Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

SKUPŠTINA SMENILA DR RAJAK


Većinom odborničkih glasova Skupština opštine Srbobran danas je izglasala smenu dr Svetlane Rajak sa mesta direktora Doma zdravlja "dr Đorđe Bastić". Na period od šest meseci za vršioca dužnosti direktora izabran je dr Radivoj Ostojić.


Uzimajući u obzir da je na dnevni red Skupštine predlog odluke stigao nakon sednice Opštinskog veća, bilo je očekivano da će većina odbornika podržati ovaj predlog.

Obrazloženje ovakve odluke dao je dr Ilija Gazepov, član Opštinskog veća zadužen za oblast zdravstva. Između ostalog on je kao osnovne razloge za smenu dr Rajak naveo narušene međuljudske odnose, ozbiljne propuste u radu, kao je rekao i nenamensko trošenje sredstava.

Kompletan izveštaj o stanju u zdravstvu naše opštine koji su dobili odbornici, a koji se navodi kao razlog za smenu dr Rajak možete preuzeti OVDE.

Potom je usledila žestoka rasprava u kojoj su odbornici i članovi lokalne samouprave ukrstili stavove i mišljenja. Ipak, pre svih, nakon dr Gazepova, predsednica SO Srbobran, Milena Alargić pružila je mogućnost i dr Rajak da izađe za govornicu i obrati se odbornicima.

U svom obraćanju odbornicima, dr Rajak je odbacila u celosti navode iz izveštaja i najavila da će zadovoljenje svojih interesa i pravdu, kako je rekla, tražiti na nadležnom mestu. U njenom govoru danas smo takođe čuli da su podnete krivične prijave protiv dr Kornelije Hušći, Sofije Gajinov, blagajnika Doma zdravlja, Radivoja Paroškog, predsednika opštine Srbobran, dr Ilije Gazepova, člana opštinskog veća zaduženog za zdravstvo, kao i protiv Radivoja Ostojića, koga su odbornici danas izabrali za vd direktora Doma zdravlja "dr Đorđe Bastić". Smenjena direktorka iznela je ozbiljne optužbe na njihov račun i za skupštinskom govornicom kazala da je njena smena lične prirode, a u ličnu korist Radivoja Paroškog, Ilije Gazepovog i kako je rekla "onog iz Novog Sada koji kaže da mene treba očistiti"?!

Nakon nje govorio je odbornik opozicije Branko Gajin koji je izveštaj o zdravstvu nazvao linčom i političkim pamfletom. Između ostalog još je kazao:

- Vrlo ružnim rečima pričate o kolegi, pri tome i partijskom drugu. Ne obračunava se tako, može to i malo drugačije, na gospodskiji način da se uradi. Dakle, žena je radila svoj posao kako treba, za tri meseca nije mogla ništa veliko, ni dobro ni loše da uradi, imala je dobre namere, u tom pravcu je i krenula, uzela je metlu korovaču da počisti dvorište, ali izgleda da to ne treba, nego poslušnik i klimoglavac.

Za govornicu je nakon njega izašao predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški.

- Zaista sam zadivljen ovom kvaziodbranom. Tobož, moj predhodnik stavio se na stranu nekoga koga blate! Dakle, ni u jednom slučaju dr Rajak nije blaćena, blaćeni smo mi, predsednik opštine, član Opštinskog veća i dr Ostojić. Ni jedna loša reč nije rečena za dr Rajak, samo su iznete primedbe na njen rad u tri meseca, koliko obavlja funkciju direktora. Ovde je bilo puno optužbi na moj račun i mi ćemo se naći na sudu, zato što ste iskoristili moje ime da iskažete ordinarne laži. Zato što su izrečene velike optužbe i naneta je ljaga mom imenu mi ćemo se naći na sudu, a vi ćete to morati da dokažete, rekao je Paroški, apostrofirajući da se obraća dr Rajak koja je po njegovim rečima izrekla velike neistine. On je još dodao:

- Lokalna samouprava ima prava, kao osnivač ove ustanove da vodi računa šta se dešava u njoj. Ako je lokalna samouprava obezbedila 20 miliona dinara, onda je obaveza svakog direktora da sarađuje sa lokalnom samoupravom, a ja sam se poslednji put sa doktorkom Rajak čuo 30.11. a to može da potvrdi dr Rajak. Niti sam ja nju, niti je ona mene zvala, a u poslednjih 5-6 dana dobio sam nekoliko dopisa od nje. Dakle, da zaključim, mi se ne libimo da nakon tri meseca menjamo čoveka koga smo izabrali i za koga smo ustanovili da ne radi dobro, jer želimo da zaštitimo interes građana.

Zoran Mladenović (SPS). Između ostalog je zaključio da je ovo jedna teška i mučna situacija koja zahteva ozbiljnost u radu.

- Principijelno mislim da u politici hokejaške izmene nisu dobre. Naravno, ukoliko uočite da imate problem, onda je bolje rešiti ga odmah nego kasnije kad on kulminira. Smatram da lokalna samouprava mora da vodi brigu o građanima, da mora da povlači najbolje poteze i donosi najbolja rešenja, da reaguje na vreme i rešava probleme. Opština mora da rešava probleme, ali mora da razmišlja i o predlozima koja daje.

Rasprava po ovoj tački dnevnog reda je potrajala i učestvovalo je više odbornika. Sa 19 glasova prihvaćen je predlog za smenu dr Rajak sa mesta direktora Doma zdravlja. Sedam odbornika bilo je protiv.

Odmah nakon toga na mesto vd direktora, na period od šest meseci izabran je dr Radivoj Ostojić, stomatolog Doma zdravlja. On se odbornicima obratio sledećim rečima: 

- Želim da iskažem zahvalnost na poverenju ukazanom na izboru za vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja“ Dr Đorđe Bastić“ . Živim u Srbobranu od rođenja i čini me zadovoljnim što sam u njemu započeo svoju profesionalnu karijeru i zasnovao porodicu. Oženjen sam i otac dvoje dece. Studije stomatologije sam pohađao na medicinskim fakultetima u Novom Sadu i Nišu gde sam i diplomirao. Zaposlio sam se u našem Domu zdravlja 1998. godine, nakon obavljenog pripravničkog staža i položenog stručnog ispita. 2002. godine mi je dodeljena specijalizacija iz preventivne i dečije stomatologije u trajanju od tri godine. Specijalizaciju sam pohađao na Klinici za stomatologiju Vojvodine i položio specijalistički ispit na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Nakon završene specijalizacije u Domu zdravlja, obavljam poslove načelnika službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu i specijaliste preventivne i dečije stomatologije u stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti dece. Višegodišnji sam predsednik Stručnog saveta Doma zdravlja, a 2006. godine, pri Domu zdravlja, bio sam nosilac projekta Ministarstva zdravlja , u vezi sa inkluzijom Roma u sistem zdravstvene zaštite, u trajanju od godinu dana. Odgovorno sam lice za za zaštitu od jonizujućeg zračenja u našoj ustanovi.


Današnje zdravstvo je zasnovano na preventivnoj medicini čiji je cilj da preporuči i omogući primenu efikasnih i proverenih mera u sprečavanju bolesti. Preventivna medicina u svom radu ima multidisciplinarni pristup i za pacijenta uzima celu zajednicu. Zadaci preventivne medicine su da izvrši pregled zajednice, postavi dijagnozu analizirajući dobijene rezultate nađenih bolesti i njihovih uzroka, primeni terapiju donošenjem mera za suzbijanje bolesti i izvrši evaluaciju programa.
Cela ova koncepcija ugrađena je u primarne, sekundarne i tercijarne nivoe zdravstvene zaštite zajednice kroz primenu mera primarne, sekundarne i tercijarne prevencije.
Treba znati da je preventivna medicina najviše usmerena na primarnu prevenciju što podrazumeva sprečavanje pojave oboljenja, koristeći efikasne i naučno dokazane metode, tehnike i sredstva, da zaustavi pojavu bolesti pre nego što je potrebno lečenje, a to se postiže uklanjanjem uzroka bolesti. Pri tome se služi promocijom zdravlja, zdravstvenim vaspitanjem, primenom mera specifične prevencije.
Sekundarna prevencija podrazumeva ranu dijagnostiku i sprečavanje napredovanja bolesti, blagovremenim lečenjem, a pri tome se služi pregledom svakog člana zajednice, skrining pregledima koji omogućavaju da ukoliko bolest postoji da se otkrije u najranijem stadijumu razvoja i blagovremeno primeni terapija.

Tercijarna prevencija podrazumeva lečenje i rehabilitaciju sa ciljem da motiviše pacijenta da prihvati propisanu terapiju, a u interesu oporavka od primarnog oboljenja, odlaganja recidiva, komplikacija i invaliditeta.
Ministarstvo zdravlja je kroz Zakon o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju omogućilo da se sve ove mere prevencije primenjuju na odgovarajućim nivoima zdravstvene zaštite kroz propisane programe.
Potrebno je uticati na sve zaposlene u sektorima zdravstva, prosvete i socijalne brige da se ovi zakonom predviđeni programi primenjuju svakodnevno uz neposrednu saradnju. Takođe je potrebno uticati na pojedinca i zajednicu da prihvati ovakav koncept zdravstvene zaštite, putem promocije zdravlja koja osposobljava zajednicu da poveća kontrolu nad svojim zdravljem i unapredi ga.
Zdravstveno vaspitanje je sredstvo za rad svakog zdravstvenog radnika kako bi informisao i motivisao pojedinca ili društvo u celini za očuvanje zdravlja i ukazao na faktore rizika koji dovode do oboljenja i na kraju ukazao na važnost odgovornosi svakog pojedinca prema sopstvenom zdravlju.
Aktivnosti naše zdravstvene ustanove su definisane operativnim planom za svaku godinu i strateškim planom za period od 3-5 godina. U ovoj godini nas očekuje izrada novog strateškog plana Doma zdravlja, kao i dani reakreditacije zdravstvene ustanove.
Finansiramo se iz budžeta na opštinskom, regionalnom i republičkom nivou i iz internih prihoda zdravstvene ustanove.
Višegodišnji sam radnik Doma zdravlja i mišljenja sam da su novčana izdvajanja za primarnu zdravstvenu zaštitu naše opštine od strane lokalne samouprave značajna. Sa tim sredstvima, ukoliko se pravilno rasporede, mi možemo uvek da imamo zdravstvenu ustanovu koja je infrastrukturno uređena, opremljena savremenim medicinskim tehnologijama i voznim parkom, takođe i radno angažovanje zaposlenih koji će svojim profesionalnim opredeljenjem pružati sve usluge propisane za primarnu zdravstvenu zaštitu na prvom mestu, a u zavisnosti od kadrovske strukture i tehničkih mogućnosti i usluge koje se pružaju na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite.
Nije Dom zdravlja jedina ustanova u našoj opštini koja realizuje poslove od opštedruštvenog interesa. Smatram da je za ostvarenje svih ciljeva za što zdraviji život i uslove života u zajednici neophodna neposredna saradnja Doma zdravlja, lokalne samouprave, Centra za socijalni rad, škola i predškolskih ustanova, Crvenog krsta i drugih organizacija naše opštine koje vode brigu o društvu u kome žive i rade.

18.sednica SO Srbobran završena je odborničkim pitanjima.

S.Š.

 

 

 

  

Postavio: Administrator dana 2018.01.29   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 42
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen