Sonntag, 3. November 2019

Tokom predhodne no─çi zapo─Źeo je još jedan pomor ribe na Velikom ba─Źkom kanalu. Od ranog jutra na obali kanala ribolovci, ali i ostali gra─Ĺani sa nevericom prilaze obalama kanala i gledaju stravi─Źan prizor kako se ogromna koli─Źina ribe podigla na površinu i bori se za vazduh.

 
Mittwoch, 2. Oktober 2019

Povodom Evropske nedelje mobilnosti koja se svake godine odr┼żava od 16. do 22. septembra, Opština Srbobran je preko Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj organizovala likovni konkurs na ovogodišnju temu "Peša─Źite sa nama". Na likovnom konkursu u─Źestvovali su u─Źenici od prvog do ─Źetvrtog razreda iz svih osnovnih škola naše opštine.

 

Abo Feed RSS 2.0 - Feed


Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign