Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Sport

AKADEMIK ODRŽAO IZBORNU SKUPŠTINU


Košarkaši Akademika bi trebalo da se u subotu vrate na parket. Počinje drugi deo takmičenja u II ligi Srbije. Prvi protivnik - Smederevo 1953. Pretposlednji gostuje kod poslednjeg kluba na tabeli.


U prvoj sezoni koju igra u II ligi Srbije, Akademiku ne cvetaju ruže. Prošlogodišnji prvak Vojvođanske lige, dobitnik zahvalnice prilikom dodele Oktobarskih nagrada opštine Srbobran i zvanično, po odluci Sportskog saveza oštine Srbobran, najuspešniji sportski kolektiv u prošloj godini, polusezonu završio je kao pretposlednji tim na tabeli.

KK Akademik iza sebe ima tradiciju dugu preko pedeset godina i kroz njega  je prošlo na hiljade igrača, desetine trenera, sportskih radnika i ljudi, koji su, svako na svoj način ostavili trag i dali svoj doprinos postojanju jednog od najstarijih košarkaških klubova u Vojvodini. Četiri selekcije igrača u redovnom takmičenju beleže izuzetne uspehe. U poslednje tri godine juniori i pioniri osvojili su drugo mesto u Vojvodini. Trener, bivši košarkaš Akademika, Jovica Andrić, uz svoje asistente, brata Dejana Andrića i Zorana Mijića, uz punu podršku uprave kluba ređao je uspehe.

U petak uveče održana je Izborna skupština kluba. Izabrano je novo rukovodstvo, a jednoglasnom odlukom prisutnih članova Skupštine za novog predsednika izabran je davnašnji igrač Akademika i nekadašnji košarkaški sudija Mladen Debeljački - Puce.

On je na čelo kluba izabran umesto dosadašnjeg predsednika Jovana Tutorova, koji se nije kandidovao, kako je rekao, zbog zakonskih prepreka da istovremeno bude odbornik u SO Srbobran i predsednik kluba.

Ovde bi mogla da se stavi tačka na ovaj osvrt, nažalost kako je to uobičajeno dok se nižu uspesi sve je u redu, ali kad krenu da se ređaju porazi, onda nastaju i problemi. Traži se krivac i ko je odgovoran zbog toga, a loši rezultati stvaraju lošu atmosferu. Sa mesta trenera prvog tima, 25.decembra, smenjen je Jovica Andrić, a na njegovo mesto došao je novi trener Milorad Perović. Rodom iz Vrbasa, ovaj trener vodio je do sada nekoliko prvoligaških klubova, a bio je i pomoćni trener reprezentacije Rumunije.

-  Ova smena trenera uzrokovana je lošim rezultatima u prvenstvu. Od 13 utakmica izgubili smo deset. U nizu izgubili smo osam utakmica. Inače, istine radi, Andrić zvanično nije bio trener, jer nema licencu da vodi tim u ovom rangu takmičenja. On je radio sa košarkašima, ali zvanični trener bio je Zoran Janković iz Novog Sada. Dolazio je samo na utakmice i bio prvi čovek klupe, jer ne bi smo mogli da se takmičimo, a sa ekipom je radio Andić, koji se zvanično nigde nije pominjao, rekao je za naš portal Jovan Tutorov, dodajući da je Andriću ponuđeno da nastavi da radi u klubu sa mlađim kategorijama i kao pomoćni trener sa seniorskim timom.

U subotu, kako saznajemo, nakon dvonedeljne pauze, Andrić je počeo da radi sa mladjim kategorijama, ali u novim terminima.

Na naš poziv da prokomentariše situaciju u klubu, Joca Andrić zahvalio se na pozivu i zamoliio nas da sačekamo.

- U ovom trenutku ne mogu da Vam kažem ništa zvanično, ali očekujem da bi za desetak dana trebalo da situacija bude mnogo jasnija. Molim vas, kao i javnost da budete strpljivi, a siguran sam sve bitne informacije za javnost saznaće se uskoro.

Kako saznajemo u sredu u 11.00h nova uprava kluba ima sastanak sa predsednikom opštine Srbobran, Radivojem Paroškim gde će ga temeljno upoznati sa svim detaljima novonastale situacije.

Zahvaljujući postignutim rezultatima košarkaša Akademika u poslednjih nekoliko godina, Srbobran je promovisan, između ostalog, u grad košarke. Naravno, kada se govori o košarci i Srbobranu, ne sme se zaboraviti Ženski košarkaški klub i njegov značaj za popularizaciju košarke u našoj sredini. Trener ovog kluba, Slobodan Subić pre izvesnog vremena imenovan je za jednog od trenera juniorske reprezentacije Srbije. Košarkašica Ivana Curaković koja je dete ovog kluba osvojila je srebro sa juniorskom reprezentacijom Srbije na Evropskom prvenstvu, a ovih dana poziv na pripreme kadetske reprezentacije Srbije, dobila je mlada košarkašica ŽKK Srbobran Mirjana Zorić.

Sve su ovo argumenti koje ne bi smeli da zaborave svi kojima je košarka na srcu i žele da Srbobran zaista nosi epitet grada košarke. Mnogo je uloženo da jedna mala sredina kao što je naš Srbobran bude prepoznat na košarkaškoj mapi Srbije i mnogo ljudi je bezrezervno pomagalo razvoj košarke u Srbobranu. Prosto nije fer da se to zaboravi, da se olako pređe preko te činjenice i da u prvi plan gurnemo nešto što baš i nema mnogo veze sa sportom. Da li će biti zrelosti da se reputacija koja je stvarana generacijama sačuva - videćemo. Navijamo za košarku i da se problemi, ako postoje rešavaju u interesu košarke i mladih, koji ljubav prema igri sa loptom ispod koševa iskreno vole i sanjaju o uspesima koje su postigli igrač Akademika i prvak sveta u basketu 3x3, Marko Ždero, ili Ivana Curaković, juniorska reprezentativka Srbije i trenutno druga u Evropi.

S.Š.

  

Postavio: Administrator dana 2018.01.15   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 27
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen