Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

NAKON KARPATSKIH PARALELA, MLADI ZAJEDNO


Saradnja četiri srednje škole iz Kovačice, Vršca, Ruskog Krstura i Srbobrana, nakon uspešno realizovanog projekta "Karpatske paralele", nastavljena je juče u Srbobranu realizacijom projekta "Mladi zajedno".


Gimnazija i srednja škola "Svetozar Miletić" bila je juče domaćin svojim prijateljima, učenicima i profesorima koji su došli iz Banata, iz Gimnazije "Borislav Petrov Braca" u Vršcu i "Mihajlo Pupin" u Kovačici, kao i učenicima i profesorima gimnazije "Petro Kuzmjak" iz Ruskog Krstura, koja je jedina gimnazija na svetu gde se nastava odvija na rusinskom jeziku.

Projekat "Mladi zajedno" podržan je od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine. Na svojevrstan način on je naslonjen na predhodni koji je realizovan uz učešće ove četiri škole i predstavlja nastavak projekta "Karpatske paralele" koji je udružio mlade u Kovačici, Ruskom Krsturu, Vršcu i Srbobranu. 

Cilj ovog projekta je upoznavanje mladih, kulturnih i običajnih vrednosti koje obeležavaju nacionalne zajednice koje predstavljaju, kao i širenje multikulturalnosti, jednog od prepoznatljivih obeležja Vojvodine.

Sve učesnike pozdravila je direktorka gimnazije i srednje škole "Svetozar Miletić" u Srbobranu, Maja Tutorov koja je ukazala na sve vrednosne aspekte projekta i iskazala zadovoljstvo što se saradnja četiri škole nastavljena nakon projekta "Karpatske paralele". Ona se zahvalila svima koji su podržali projekat "Mladi zajedno", uključujući i lokalnu samoupravu, koju su na ovom skupu predstavljali predsednica SO Srbobran, Milena Alargić, kao i članovi opštinskog veća Zoran Mijić i Stefan Mladenović.

Evo šta je pozdravljajući učesnike projekta rekao Zoran Mijić:

Predsednica SO Srbobran, Milena Alargić izrazila je zadovoljstvo u ime lokalne samouprave što se saradnja na multikulturalnim projektima ove četiri škole odvijaju već par godina.

- Lepo je što ste otkrili i što unapređujete jednu od glavnih osobina Vojvodine, a to je multikulturalnost i što sarađujući na ovom projektu upoznajete jedni druge i učite, ali i poštujete i negujete ovu tekovinu po kojoj je Vojvodina prepoznatljiva.

Svi učesnici projekta su nakon nekoliko održanih radionica, zajedničkog ručka i susreta sa novinarima jednodušni u oceni da su nam ovakvi projekti potrebni i dobrodošli, jer što se više upoznajemo, utoliko smo bogatiji za saznanje koliko smo slični i težimo vrednostima koje su nam zajedničke, čuvajući tradicionalne vrednosti koje su nam ostavljene od naših predaka u nasleđe.

S.Š. 

Postavio: Administrator dana 2017.11.05

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPartneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin