Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info
Info
Sonntag, 24. Dezember 2023

Služeći prepodnevnu misu, Tibor Žunji, rimokatolički sveštenik u Srbobranu, poželeo je okupljenim vernicima srećan Badnji dan na mađarskom jeziku, a zatim se obratio i na srpskom, zahvalivši se predstavnicima Opštine Srbobran, na prvom mestu predsedniku Radivoju Debeljačkom, prvo na prisustvu svečanoj misi, a zatim i na poklonima za mlade, koje je obezbedila lokalna samouprava.

 
Dienstag, 19. Dezember 2023

U našoj opštini na osnovu podataka do kojih smo došli Sveti Nikola je najveća slava među srpskim življem. Ukupno 506 domaćinstava danas slavi Svetog Nikolu. 

 
Freitag, 24. November 2023

Nazarenska zajednica u našoj opštini ima svoj molitveni dom u Nadalju. Broji oko tridesetak vernika koji se okupljaju ovde na zajedničkim molitvama. Kako smo čuli, uspeli su da kupe plac koji se nalazi u neposrednoj blizini sadašnjeg molitvenog doma i nameravaju da zidaju novi. Evo priče o Nazarenima...

 
Dienstag, 21. November 2023

Aranđelovdan je hrišćanski praznik koji se proslavlja 21. novembra. Po broju ljudi koji je u srpskom narodu slavi kao svoju krsnu slavu, ona se nalazi na drugom mestu.

 
Donnerstag, 16. November 2023

Đurđic je porodična slava, a za ovaj dan postoje brojna narodna verovanja i običaji. Svi koji su u nevolji treba da se na ovaj dan obrate molitvom Svetom Georgiju, kaže jedno od verovanja.

 
Mittwoch, 8. November 2023

Po broju onih koji ga slave, Mitrovdan je na petom mestu na listi najvećih srpskih slava. Mitrovdan je slava OŠ "Vuk Karadžić" u Srbobranu, koji je ujedno i Dan škole.

 
Mittwoch, 1. November 2023

Svi sveti, hrišćanski praznik kada se slave svi sveci, kako oni koji su već kanonizovani, tako i oni za koje se veruje da će to postati, obeležava se danas.

 
Dienstag, 24. Oktober 2023

Pravoslavna crkva rođenja Svetog Jovana Krstitelja nalazi se u centru sela. Ivanjdan je slava seoska i crkvena. Tada je u Nadalju poseban dan kada selo diše drugačije, kada se meštani saberu, a gosti dočekuju sa posebnim uživanjem i isčekivanjem. Sveti Jovan Preteča i Krstitelj jedna je od najčešćih krsnih slava u našem narodu. Ovaj veliki praznik slavi se i kao dan kumstava i pobratimstava. U našem narodu i danas se kumstvo izuzetno ceni poštuje i često se kaže: Bog na nebu, kum na zemlji!Evo priče o pravoslavnoj crkvi u Nadalju. Sveštenik nadaljski od januara 2022. je Nikola Stupar.

 
Sonntag, 22. Oktober 2023

OVO JE DELO SVIH SRBOBRANACA, kazao je danas u svojoj zahvalnici otac Srboljub Srdić, starešina Svetobogojavljenskog hrama u Srbobranu. U okviru kompletne rekonstrukcije krova na pravoslavnom hramu u Srbobranu, danas je obavljen čin, najpre osvećenja časnih, pozlaćenih krstova, a potom i podizanja na krov crkve. Svečanu liturgiju službovao je prota Mirko Šipka, nbekadašnji paroh srbobranski.

 
Donnerstag, 19. Oktober 2023

U toku dana dobili smo radosnu vest za sve pravoslavne hišćane, ali i ostale građana naše opštine koja nam stiže od starešine Svetobogojavljenskog hrama u Srbobranu, prezvitera Srboljuba Srdića, a u vezi je sa velikim i značajnim radovima koji se izvode na hramu koji uključuju potpunu zamenu krova. U poruci koju smo dobili se kaže: 

 
Donnerstag, 12. Oktober 2023

Pravoslavni vernici danas obeležavaju praznik Svetog Kirjaka, u narodu poznat i kao Miholjdan. Prema narodnom verovanju, posle Miholjdana nastupa prava jesen koja je kalendarski već uveliko počela. Danas su svečari u Srbobranu familije Debeljački, Andrić i Ninkov. Među svečarima koji danas slave Miholjdan je i predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački. Srećna slava domaćine!

 
Samstag, 7. Oktober 2023

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Miholjske zadušnice koje uvek pradaju u subotu. Danas je dan sećanja,  izlazi se na groblje, sećamo se naših preminulih, a u crkvama se održava pomen.

 
Montag, 25. September 2023

Okupili su se Srbobranci u subotu uveče u crkvi pravoslavnoj na večernjoj službi, a potom su se preseli u Svetosavski dom gde je održana donatorska večera za uvažene zvanice. 

 
Freitag, 15. September 2023

Juče je veliki broj građana u katoličkoj crkvi učestovao u obeležavanju praznika čije ime nosi ova crkva -UZVIŠENJE SVETOG KRSTA. Svečanom misom, kulturno umetničkim programom, dodelom nagrada i priznanja i konačno sa dva koncerta, uz učešće niza zvanica svečanost je okončana uz vatromet na nebu iznad katoličke crkve.

 
Montag, 21. August 2023

Szentmisével, alkalmi koncerttel és tűzijátékkal ünnepelt a szenttamási...

 
Sonntag, 20. August 2023

U crkvi Svetog Bogojavljanja Gospodnjeg u Srbobranu jutros je održana sveta arhijerejska Liturgija. Službovao je njegovo Preosveštenstvo Episkop mohački g. Damaskin, vikar Episkopa bačkog. Preosvećenom Episkopu mohačkom sasluživali su sveštenici i đakoni Eparhije bačke.

 
Dienstag, 11. Juli 2023

U okviru manifestacije "Petrovdanske svečanosti" sinoć je u sali "Pozorištance" održana javna tribina pod nazivom: "Pogrom u Bačkoj - Sveti mučenici bački". Predavanje je održao sekretar Eparhije Bačke, protoprezviter Vladan Simić. Tribinu je u ime domaćina otvorio otac Srboljub, a nastupio je dečiji crkveni hor "Sveti Vasilije Ostroški" iz Siriga, pod rukovodstvom Nevene Škrbić.

 
Montag, 10. Juli 2023

Psihološkinja i psihoterapeutkinja Nataša Đurica bila je juče gost Petrovdanskih svečanosti u porti Srpske pravoslavne crkve i govorila je o braku i porodici na tribini pod nazivom "Savremeni izazovi i iskušenja pravoslavne porodice i braka".

 
Sonntag, 9. Juli 2023

Sinoć je u letnjikovcu u porti srpske pravoslavne crkve u Srbobranu održan prvi koncert u ovom prostoru. Čast da za kulturne događaje ovaj prostor oživi dobio je ansambl RENESANS.

 
Freitag, 7. Juli 2023

Osim što je danas veliki pravoslavni praznik, u Nadalju je posebno svečano. Slava je u selu. Počelo je juče. Na scenu su izašli članovi KUD - a "Ivanjsko cveće". Održali su celovečernji godišnji koncert. Ove godine proslavljaju jubilej. Deset godina uspešnog postojanja. Čestitamo jubilej, a Nadaljčanima slavu. 

 
Dienstag, 4. Juli 2023

Objavljen je konačan spisak događaja kojima će se ove godine obeležiti slave u Nadalju i Srbobranu. Donosimo kompletan sadržaj:

 

A szenttamási Szent Kereszt Felmagasztalása római katolikus templomban július 3-án ünnepi szentmisével emlékeztek a település nevét viselő Szent Tamás apostolra.

 
Montag, 3. Juli 2023

Pappá szentelésének tizedik évfordulóját ünnepelte vasárnap Zsúnyi Tibor szenttamási plébános

 
Dienstag, 20. Juni 2023

Juče, u utorak 20.06. u Svetobogojavljenskom hramu u Srbobranu obavljena je primopredaja parohijanske dužnosti. Večernje bogosluženje je služio protojerej Vladislav Pajić, arhijerejski namesnik bečejski. Posle otpusta, prota Vladislav je pročitao odluku Njagovog Preosveštenstva Episkopa bačkog gospodina dr Irineja o razrešenju protojereja Jovana Кezana dužnosti paroha pri Svetobogojavljenskom hramu u Srbobranu i postavljenju za paroha pri Svetosavskom hramu u Odžacima.

 
Sonntag, 11. Juni 2023

Danas smo bili u crkvi pravoslavne crkve u Srbobranu gde smo zatekli majstore koji počinju sa radovima na rekonstrukciji krova jednog od najlepših pravoslavnih hramova na našim prostorima. Sa njima je bio i paroh, otac Srboljub kome dugujemo zahvalnost na izdvojenom vremenu i koji nam je dao detaljnu informaciju u vezi predstojećeg veliko i značajnog posla.

 

Abo Feed RSS 2.0 - Feed

 

Pretraga

 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 44
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen