Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

TESTIRAJ SE NA HIV, JER JE VAŽNO DA ZNAŠ!


Danas je 1.decembar- Međunarodni dan osoba obolelih od AIDS-a (SIDA) i jedan je od dana koji se obeležava u okviru globalne kampanje 16 Dana aktivizma.  U našoj zemlji trenutno ima oko 2.500 obolelih osoba od ove još uvek neizlečive bolesti.


AIDS ili SIDA je bolest koju izaziva virus HIV. Bolest je dobila naziv kao skraćenica od Human Immunodeficiency Virus, odnosno virus humane imunodeficijencije, što znači da do te mere ugrožava ljudski imuni sistem, odnosno sistem odbrane od različitih bolesti, da osoba zaražena njime na kraju izgubi bitku sa spoljašnjim izazivačima bolesti, tj. premine od različitih infekcija ili malignih oboljenja.

Od kada je prvi put registrovan brojne su zablude o načinu kako se prenosi, a danas se zna da se prenosi na samo tri načina:

- nezaštićenim polnim odnosom sa zaraženom osobom

- direktnim unosom zaražene krvi u telo nezaražene osobe

- prenosom sa zaražene majke na dete tokom trudnoće, porođaja i dojenja

Pre nekoliko godina se smatralo da od ove bolesti oboljevaju samo tkz. rizične grupe, u prvom redu intravenski narkomani i homoseksualci, a danas je termin rizična grupa zamenjen terminom rizično ponašanje, što znači da svaka osoba koja se rizično i nezaštićeno ponaša tokom svog polnog i svakodnevnog života može da oboli od ove opake bolesti.

Osobe obolele od AIDS-a trpe veliku stigmu svog društevog okruženja, pre svega jer još uvek nije dovoljno izgrađena svest kod okoline kako ova bolest ne može da se prenese.HIV ne može da se prenese rukovanjem i grljenjem, ne prenosi se kontaktom sa predmetima koje je zaražena osoba koristila- telefon, novac, držači u gradskom prevozu i slično, ne prenosi se putem čaša, pribora za jelo, korišćenja javnih toaleta, bazena ili sauna, ne preonosi se ubodom insekata.

Procenjuje se da je u našoj zemlji trenutno oko 2.000 osoba koje su zaražene HIV-om, a da to i ne znaju. Stoga je jedini način sigurne provere, naročito ukoliko ste se prethodno ponašali rizično u smislu nezaštićenih polnih odnosa ili intravenskog uzimanja droga - testiranje. 

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2017.12.01

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPartneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin