Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/1090/monografija-o-dundjerskima/

Verzija za tampu / To ScreenviewMONOGRAFIJA O DUNDJERSKIMA


U okviru manifestacije "Lenkin prsten" održano je i književno veče na kome je predstavljena jedinstvena monografija pod nazivom "Čudo u Čibu", a koju su potpisali Vesna Dimitrijević i Ilija Tucić, koji je kao gost govorio o monografiji...


Luksuzno opremljena monografija, zbirka autentičnih fotografija, slika, pisama i zapisa vodi čitaoce kroz istoriju jedne porodice. Objavljena je u sklopu 125 godina postojanja pivare u Čelarevu, čiji izdavač je Carlsberg, kompanija koja je vlasnik pivare od pre 14 godina.

- Ne samo Lazar Dunđerski, osnivač naše pivare, već i cela porodica Dunđerski poznata je u istoriji Vojvodine kao jedan od najznačajnijih pokretača razvoja kulture i obrazovanja u XIX i početkom XX veka. Smatramo da je naša dužnost da izrazimo zahvalnost i da povodom velikog jubileja, ispričamo veličanstvenu priču o njihovoj zaostavštini, pivari, i vek i četvrt dugoj proizvodnji kvalitetnog piva, izjavio je Vladimir Vava, generalni direktor kompanije Carlsberg Srbija, u aprilu ove godine, prilikom obeležavanja 125 godina pivare u Čelarevu i promocije ove monografije koju su u petak uveče upoznali i videli i Srbobranci.

Pored Ilije Tucića i njegove priče o Dunđercima i istorijske uloge najčuvenije srbobranske porodice, govorila je kao domaćin, Božana Stojković, organizator kulturnih aktivnosti Doma kulture. Ona je pročitala članak o Lazaru Dunđerskom koji je osvanuo u novinama između dva Svetska rata.

S.Š.

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign