Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

OBELEŽENO 76 GODINA OD ZLOGLASNE RACIJE


Zloglasna racija sprovedena je u januaru 1942.godine u južnoj Bačkoj. Juče, u Žablju, održan je centralni pomen nevinim žrtvama racije, koja je sprovedena u Čurugu, Šajkašu, Đurđevu, Titelu, Loku, Gardinovcima, Vilovu, Bečeju, Srbobranu, Temerinu i Novom Sadu. Na najsvirepiji način od strane mađarskih okupacionih snaga pre 76 godina je ubijeno i pod led bačeno više od 4.000 Srba, Jevreja i Roma.

 


Centralnom pomenu prisustvovao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sa svojim saradnicima, a delagaciju naše opštine, predvodio je predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški. Delegaciju su činili članovi Opštinskog veća i najbliži saradnici predsednika Paroškog.

Parastos u Hramu prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja u Žablju, služio je episkop bački dr Irinej u znak sećanja na nevino stradale Srbe, Jevreje i Rome.

- Svim nevinim žrtvama tog strašnog i obezljuđenog vremena odajemo zasluženu poštu, sa istim porukama koje danas šaljemo iz Žablja, da mržnja više nikada ne sme da ovlada ljudskim dušama, a nevina krv da isprlja bilo čije ruke i da nikada više ne sme da bude ni zločina, ni osvete. Svaka nevina žrtva zaslužuje pomen i poštovanje, a nijedan zločin ne može da ima ni opravdanje ni pomilovanje, rekao je predsednik Mirović.

Odajući poštu žrtvama, predsednik Mirović je podsetio na reči tadašnjeg poslanika mađarskog parlamenta Endrea Bajči Žilinskog, koji je u otvorenom pismu predsedniku mađarske Vlade 19. januara 1942. godine dok je racija još trajala, upozorio da je u južnoj Bačkoj izvršena protivzakonita i neodgovorna akcija krvoprolića i da je među ubijenima bilo dece i žena.

- Zato i jeste izuzetno važno da se, uvek i na svakom mestu, zajedno suprotstavljamo makar i najmanjim naznakama nacionalne ili bilo koje druge mržnje i da se odlučno i dosledno borimo protiv svega što ponovo može da nas suprostavlja i deli, istakao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

S.N.

  

Postavio: Administrator dana 2018.01.04

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin