Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/105/zatravila-beljanska-bara/

Verzija za tampu / To ScreenviewZATRAVILA BELJANSKA BARA!


Fotografije nam je poslao dr Ilija Gazepov, vidno razočaran onim što je video...


Pre nekoliko godina opština Srbobran, ambiciozno, sa željom da se zaštiti jedna od tri vode na kojima živi, pokrenula je inicijativu da se Beljanska bara proglasi zaštićenim parkom prirode. Javno vodooprivredno preduzeće "Vode Vojvodine" koje je upravljač ovim prirodnim rezervatom retkih ptica i ekološkim rajem inicijativu je prihvatilo i uz veliki angažman incijatora, Beljanska je postala zaštićeno područje.

Da bi se došlo do željenog cilja, a to je da ovo prirodno dobro postane uređeno mesto na kome će se okupljati i koje će pohoditi zaljubljenici u prirodu, potrebno je vreme i neprestana saradnja upravljača, a to su "Vode Vojvodine", opština Srbobran i Bečej, na čijoj teritoriji se prostire Beljanska bara i lokalnog nevladinog sektora koji u svom opisu delatnosti ima rešavanje ekoloških problema i aktivnosti na očuvanju životne sredine.

Mnogi činioci prepoznali su Beljansku kao ozbiljan resurs i mogućnost za razvoj ekološkog turizma u našoj opštini. Zajedničkim ulaganjem prošle godine uređena je dobrim delom obala, a u dužili od 4.5 kilometara oko vodenog korita ove lepotice napravljena je staza, koja je dobila i svoje ime. Nazvana je "staza zdravlja", a namenjena je pre svega rekreativcima.

Postavljena je signalizacija, klupe na odmorištima kraj staze sa pogledom na vodu, a izgrađen je i info pult na ušću Beljanske u Veliki Bački kanala.

Vidno indisponiram onim što je ovih dana zatekao na Beljanskoj bari svoju frustraciju, najpre je obelodanio na stranici koju uređuje http://beljanskabarasrbobran.blogspot.rs , a potom poželeo je da podeli sa ostalim posetiocima Srbobran.net-a, dr Ilija Gazepov, član Opštinskog veća protekle četiri godine i nosilac liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" na poslednjim izborima. 

Prvo prolećno sunce, Beljansku baru opkolila je travom i šibljem sa svih strana.

- Mi (opština) smo uložili ozbiljan novac u uređenje Beljanske bare, a vidite na fotografijama kako to sad izgleda. Očigledno da ćemo kao opština, MZ Turija i nevladin sektor morati da izvršimo pritisak na "Vode Vojvodine" koje imaju zadatak da vode računa o ovom prirodnom resursu. Moje mišljenje je da bi najbolje rešenje bilo da pokušamo da upravljanje Beljanskom od "Voda Vojvodine" preuzme naša opština, da zaposlimo nekoliko ljudi koji će svakodnevno raditi na uređenju ovog prelepog prostora. Potencijal Beljanske bare je ogroman, ali iziskuje veliki trud i da dobijemo upravljača koji će svoj posao raditi savesno i u interesu svih nas koji živimo na prostoru oko Beljanske bare, a onda će Beljanska postati interesantna i turistima, kazao je za naš portal dr Ilija Gazepov.

S.N.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign