Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekonomija

SRBOBRAN I OROŠHAZA TRAŽE PUT EKONOMSKE SARADNJE


Dve delegacije privrednika predvođeni liderima bratskih lokalnih samouprava Srbobrana i Orošhaze seli su danas za zajednički sto da vide kakvim potencijalom raspolažemo i gde su tačke koje mogu da budu međaši na zajedničkom putu ekonomskog razvoja dve opštine.


Grad Orošhaza nalazi se u Mađarskoj i broji oko 30.000 stanovnika. Nalazi se 60-tak kilometara jugoistočno od Segedina i slovi za jednu od niz banja po kojima je Mađarska postala poznata. Saradnja naše dve opštine datira od 2009.godine, ali do sada se uglavnom ogledala u protokolarnom smislu, uključujući najčešće kulturološku i turističku razmenu.

Na inicijativu predsednika opštine Srbobran, Radivoja Paroškog tokom poslednje posete Orošhazi, koju je prihvatio tamošnji predsednik, David Zoltan, dogovoren je sastanak koji je danas održan u maloj sali opštine Srbobran. Bio je to susret pre svega privrednika dve bratske opštine na kome su predstavljeni proizvodni programi, delatnost i razvojni planovi, kako privrednika iz naše opštine, tako i njihovih kolega iz Orošhaze.

Pre početka sastanka novinarima su se obratila dva predsednika, koji su govorili o samoj ideji i razlozima za jedan ovakav susret.

- Danas su prvi put naše dve zbratimljene opštine imale sastanak privrednika. Prelazimo u novu etapu i povlačimo prvi korak koji će omogućiti uspostavljanje privredne saradnje. Želimo da iskoristimo prednosti koje ima Orošhaza, kao grad u Mađarskoj koja je deo Evropske unije, a takođe da partnerima ponudimo prednosti koje imamo kao grad u Srbiji koja ima poseban status u ekonomskim odnosima sa Rusijom, što može biti njihova šansa, objasnio je Radivoj Paroški cilj ovog sastanka i između ostalog dodao:

- Postoje mogućnosti koje ćemo sigurno koristiti da bi stvorili čvršće privredne odnose, koji se mogu širiti i na cele regije. Srbobran danas predstavlja privredne subjekte u oblasti poljoprivredne proizvodnje i prerade, što je karakteristično za nas, ali i one iz metalske industrije i neke iz oblasti uslužnih delatnosti, rekao je Paroški i najavio nove sastanke dve strane.

Obraćajući se medijima gradonačelnik Orošhaze David Zoltan podsetio je na bratske odnose dve opštine i potvrdio da je saglasan da se saradnja podigne na viši nivo.

- Dobro je da isto razmišlja i predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški i verujem da rezultati neće izostati. Ovde su vlasnici pojedinih preduzeća iz Orošhaze koji žele da upoznaju svoje kolege iz Srbobrana i moramo pronaći delatnosti u kojim možemo uspostaviti saradnju, jer svakom gradu je najvažnije da se otvaraju nova radna mesta. Ono što smo saznali prenećemo i drugim privrednicima u Mađarskoj, onima koji danas nisu došli, jer je ovo samo deo privrednih subjekata u našem gradu. Orošhaza je otvoren grad, osećam da je takav i Srbobran, što je jako dobro, i verujem da za dobro oba grada možemo unaprediti i učvrstiti naše odnose, rekao je David Zoltan.

Oba sagovornika bili su saglasni da je ovo trasiranje novog puta saradnje dve bratske opštine i pokušaj da se učini napredak i ekonomskim vezama osnaži i dosadašnja dobra saradnja dve opštine.

Banja Đoparoš u Orošhazi nije nepoznata mnogim Srbobrancima. Centar ima 20 bazena i jezero. Otvoren je 2004.godine a pored izgradjenog wellness & spa sadržaja ima veliki prirodni park, sa dosta zabavnog vodenog sadržaja za decu, a ceo kompleks se nalazi neposredno uz jezero. Idealan je za celodnevni boravak, zabavu i opuštanje. Lekovita termalna voda izvire sa temperaturom od 47 c. Dobra je protiv upala i ukočenosti mišića, kao i kod ginekoloških i uroloških tegoba. (Sadržaj : Bazen za plivanje 50m, relaksirajući vodeni sadržaji, lekovita termalna banjska voda, finska sauna, infrared sauna, parno kupatilo, hidromasaže, terapijske usluge, sadržaj za decu, masaže).

S.Š. 

Postavio: Administrator dana 2017.11.08

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
Navona
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen