Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news-archive/1/28/srbobran-i-hrianstvonekad-i-sad/

Verzija za Ütampu / To ScreenviewInfo
Sonntag, 24. Dezember 2023

Slu┼że─çi prepodnevnu misu, Tibor ┼Żunji, rimokatoli─Źki sveštenik u Srbobranu, po┼żeleo je okupljenim vernicima sre─çan Badnji dan na ma─Ĺarskom jeziku, a zatim se obratio i na srpskom, zahvalivši se predstavnicima Opštine Srbobran, na prvom mestu predsedniku Radivoju Debelja─Źkom, prvo na prisustvu sve─Źanoj misi, a zatim i na poklonima za mlade, koje je obezbedila lokalna samouprava.

 
Dienstag, 19. Dezember 2023

U našoj opštini na osnovu podataka do kojih smo došli Sveti Nikola je najve─ça slava me─Ĺu srpskim ┼żivljem. Ukupno 506 doma─çinstava danas slavi Svetog Nikolu. 

 
Freitag, 24. November 2023

Nazarenska zajednica u našoj opštini ima svoj molitveni dom u Nadalju. Broji oko tridesetak vernika koji se okupljaju ovde na zajedni─Źkim molitvama. Kako smo ─Źuli, uspeli su da kupe plac koji se nalazi u neposrednoj blizini sadašnjeg molitvenog doma i nameravaju da zidaju novi. Evo pri─Źe o Nazarenima...

 
Dienstag, 21. November 2023

Aran─Ĺelovdan je hriš─çanski praznik koji se proslavlja 21. novembra. Po broju ljudi koji je u srpskom narodu slavi kao svoju krsnu slavu, ona se nalazi na drugom mestu.

 
Donnerstag, 16. November 2023

─Éur─Ĺic je porodi─Źna slava, a za ovaj dan postoje brojna narodna verovanja i obi─Źaji. Svi koji su u nevolji treba da se na ovaj dan obrate molitvom Svetom Georgiju, ka┼że jedno od verovanja.

 
Mittwoch, 8. November 2023

Po broju onih koji ga slave, Mitrovdan je na petom mestu na listi najve─çih srpskih slava. Mitrovdan je slava OŠ "Vuk Karad┼żi─ç" u Srbobranu, koji je ujedno i Dan škole.

 
Mittwoch, 1. November 2023

Svi sveti, hriš─çanski praznik kada se slave svi sveci, kako oni koji su ve─ç kanonizovani, tako i oni za koje se veruje da ─çe to postati, obele┼żava se danas.

 
Dienstag, 24. Oktober 2023

Pravoslavna crkva ro─Ĺenja Svetog Jovana Krstitelja nalazi se u centru sela. Ivanjdan je slava seoska i crkvena. Tada je u Nadalju poseban dan kada selo diše druga─Źije, kada se meštani saberu, a gosti do─Źekuju sa posebnim u┼żivanjem i is─Źekivanjem. Sveti Jovan Prete─Źa i Krstitelj jedna je od naj─Źeš─çih krsnih slava u našem narodu. Ovaj veliki praznik slavi se i kao dan kumstava i pobratimstava. U našem narodu i danas se kumstvo izuzetno ceni poštuje i ─Źesto se ka┼że: Bog na nebu, kum na zemlji!Evo pri─Źe o pravoslavnoj crkvi u Nadalju. Sveštenik nadaljski od januara 2022. je Nikola Stupar.

 
Sonntag, 22. Oktober 2023

OVO JE DELO SVIH SRBOBRANACA, kazao je danas u svojoj zahvalnici otac Srboljub Srdi─ç, starešina Svetobogojavljenskog hrama u Srbobranu. U okviru kompletne rekonstrukcije krova na pravoslavnom hramu u Srbobranu, danas je obavljen ─Źin, najpre osve─çenja ─Źasnih, pozla─çenih krstova, a potom i podizanja na krov crkve. Sve─Źanu liturgiju slu┼żbovao je prota Mirko Šipka, nbekadašnji paroh srbobranski.

 
Donnerstag, 19. Oktober 2023

U toku dana dobili smo radosnu vest za sve pravoslavne hiš─çane, ali i ostale gra─Ĺana naše opštine koja nam sti┼że od starešine Svetobogojavljenskog hrama u Srbobranu, prezvitera Srboljuba Srdi─ça, a u vezi je sa velikim i zna─Źajnim radovima koji se izvode na hramu koji uklju─Źuju potpunu zamenu krova. U poruci koju smo dobili se ka┼że: 

 
Donnerstag, 12. Oktober 2023

Pravoslavni vernici danas obele┼żavaju praznik Svetog Kirjaka, u narodu poznat i kao Miholjdan. Prema narodnom verovanju, posle Miholjdana nastupa prava jesen koja je kalendarski ve─ç uveliko po─Źela. Danas su sve─Źari u Srbobranu familije Debelja─Źki, Andri─ç i Ninkov. Me─Ĺu sve─Źarima koji danas slave Miholjdan je i predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debelja─Źki. Sre─çna slava doma─çine!

 
Samstag, 7. Oktober 2023

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obele┼żavaju Miholjske zadušnice koje uvek pradaju u subotu. Danas je dan se─çanja,  izlazi se na groblje, se─çamo se naših preminulih, a u crkvama se odr┼żava pomen.

 
Montag, 25. September 2023

Okupili su se Srbobranci u subotu uve─Źe u crkvi pravoslavnoj na ve─Źernjoj slu┼żbi, a potom su se preseli u Svetosavski dom gde je odr┼żana donatorska ve─Źera za uva┼żene zvanice. 

 
Freitag, 15. September 2023

Ju─Źe je veliki broj gra─Ĺana u katoli─Źkoj crkvi u─Źestovao u obele┼żavanju praznika ─Źije ime nosi ova crkva -UZVIŠENJE SVETOG KRSTA. Sve─Źanom misom, kulturno umetni─Źkim programom, dodelom nagrada i priznanja i kona─Źno sa dva koncerta, uz u─Źeš─çe niza zvanica sve─Źanost je okon─Źana uz vatromet na nebu iznad katoli─Źke crkve.

 
Montag, 21. August 2023

Szentmisével, alkalmi koncerttel és t┼▒zijátékkal ünnepelt a szenttamási...

 
Sonntag, 20. August 2023

U crkvi Svetog Bogojavljanja Gospodnjeg u Srbobranu jutros je odr┼żana sveta arhijerejska Liturgija. Slu┼żbovao je njegovo Preosveštenstvo Episkop moha─Źki g. Damaskin, vikar Episkopa ba─Źkog. Preosve─çenom Episkopu moha─Źkom saslu┼żivali su sveštenici i ─Ĺakoni Eparhije ba─Źke.

 
Dienstag, 11. Juli 2023

U okviru manifestacije "Petrovdanske sve─Źanosti" sino─ç je u sali "Pozorištance" odr┼żana javna tribina pod nazivom: "Pogrom u Ba─Źkoj - Sveti mu─Źenici ba─Źki". Predavanje je odr┼żao sekretar Eparhije Ba─Źke, protoprezviter Vladan Simi─ç. Tribinu je u ime doma─çina otvorio otac Srboljub, a nastupio je de─Źiji crkveni hor "Sveti Vasilije Ostroški" iz Siriga, pod rukovodstvom Nevene Škrbi─ç.

 
Montag, 10. Juli 2023

Psihološkinja i psihoterapeutkinja Nataša ─Éurica bila je ju─Źe gost Petrovdanskih sve─Źanosti u porti Srpske pravoslavne crkve i govorila je o braku i porodici na tribini pod nazivom "Savremeni izazovi i iskušenja pravoslavne porodice i braka".

 
Sonntag, 9. Juli 2023

Sino─ç je u letnjikovcu u porti srpske pravoslavne crkve u Srbobranu odr┼żan prvi koncert u ovom prostoru. ─îast da za kulturne doga─Ĺaje ovaj prostor o┼żivi dobio je ansambl RENESANS.

 
Freitag, 7. Juli 2023

Osim što je danas veliki pravoslavni praznik, u Nadalju je posebno sve─Źano. Slava je u selu. Po─Źelo je ju─Źe. Na scenu su izašli ─Źlanovi KUD - a "Ivanjsko cve─çe". Odr┼żali su celove─Źernji godišnji koncert. Ove godine proslavljaju jubilej. Deset godina uspešnog postojanja. ─îestitamo jubilej, a Nadalj─Źanima slavu. 

 
Dienstag, 4. Juli 2023

Objavljen je kona─Źan spisak doga─Ĺaja kojima ─çe se ove godine obele┼żiti slave u Nadalju i Srbobranu. Donosimo kompletan sadr┼żaj:

 

A szenttamási Szent Kereszt Felmagasztalása római katolikus templomban július 3-án ünnepi szentmisével emlékeztek a település nevét visel┼Ĺ Szent Tamás apostolra.

 
Montag, 3. Juli 2023

Pappá szentelésének tizedik évfordulóját ünnepelte vasárnap Zsúnyi Tibor szenttamási plébános

 
Dienstag, 20. Juni 2023

Ju─Źe, u utorak 20.06. u Svetobogojavljenskom hramu u Srbobranu obavljena je primopredaja parohijanske du┼żnosti. Ve─Źernje bogoslu┼żenje je slu┼żio protojerej Vladislav Paji─ç, arhijerejski namesnik be─Źejski. Posle otpusta, prota Vladislav je pro─Źitao odluku Njagovog Preosveštenstva Episkopa ba─Źkog gospodina dr Irineja o razrešenju protojereja Jovana đÜezana du┼żnosti paroha pri Svetobogojavljenskom hramu u Srbobranu i postavljenju za paroha pri Svetosavskom hramu u Od┼żacima.

 
Sonntag, 11. Juni 2023

Danas smo bili u crkvi pravoslavne crkve u Srbobranu gde smo zatekli majstore koji po─Źinju sa radovima na rekonstrukciji krova jednog od najlepših pravoslavnih hramova na našim prostorima. Sa njima je bio i paroh, otac Srboljub kome dugujemo zahvalnost na izdvojenom vremenu i koji nam je dao detaljnu informaciju u vezi predstoje─çeg veliko i zna─Źajnog posla.

 

Abo Feed RSS 2.0 - Feed


Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign