Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news-archive/1/8/kultura/

Verzija za Ütampu / To ScreenviewInfo
Freitag, 12. April 2024

Audicija u opštini Srbobran za najve─çe omladinsko muzi─Źko takmi─Źenje u zemlji, „Ritam Evrope”, namenjeno takmi─Źarima vrhunskog talenta za pevanje i ples uzrasta od 14 do 21 godine, odr┼ża─çe se u utorak 16. 04. 2024. godine u 14 ─Źasova u sali Malog pozorišta (Pozorištance).

 
Mittwoch, 3. April 2024

Svetski dan Roma obele┼żava se u više zemalja 8. aprila, s ciljem da se uka┼że na probleme Roma koji su najve─ça etni─Źka manjina u Evropi. U našoj opštini bi─çe obele┼żen u nedelju 07.04. na Gedanki uz zabavno muzi─Źki program. Po─Źetak je u 10.00h kako saznajemo od organizatora.

 
Mittwoch, 27. M├Ąrz 2024

Ju─Źe je gost RTV u informativnom programu bilaTeodora Mrkaji─ç. predsednica KUD-a iz Turije koja je najavila IV Be─çarijadu koja ─çe se odr┼żati u Turiji 19.maja ove godine i ujedno pozvala sve "tamburaške bande" da u─Źestvuju na ovom lepom takmi─Źenju i prijave se do 15. aprila...

 
Montag, 18. M├Ąrz 2024

Narodna biblioteka Srbobran Vas poziva na promociju knjiga ─Éezea Bordaša „Veliki Kanal – Delo Jo┼żefa Kiša“ 25. marta u ponedeljak u 18 ─Źasova. Pored autora gosti ve─Źeri su Mihajlo Buzaš novinar, vodoprivredni stru─Źnjak i Slavko Mati─ç urednik knjige.

 
Freitag, 15. M├Ąrz 2024

Grupa kulturnih stvaralaca, ljubitelja muzike i entuzijasta pre skoro 30 godina u Turiji je okupila tamburaše i odr┼żano je prvo takmi─Źenje tamburaških orkestara u sviranju i pevanju be─çaraca. Ukupno je u nizu odr┼żano tri Be─çarijade, a onda je iz raznoraznih okolnosti sve stalo. Ove godine rodila se ideja da se ova manifestacija ponovo odr┼żi u Turiji odakle poztivaju tamuraše da se prijave za u─Źeš─çe.

 
Dienstag, 12. M├Ąrz 2024

Na opštinskoj smotri u─Źestvovalo je 60 u─Źenika, a plasman na Zonsku smotru u Ba─Źu ostvarilo je njih šestoro., naime danas je u Narodnoj biblioteci u Srbobranu  odr┼żana Opštinska smotra recitatora, koja je takmi─Źarskog karaktera i organizuje se u tri uzrasne kategorije: za mla─Ĺi uzrast – od prvog do ─Źetvrog razreda osnovne škole, za srednji uzrast od petog do osmog razreda osnovne škole i za stariji, srednjoškolski, uzrast. Na takmi─Źenju su u─Źestvovali u─Źenici iz svih osnovnih škola sa teritorije naše opštine kao i gimnazije.

 
Mittwoch, 6. M├Ąrz 2024

Dom kulture Srbobran poziva udru┼żenja i pojedince opštine Srbobran koji izra─Ĺuju ru─Źne radove, umetni─Źka dela i suvenire za prodaju, da u subotu i nedelju, 9. i 10. marta u periodu od 11 do 14 ─Źasova u dvorištu Doma kulturu izlo┼że svoje proizvode radi prodaje posetiocima koji nam dolaze iz Beograda.

 
Dienstag, 5. M├Ąrz 2024

Kulturno umetni─Źko društvo Turija ove godine proslavlja 30 godina svog postojanja. U ─Źast toga, ┼żelimo da vratimo Be─çarijadu u naše selo, napisal nam je Teodora Mrkaji─ç iz Turije, pozivaju─çi sve ljubitelje tamburaške muzike na "Be─çarijadu"... U pozivu Teodora još ka┼że:

 

U ─Źetvrtak u piceriji "Navona" kao najava za 8. mart u┼żivo nastupa band "Fisherman and Crocodiles". Ovaj cover band ve─ç godinama unazad oduševljava publiku svojim izvo─Ĺenjem velikih hitova koji su obele┼żili svetsku pop rock scenu.

 
Sonntag, 3. M├Ąrz 2024

Sino─ç je u OŠ "Jovan Jovanovi─ç Zmaj" odr┼żana manifestacija "Muzika naših predaka" koja ve─ç više od dve decenije neguje tradiciju vojvo─Ĺanskih Ma─Ĺara. Koncertu je predhodilo upoznavanje dece i omladine sa drevnim ma─Ĺarskim muzi─Źkim instumentima. Goste je u ime lokalne samouprave pozdravio i po┼żelkeo im prijatno ve─Źe preddsednik opštine Srbobran, Radivoj Debelja─Źki.

 
Mittwoch, 28. Februar 2024

A rendezvény helyszíne az idei évben is a szenttamási Jovan Jovanovi Zmaj Általános Iskola.

18:00 – citerasimogató, ahol Micsik Béla citeram┼▒vész várja a gyerekeket és az érdekl┼Ĺd┼Ĺket.

19:00 – koncert

 

 

 
Montag, 5. Februar 2024

┼Żiri u sastavu, dr Ana Stjelja (predsednica), dr ─îila Utaši i dr Hargita Horvat Futo 1. februara 2024. godine nakon odr┼żane onlajn sednice doneo je slede─çu odluku:

 
Sonntag, 28. Januar 2024

Ljubitelji folklora imali su priliku da sino─ç u┼żivaju tokom koncerta koji je KUD BARD odr┼żao povodom svoje slave, na Savindan. Gosti su im bili ansambl LOLA iz Novog Sada, a publiku su pre koncerta pozdravili ispred Kud -a BARD, Zoranka Paroški i predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debelja─Źki.

 
Freitag, 15. Dezember 2023

Narodna biblioteka Srbobran i ogranci u Turiji i Nadalju, tokom bo┼żi─çnih i novogodišnjih praznika, sa popustom upisuju nove ─Źlanove i produ┼żuje ─Źlanstvo starih ─Źlanova. ─îlanarine va┼że godinu dana, a iznos po grupama je slede─çi:

 
Samstag, 9. Dezember 2023

Davne 2015. pišu─çi tekst o velikoj ljubavi Laze Kosti─ça i Lenke Dun─Ĺerski ubacio sam epizodu o hotelu Bristol u Be─Źu, u kojem je Lenka Dun─Ĺerski umrla...Od tada traje moj san, kao deo koncepta "─îudesni svet Dun─Ĺerskih" da u tom hotelu odigramo predstavu "Od raja do beznjenice". Zahvaljuju─çi saradnji sa Domom kulture Srbobran taj koncept, ideja i ┼żelja je ostvarena, napisao je na svom Facebook nalogu Zoran Suboti─Źki, autor predstave.

 
Freitag, 1. Dezember 2023

Dom kulture Srbobran poziva sve prijatelje koji su u mogu─çnosti da do─Ĺu u Be─Ź i prisustvuju trodnevnom programu "Lenkino sazve┼ż─Ĺe stazama Dun─Ĺerskih" u organizaciji Doma kulture Srbobran i Udru┼żenja A:đÜultura iz Be─Źa, a u saradnji sa Maticom srpskom, Centrom za afirmaciju kulturne baštine Dun─Ĺerskih i Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada.

 
Freitag, 24. November 2023

U Narodnoj biblioteci u Srbobranu ve─Źeras je promovisana druga knjiga našeg Srbobranca, istori─Źara Marka Filipendina. Napisao je knjigu u kojoj je obuhvatio period od 100 godina u kome je Srbobran do┼żiveo niz promena i razvijao se, posrtao i opstajao na vetrometini raznih doga─Ĺaja koji su prestizali jedan drugi ostavljaju─çi duboke tragove na ┼żivot Srbobranaca. Knji┼żevno ve─Źe uobli─Źio je Markov kolega, istori─Źar Danijel Kula─Źin koji je ujedno bio i moderator.

 

Danas ─çe se odr┼żati prva, naime, 24.novembra (petak) u 17 sati u Narodnoj biblioteci je promocija knjige Marka Filipendina "Srbobran od revolucije do rezolucije 1848-1948".

Za sredu, 29.novembra u 17 sati najavljena je promocija knjige Mladena ─Éuri─Źi─ça "Laza Kosti─ç i srpska knji┼żevna kritika 20.veka"

 
Sonntag, 19. November 2023

Sve─Źanost povodom uru─Źenja presti┼żne knji┼żevne nasgrade "Lenkin prsten" koju je ustanovio pre 18 godina Dom kulture odr┼żana je sino─ç u pristustvu poslanika lepe pisane re─Źi i publike koja jedoša da svojim prisustvom nagradi ovogodišnmju dobitnicu, Milicu Špadijer. Ona je "Lenkin prsten" dobila za pesmu "Ljubav".

 
Samstag, 18. November 2023

Osam pesnika, osam razli─Źitih poetskih izraza, osam energija i ─Źetiri guda─Źa su u sali "Pozorištance" napravili vatromet ljubavi upakovan u stihove i muziku. U susret ve─Źerašnjoj dodeli knji┼żevne nagrade "Lenkin prsten" sino─ç su dosadašnji dobitnici ove presti┼żne nagrade govorili svoje stihove, a sve je briljantnim sviranjem vanvremenskih nota u kolorit ljubavnih boja upakovao Beogradski guda─Źki kvartet. 

 
Dienstag, 14. November 2023

┼Żiri za dodelu "Lenkinog prstena", nagrade za najbolju ljubavnu pesmu, koji je radio u sastavu: dr Zoran ─Éeri─ç (predsednik), dr Dragana V. Todoreskov (─Źlanica) i Biljana Puškar (─Źlanica), na poslednjoj sednici, 14. novembra 2023. godine, odlu─Źio je da nagradu za najbolju ljubavnu pesmu 2023. godine, "LENđÜIN PRSTEN" dobije pesma "Ljubav", Milice Špadijer, pesnikinje iz Beograda. Odluka je doneta jednoglasno.

 
Samstag, 11. November 2023

Iz Doma kulture sti┼że nam najava doga─Ĺaja koji ─çe u kulturološkom smislu obojiti slede─çu nedelju kako u Srbobranu tako i šire u kulturnim krugovima, pre svega svetu poezije. Pred nama je jubilarno izdanje manifestacije "Lenkin prsten", a u saopštenju se ka┼że:

 
Mittwoch, 8. November 2023

Dom kulture Srbobran organizuje javnu tribinu na temu Srbobran u Drugom svetskom ratu.
Predava─Ź: dr Vladimir Barovi─ç, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu
petak, 10. 11. 2023. godine
19:00
Galerija Doma kulture Srbobran
Ulaz slobodan

 
Samstag, 4. November 2023

Dva KUD-a, jedno veliko dru┼żenje, puno pesme i igre i publika koja je vrelih dlanova od aplauza napustila halu sportova bio bi kratak rezime koncerta "Razigrana jesen" koji su odr┼żali gostuju─çi Ansambl "Vila" iz Novog Sada i KUD "Bard" iz Srbobrana.

 
Donnerstag, 26. Oktober 2023

Udru┼żenje za pomo─ç MNRO "Biser" u saradnji sa Ištvanom Fusko, vajarem, slobodnim umetnikom iz Srbobrana uz podršku lokalne samouprave organizovali su na Salašu TATI─ć tradicionalnu jesenju slikarsku koloniju gde su ovaj put ─Źlanovi BISER-a radili kola┼że od novinske hartije.

 

Abo Feed RSS 2.0 - Feed


Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign