Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/1063/srbobran-i-orohaza-trae-put-ekonomske-saradnje/

Verzija za tampu / To ScreenviewSRBOBRAN I OROŠHAZA TRAŽE PUT EKONOMSKE SARADNJE


Dve delegacije privrednika predvođeni liderima bratskih lokalnih samouprava Srbobrana i Orošhaze seli su danas za zajednički sto da vide kakvim potencijalom raspolažemo i gde su tačke koje mogu da budu međaši na zajedničkom putu ekonomskog razvoja dve opštine.


Grad Orošhaza nalazi se u Mađarskoj i broji oko 30.000 stanovnika. Nalazi se 60-tak kilometara jugoistočno od Segedina i slovi za jednu od niz banja po kojima je Mađarska postala poznata. Saradnja naše dve opštine datira od 2009.godine, ali do sada se uglavnom ogledala u protokolarnom smislu, uključujući najčešće kulturološku i turističku razmenu.

Na inicijativu predsednika opštine Srbobran, Radivoja Paroškog tokom poslednje posete Orošhazi, koju je prihvatio tamošnji predsednik, David Zoltan, dogovoren je sastanak koji je danas održan u maloj sali opštine Srbobran. Bio je to susret pre svega privrednika dve bratske opštine na kome su predstavljeni proizvodni programi, delatnost i razvojni planovi, kako privrednika iz naše opštine, tako i njihovih kolega iz Orošhaze.

Pre početka sastanka novinarima su se obratila dva predsednika, koji su govorili o samoj ideji i razlozima za jedan ovakav susret.

- Danas su prvi put naše dve zbratimljene opštine imale sastanak privrednika. Prelazimo u novu etapu i povlačimo prvi korak koji će omogućiti uspostavljanje privredne saradnje. Želimo da iskoristimo prednosti koje ima Orošhaza, kao grad u Mađarskoj koja je deo Evropske unije, a takođe da partnerima ponudimo prednosti koje imamo kao grad u Srbiji koja ima poseban status u ekonomskim odnosima sa Rusijom, što može biti njihova šansa, objasnio je Radivoj Paroški cilj ovog sastanka i između ostalog dodao:

- Postoje mogućnosti koje ćemo sigurno koristiti da bi stvorili čvršće privredne odnose, koji se mogu širiti i na cele regije. Srbobran danas predstavlja privredne subjekte u oblasti poljoprivredne proizvodnje i prerade, što je karakteristično za nas, ali i one iz metalske industrije i neke iz oblasti uslužnih delatnosti, rekao je Paroški i najavio nove sastanke dve strane.

Obraćajući se medijima gradonačelnik Orošhaze David Zoltan podsetio je na bratske odnose dve opštine i potvrdio da je saglasan da se saradnja podigne na viši nivo.

- Dobro je da isto razmišlja i predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški i verujem da rezultati neće izostati. Ovde su vlasnici pojedinih preduzeća iz Orošhaze koji žele da upoznaju svoje kolege iz Srbobrana i moramo pronaći delatnosti u kojim možemo uspostaviti saradnju, jer svakom gradu je najvažnije da se otvaraju nova radna mesta. Ono što smo saznali prenećemo i drugim privrednicima u Mađarskoj, onima koji danas nisu došli, jer je ovo samo deo privrednih subjekata u našem gradu. Orošhaza je otvoren grad, osećam da je takav i Srbobran, što je jako dobro, i verujem da za dobro oba grada možemo unaprediti i učvrstiti naše odnose, rekao je David Zoltan.

Oba sagovornika bili su saglasni da je ovo trasiranje novog puta saradnje dve bratske opštine i pokušaj da se učini napredak i ekonomskim vezama osnaži i dosadašnja dobra saradnja dve opštine.

Banja Đoparoš u Orošhazi nije nepoznata mnogim Srbobrancima. Centar ima 20 bazena i jezero. Otvoren je 2004.godine a pored izgradjenog wellness & spa sadržaja ima veliki prirodni park, sa dosta zabavnog vodenog sadržaja za decu, a ceo kompleks se nalazi neposredno uz jezero. Idealan je za celodnevni boravak, zabavu i opuštanje. Lekovita termalna voda izvire sa temperaturom od 47 c. Dobra je protiv upala i ukočenosti mišića, kao i kod ginekoloških i uroloških tegoba. (Sadržaj : Bazen za plivanje 50m, relaksirajući vodeni sadržaji, lekovita termalna banjska voda, finska sauna, infrared sauna, parno kupatilo, hidromasaže, terapijske usluge, sadržaj za decu, masaže).

S.Š.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign