Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekonomija

POLA VEKA TRADICIJE!


Da li može tako da se kaže, na osnovu priče koja sledi, zaključite sami...


Uzo deda svog unuka,
Metno ga na krilo,
Pa uz gusle pevao mu
Što je negda bilo.

Pevao mu srpsku slavu
I srpske junake,
Pevao mu ljute bitke,
Muke svakojake.

Dedi oko zablistalo,
Pa suzu proliva,
I unuku svome reče
Da gusle celiva.

Dete gusle celivalo,
Onda pita živo
"Je li, deda, zašto sam ja
Te gusle celivo?"

"Ti ne shvataš, Srpče malo,
Mi stariji znamo
Kad odrasteš, kad razmisliš,
Kazće ti se samo!"

Deda Mita, Mima i Boban u pelenama...

Priču o restoranu "Gurman" započeli smo ovom divnom dečijom pesmom Jovana Jovanovića Zmaja. E sad, da li je deda Mita, unuka Bobana držao u krilu i pričao mu o guslama, nije nam poznato, ali ako bi smo hteli da nagađamo, o čemu je deda Mita, čuveni birtaš, pričao držeći u krilu malog unuka Bobana, vrlo izvesno je da je govorio o kafani.

Boban i njegova supruga Radina su treća generacija koja se u porodici Nićin bavi ugostiteljstvom. Boban i Radina su nastavili posao koji je započeo čuveni birtaš Mita Kara, davne 1969.godine. Bobanov otac Mima bio je nastavljač onog što je njegov otac započeo, a ovih dana, nakon renoviranja na četrdesetu godišnjicu jedne od najčuvenijih srbobranskih kafana, ponovo je data nova glazura, ovom vremešnom gospodinu među restoranima sa tradicijom dugom pola veka.

Restoran Gurman nalazi se na istoj lokaciji od svog osnivanja. Danas je to renomirano ime, jedan od prepoznatljivih brendova Srbobrana i sigurno, ako bilo koji putnik namernik uputi pitanje bilo kom Srbobrancu - "izvin'te, mi bi hteli nešto da pojedemo, sasvim je sigurno da će dobiti odgovor da je pravo mesto baš restoran Gurman.

Osim što je nadaleko poznat po domaćoj kuhinji i roštilju i što je jedino mesto u našoj opštini gde u svako doba godine na meniju imaju čuvene turinske kobasice, sa svojih 150 mesta za sedenje, u novom ambijentu, uz prijatnu mirnu baštu, idealno je mesto za razne proslave, rođendane, slavske proslave, svadbe i ostala veselja i druženja.

Sačuvali su Boban i Radina duh kafane koji je ustanovio i negovao deda Mita. Ovih dana slave se mature i obeležavaju jubileji, godišnjice. Gurman je mesto koje preporučujemo za susret i veselje svih vas koji ste nekada delili školske klupe.

Jedna takva održana je ovih dana. Nekadašnji učenici gimnazije Svetozar Miletić, proslavili su 35 godina mature. Mahom su to viđeniji ljudi danas, a svi zajedno su završili pravni smer u vreme usmerenog obrazovanja.

Bogami kako čujemo bilo je veselo, tamburaši su se dobro oznojali, žice su se usijale, a pesma se čula do prvih petlova. 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.06.05

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 43
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen