Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

OPŠTINA SRBOBRAN U BORBI ZA MILION ŠVAJCARSKIH FRANAKA!


Ovo je nagrada koju će podeliti pet opština koje budfu imale najbolje rezultate u prikupljanju poreza na imovinu, kazala je Jelena Holcinger iz Kancelarije za razvoj i saradnju Vlade Švajcarske, koja je ove nedelje posetila našu opštinu.


Naša opština nalazi se u programu koji je obuhvatio 45 lokalnih samouprava. Naime, Vlada Švajcarske, u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstvom finansija sprovidi projekat "Program reforme poreza na imovinu - podrška unapređenju administriranja poreza na imovinu i dobre uprave“, a Srbobran je jedan od opština koja je uključena.

- Često govorim o tome da građani moraju znati kako se troši njihov novac. Budžet opštine Srbobran većim delom je sastavljen od poreza koji se ubira ovde i građani onda trebaju znati gde se usmeravaju ta sredstva. Prilikom izrade budžeta transparentno smo pokušali da predstavimo naš plan, a sada je svakom građaninu dostupan vodič kroz budžet, kako bi sve bilo javno. Kroz ovaj projekat i angažman popisivača na terenu, sklopićemo pravu sliku o vrednostima koje se oporezuju, ali neće biti povećanja poreske stope, što je važno. Plaćanje poreza je patriotska obaveza svih nas, a ono što sledi kasnije, upotreba sredstava poreskih obveznika, je posebna odgovornost za one koji to čine. Tu treba uspostaviti obostrano poverenje i verujem da će ovaj projekat i tome doprineti, rekao je prilikom razgovora sa gostima Radivoj Paroški, predsednik opštine Srbobran i naglasio da se radi o programu koji bi trebao da obezbedi bolju naplatu poreza na imovinu, ali i uspostavljanje sadržajnije i efikasnije saradnje u procesu donošenja odluka gde i kako trošiti novac poreskih obveznika.

- Krajem marta kreće prva faza projekta, koja podrazumeva ažuriranje baza podataka, za šta će biti angažovani popisivači, objasnila je gošća iz Švajcarske i dodala:

- Pet prvoplasiranih opština koje u najvećoj meri budu povećale obuhvat poreza na imovinu, bez uvećanja poreske stope, biće posebno nagrađene. Tih pet opština podeliće nagradu od milion franaka od Vlade Švajcarske, s tim što novac mora biti utrošen na infrastrukturne projekte. Takođe, merićemo i komponentu 'dobro upravljanje', što znači uspostavljanje najboljeg načina komunikacije sa građanima u donošenju odluka gde trošiti novac poreskih obveznika, kazala je Holcinger.

S.N.



 

Postavio: Administrator dana 2018.02.02   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANA



Pretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
Statistika







Ko je online?
clanova: 0, gostiju: 51
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen