Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Zdravstvo

LEKARI PROSLAVILI SVOJU SLAVU


Sveti Kozma i Damjan, Sveti Vrači, tj. 14 novembar je dan kada se obeležava esnafska slava lekara. Lekarska komora Srbije je 2007. godine i zvanično proglasila taj dan svojom slavom.


Svake godine medicinari u Domu zdravlja "dr Đorđe Bastić" obeležavaju lekarsku slavu obredom sečenja slavskog kolača, a domaćin slave organizuje prijem za goste.

Po prvi put domaćin slave bila je direktorka Doma zdravlja, dr Svetlana Rajak, a službovali su sveštenici srbobranski Jovan i Žarko. Među zvanicama su bili predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški, njegovi saradnici u izvršnim organima opštine, kao i direktori javnih ustanova u našoj opštini.

SVETI VRAČI


Zaštitnici medicinara sveti Kozma i Damjan su braća po telu i duhu , poreklom iz Azije, od majke hrišćanke i oca neznabošca. Pošto su rano ostali bez oca, majka je uložila veliki trud i vreme da ih vaspitava u hrišćanskom duhu. Pored toga učili su se raznim „lekarijama“, pa kako »badava primaše , tako i badava davaše«. Zbog toga su ih nazvali Besrebrnici ili Bezmitni, jer nisu uzimali novac dok su vidali bolesne i uz put širili htišćanstvo. Rezultati njihovog lečenja bili su impresivni, začudžujući, često iscetliteljski. Zbog toga su ih smatrali svetcima. Praznuju se dva puta godišnje 14 novembta i 14 jula. Po jednom predanju, kamenovani su 284. godine. Masu je predvodio njihov nekadašnji učitelj jer im je zavidio na slavi koju su stekli. U našem narodu Sveti Vrači su zaštitnici lekarske profesije.

- Dom zdravlja je jedna od najvažnijih ustanova i zbog toga imamo veliku odgovornost prema građanima, kazala je u izjavi za medije direktorka Doma dravlja, dr Svetlana Rajak koju smo na trenutak uspeli da odvojimo od gostiju i pitamo kakvi su planovi Doma zdravlja i na čega će se staviti akcenat u narednom periodu?

- Naš prevashodni zadatak je da budemo na usluzi svim građanima u našoj opštini. Nama je najvažniji pacijent i zbog toga ćemo uvesti određene promene, menjaće se određene strukture, jer smatram da je normalno, da jedni odlaze, a drugi dolaze. Radićemo mnogo na prevenciji, jer naš zadatak nije samo da lečimo, nego i da preveniramo bolesti da do njih ne dođe. Zbog toga do kraja godine planiramo nekoliko važnih akcija. Radićemo na projektu prevencije karcinoma dojke, takođe planiramo preventivne preglede na rano otkrivanje karcinoma testisa. Određeni skrininzi će se raditi kod nas u laboratoriji, pošto želimo da što veći broj zaposlenih bude uključen u preventivne delatnosti, kako bi smo sprečili začetak i širenje bolesti.

U kadrovskom smislu Dom zdravlja ovih dana dobija pojačanje, naime od sledeće nedelje počinje da radi pulmolog?

- Tako je, imali smo kratak period bez pulmologa, jer lekar koji je do sada radio, iz ličnih razloga napustio je posao i otišao. Pulmolog će u narednom periodu, dva puta nedeljno, biti na usluzi našim pacijentima i cilj je da ga uključimo u preventivno delovanje. Kada to kažem pre svega mislim na prevenciju hronične opstruktivne bolesti pluća. Ovo je jako važno, naročito za pacijente preko 40 godina starosti, jer preventivnim delovanjem možemo da sprečimo emfizem pluća, astmu... Takođe, očekujem da nakon razgovora koji slede naredne nedelje, na odeljenju opšte prakse i u hitnoj pomoći dobijemo jednog lekara mađarske nacionalnosti.

- Da li će ovi pregledi koje planirate u okviru preventivnog delovanja biti besplatni za građane?

- Naravno, svi pregledi će biti besplatni za građane i ne samo pregledi. Planiramo niz predavanja na temu prevencije bolesti, štampamo promotivni materijal i nadamo se dobroj saradnji sa lokalnim medijima, jer želimo da u ove naše aktivnosti uključimo što veći broj građana i na taj način učinimo ove programe, koje smo planirali da realizujemo do kraja godine, što plodonosnijim.

Za sve zaposlene i goste priređena je mala zakuska, a evo i video zapisa sa današnje slave u Domu zdravlja...

S.Š.

  

Postavio: Administrator dana 2017.11.14   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
Navona
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen