Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

SLOBODARSKI SRBOBRAN OBELEŽIO SVOJ DAN


Polaganjem venaca i cveća na spomenike koji čuvaju sećanje na pobedu u II Svetskom ratu, svečanom akademijom i dodelom Oktobarskih nagrada i zahvalnica obeležen je Dan opštine Srbobran i Dan oslobođenja u II Svetskom ratu.


Uz učešće velikog broja građana, cveće je juče u prepodnevnim satima položeno na spomenik žrtvama fašizma na Trgu slobode, zatim na spomen obeležje vojniku Crvene armije Borisu Mihajloviču Korotkovu, kao i na spomenik na grobom mestu ovom stradalom vojniku u borbama 1944. godine za oslobođenje Srbobrana.

Cveće su na spomenik žrtvama fašizma položili su delegacija opštine, i Milan Novaković, načelnik Južnobačkog upravnog okruga, a zatim i predstavnici organizacija SUBNOR-a Srbobrana, Bečeja, Sombora, Vrbasa i Temerina, kao i delegacija Ratnih vojnih invalida i predstavnici Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, kao i organizacije Ratnih vojnih invalida opštine Srbobran.

Govorili su Radivoj Paroški, predsednik opštine Srbobran, Đula Bunfort ispred Subnor-a, a nastupao je hor OŠ "Vuk Karadžić" i učenici Muzičke škole iz Vrbasa - odeljenje u Srbobranu.

Govor predsednika Paroškog


Dan oslobođenja Srbobrana, slavimo kao Dan Opštine. Ovaj dan za nas znači veoma mnogo, toga dana s ponosom slavimo našu bogatu istoriju, našu vekovnu kulturnu tradiciju, patriotska pregnuća oslobodilačkih ratova nacionalne revolucije, a posebno domete slavne antifašističeke tekovine i borbe za slobodu.

Na današnji dan 19. oktobra, te 1944. godine, oslobođen je Srbobran od fašističke okupacije. Toga dana ušli su oslobodioci, partizanske jedinice II šajkaškog odreda i jedinice 31. gardijskog korpusa Crvene armije. U vremenima stradanja i patnji, ovaj dan je bio dan svetlosti, topline i nade. Tog dana Srbobran je osetio ukus slobode.

U Srbobranu se tih dana smestio štab maršala Fjodora Ivanoviča Tolbuhina proslavljenog komadanta 3. ukrajinskog fronta Crvene armije. Za Srbobran je ovo veoma važna istorijska činjenica, a još važnija za Evropu, jer su upravo u Srbobranu, u kući Kaćanskih, čuvene vojskovođe Tolbuhin, Kosta Nađ, Peko Dapčević pripremali planove za odvijanje daljih vojnih operacija i slamanja fašizma. Bogata istorija ovog grada, sticajem raznih okolonosti, činila je oktobar mesec često burnim i sudbonosnim za njegove građane.

Tako je bilo 1918. godine kada je prethodnica oslobodilačke srpske vojske umarširala u Srbobran. Tako je bilo i tog 19.oktobra 1944. godine kada je Srbobran dočekao svoje oslobodioce.

Pominjem ove istorijske činjenice jer su značajno doprinele da danas slavimo ovaj praznik ispunjeni osećanjem odgovornosti prema precima, sadašnjim generacijama i potomcima. Ono što smo naučili od predaka je da ništa ne počinje i ne završava se sa nama, a mi učimo naše potomke najispravnijim stvaralačkim primerom učvršćivanja putanje trajanja, čovekoljublja, poštenja, čestitosti i istine.

Dragi prijatelji,

Mi smo deca ljudi koji su branili pravo da žive u slobodnom svetu i upravo zbog toga obavezni smo da negujemo i iznova obnavljamo sećanje i istinu na taj strašni rat, na one strašne dane i godine, pogotovo danas kada se rađaju pokušaji falsifikovanja istorije, da se zamaskira, izopači ono što se stvarno desilo, da se osvajači prikažu kao spasioci, a oslobodioci skoro kao okupatori.

Pristajanje na gubitak pamćenja je pogubno ne samo za prošlost i žrtve koje su date, nego više za budućnost koja neće biti u stanju da prepozna ono šta joj se sprema.

Dan opštine je praznik koji objedinjuje sve borbene pokliče za slobodu i sve žrtve koje su date da bi se ona osvojila. To je istovremeno odavanje počasti svim našim slavnim precima koji su, boreći se za slobodu i dostojanstven život, u mračnim i teškim vremenima, i u Velikom ratu, nacionalnim revolucijama, i čuvanjem šajkaške granice, ostavili sjajan trag u sećanju naroda. Utemeljili su slavnu prošlost.

Današnji praznik pruža priliku da se setimo svih, i odamo počast znanim i neznanim junacima, koji su dali sve, pa i svoje živote za slobodu, pravdu i istinu, a nama nadu i mogućnost da živimo u slobodi. Ponosni smo na njih i zbog toga ih pominjemo i pominjaćemo ih uvek, sa posebnim pijetetom. To je naša obaveza, moralni čin, tako mali napor spram patnje i bola, detinjeg i majčinskog plača, svesne junačke žrtve i nevinog stradanja.

Slobodarski duh je uvek bio prisutan kod Srbobranaca,Turijaca i Nadaljčana. U prošlosti je to puno puta pokazivano uz ne male žrtve, ali dobro je što danas ne moramo da otimamo slobodu, ne moramo da podižemo razrušeno i što možemo da gradimo život slobodni, bez straha, sa nadom u bolje, lepše, pravednije.

Pogledavamo unazad, u prošlost, poštujući sve što su za nas učinili naši preci, ali oni od nas traže da budemo zagledani u budućnost. To od nas još više traže naša deca.

Po završetku programa na Trgu slobode delegacije opštine i Subnor-a položili su vence vence na spomenik i grob vojnika Crvene armije Borisa Mihajlovića Korotkova koji je 22.10.1944. godine pogođen snajperskim metkom, utkao svoj život u slobodu koju i danas živimo u Srbboranu.

Galeriju fotografija nastalih juče u prepodnevnim satima možete videti OVDE.

Izuzetno svečano je bilo na Akademiji koja je bila mesto na kome su dodeljene ovogodišnje Oktobarske nagrade i zahvalnice najistaknutijim pojednicima institucijama i udruženjima. Sala "Pozorištance" bila je ispunjena do pslednjeg mesta, a u muzičkom delu nastupio je Gradski hor "Zora", kojim je dirigovala Jasmina Stolić.

Brojni gosti iz susednih mesta, predstavnici pokrajinske administracije, grada Novog Sada došli su da zajedno sa Srbobrancima proslave ovaj, po mnogima, najznačajniji dan u istoriji našeg Srbobrana.

Osim što je odisao svečanošću, ceo ovaj skup poprimio je i nesvakidašnju emotivnost u trenucima kada su uručivane Oktobarske nagrade, koje su primili Josip Pirmajer, legenda i živi spomenik jugoslovenskog i srpskog fudbala, internacionalna zvezda upisala u anale evropskog fudbala i Marina Radić, kći nedavno preminulog Slobodana Radića, koji je posthumno ovenčan Oktobarskom nagradom za sveukupan doprinos razvoju naše sredine.

Oktobarske nagrade uručili su predsednik opštine, Radivoj Paroški i predsednica Skupštine, Milena Alargić, kao i zahvalnice, koje su ove godine dobili: 

- Dom kulture opštine Srbobran - za postignute primerene rezultate i uspehe u radu

- KK Akademik Srbobran - za postignute primerene rezultate u oblasti sporta

- Gradski hor "Zora" Srbobran - za postignute rezultate i uspehe u radu

- Kompanija "Delphi" Novi Sad - za postignute primerene rezultate i uspehe u radu

- KUD "Vladislav Kaćanski Bard" Srbobran - za postignute primerene rezultate i uspehe u radu

- Tot Ištvana Andraš - za učinjena humana dela

Galeriju fotografija sa ove svečanosti možete videti OVDE.

Paroški na Svečanoj akademiji


Dame i gospodo,uvaženi gosti, časni oci, poštovani predstavnici republičkih i pokrajinskih organa i organizacija, dragi gosti pobratimskih gradova iz Mađarske Janošhalme i Orošhaze, predstavnici opština, bivši predsednici opštine Srbobran, direktori javnih preduzeća i ustanova, poštovani odbornici Skupštine opštine Srbobran, članovi Opštinskog veća, građani Srbobrana,dragi prijatelji,

Dozvolite mi da Vas pozdravim i zahvalim što ste svojim večerašnjim prisustvom uveličali naš praznik.
Svim građanima opštine Srbobran čestitam Dan opštine.

Na današnji dan pre 73 godine, oslobođen je Srbobran od fašističke okupacije, najvećeg svetskog zla, stradanja i pošasti savremenog sveta.Devetnaesti oktobar je za Srbobrance simbol pobede i slobode.

Današnji praznik pruža priliku da se setimo svih i odamo počast junacima našeg roda, koji su dali sve pa i svoje živote za slobodu, pravdu i istinu, a nama nadu i mogućnost da živimo i stvaramo u slobodi. Ponosimo se njima, i zbog toga ih pominjemo i pominjaćemo ih uvek, sa posebnim pijetetom.

Gledamo u prošlost da ne bismo zaboravili. I to je neminovnost koja osvežava pamćenje i neguje osećanje empatije, saosećanja, iskrenog i tužnog. Ali naš osnovni cilj je budućnost, naš osnovni cilj je razvoj. Pre svega ističemo tri osnovna pravca u razvoju Opštine, razvoj poljoprivrede, razvoj malih i srednjih preduzeća, i privlačenje kapitala. Zadatak koji je pred nama je ozbiljan i veoma odgovoran. Zahteva uporan i istrajan rad svih činilaca sistema lokalne samouprave.

Nastojimo izgraditi socijalno osetljivu zajednicu u kojoj je svaki problem i teškoća naših sugrađana zajednička briga. Zbog toga naš Socijalni program obiluje različitim oblicima pomoći, od onih namenjenih deci i porodici, osobama sa posebnim potrebama, penzionerima. Jasna namera lokalne smouprave je da obezbedi dovoljan obim prava za pojedince i porodice koje su u statusu najugroženijih. Da bi smo obezbedili očuvanje standarda građana, za finansiranje socijalne zaštite obezbedili smo čak 43 miliona dinara i stvorili uslove za obuhvat oko 2.500 lica koja će koristiti jedno ili više prava sa nivoa lokalne samouprave, koja mora da bude dobar servis građanima, a mi da uvek budemo na visini zadatka koji su nam građani poverili, baš kao što smo uspeli da obezbedimo preko 80 tona semenske pšenice kao vid pomoći našim paorima koji su pretrpeli veliku štetu ove godine od suše.

Pored ovoga, ove godine smo uveli jednu novinu, obezbedili smo da naši građani besplatno koriste usluge autobuskog prevoza. To je naša briga i odgovornost prema građanima, to je jedan od načina da se zaštiti i poboljša njihov standard i da se vrati novac poreskih obveznika. Stvaranje uslova za povoljni ambijent privrednog razvoja je u obezbeđivanju niza mera podsticaja, subvencija kao što su programi samozapošljavanja, podrška malim i srednjim preduzećima i poljoprivrednim gazdinstvima. Već sada možemo da kažemo da su vidni i jasni pokazatelji da se menja ekonomska struktura u opštini, privredni ambijent i standard građana.

Po prvi put posle nekoliko decenija broj nezaposlenih je pao na ispod 2.000 i sada je stopa nezaposlenesti u opštini oko 14 posto radno sposobnog stanovništva, i dalje visoka ali značajno smanjena.

Povećani su prihodi budžeta od zarada, solidno povećani prihodi od samostalne delatnosti, kapitalne dobiti, što ukazuje na povoljne trendove u srbobranskoj privredi. Sve to govori da moramo više i jače pripremati uslove za brži privredni rast.

Pored pripreme projektno - tehničke dokumentacije i spremnosti da na vreme učestvujemo na konkursima kako u zemlji tako i u inostranstvu, ove godine aktivnost lokalne samouprave je bila usmerena na stvaranje uslova za kvalitetni život građana kao što su rekonstrukcija Sportske hale, rekonstrukcije i adaptacije škola i vrtića, izgradnja, odnosno, proširenje dečijeg odeljenja Doma zdravlja "dr Đorđe Bastić", rekonstrukcija vodovodne mreže u Turiji, rekonstrukcija vodnih objekata na vodovodnoj mreži u Srbobranu, izgradnja atarskog puta, ostvarenje projekta energetske efikasnosti u objektima vrtića, Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj", i Sportske hale u Srbobranu.

Vodimo računa i o mladima, između ostalog, kroz program subvencionisanog međumesnog i besplatnog gradskog prevoza učenika, preko učeničkih i studenskih stipendija, stipendija za talentovane učenike i studente, subvencionisanja đačke užine u iznosu od 50%, pomoći u udžbenicima i drugim potrebama. Iako su teška vremena našim sportskim klubovima omogućili smo nesmetan rad, a s obzirom na broj stavnovnika izdvajamo značajna sredstva za sport i fizičku kulturu, oko 35 miliona dinara, dok nam naši klubovi i deca sve uloženo vraćaju kroz izvanredne sportske rezultate.

Moram spomenuti u ovom delu i naše kulturne pregaoce koji kroz kvalitetni rad u kulturi uz podršku lokalne samouprave u iznosu od oko 27 miliona dinara ostvaruju zapažene rezultate i na najbolji način promovišu opštinu ali i čuvaju od zaborava kulturnu tradiciju i običaje.

Posebnu brigu vodimo o zdravlju naših sugrađana. Ponosni smo što smo prepoznati kao zajednica koja kontinuirano ulaže u zdravlje svojih građana. Mi ne odustajemo od zdravstvenih programa kao što je rano otkrivanje raka dojke i grlića materice, prevencije kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti i ulaganja u službu hitne pomoći. Ove godine smo izdvojili značajna sredstva za edukaciju i usavršavanje medicinskih kadrova, čak 4 lekara i pet medicinskih tehničara se nalaze na specijalizaciji. Obezbeđujemo plate za lekare specijaliste koji nam nedostaju. U okolini, a možda i šire , ne postoji ni jedna lokalna samouprava, srazmerno veličini, koja izdvaja više sredstava od Srbobrana za primarnu zdravstvenu zaštitu. Primera radi iz budžeta smo obezbedili oko 22 miliona dinara za zdravstvenu zaštitu naših građana.

Odlučni smo i ne odustajemo od daljeg razvoja srbobranske opštine, posebno ne od projekata koje smo odredili kao prioritetne. Osnova svega je projektno - planska dokumentacija, da našu opštinu razvijamo planski i odgovorno, to jest, da se donošenjem ovih planova steknu preduslovi za jak investicioni ciklus. Naš cilj je jasan, stvaranje preduslova za razvoj investicija koje dovode do povećane zaposlenosti i životnog standarda.
Mi želimo da menjamo našu opštinu ali da njen identitet i tradicija ostanu isti. To znači čuvanje, negovanje i održavanje naše kulturne baštine, ali i promovisanje novih ideja koje se našim svakodnevnim angažmanom pretvaraju u stvarnost. Zahvaljujem se svima koji doprinose razvoju, najpre građanima koji su nam to omogućili i zbog kojih smo ovde. Zahvaljujem se svim našim ustanovama koji kvalitetom svoga rada nadilaze veličinu naše Opštine.

U svakom istorijskom periodu za stvaranje napretka i razvoja naše sredine zaslužni su ljudi. Ljudi su naše bogatsvo, čestiti, vredni, uvek bili i biće, te stoga posebne čestitke upućujem laureatima koji će danas primiti javna priznanja.

Dame i gospodo,
Srbobran se gradio vekovima, svi smo mi njegovo delo ali i njegovi graditelji. Svesni činjenice da se Srbobranu nikada ne možemo odužiti za sve što nam je dao ali smo ponosni i uvek imamo razlog za slavlje što mu pripadamo. Mi smo njegovi baštinici a najviše dužnici. Srbobran su gradile mnoge generacije, naša obaveza je da ga gradimo i mi. Da budemo dostojni naših predaka zarad sadašnje, a najviše budućih generacija.

Program je završen zajedničkim nastupom Gradskog hora "Zora" i dece iz vrtića "Pčelica".

S.Š.

 

 

 

 

 

  

Postavio: Administrator dana 2017.10.20   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 77
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen