Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

NIJE DOVOLJNO SAMO VOLETI DECU!


U Osnovnoj školi „Petar Drapšin“ u Turiji, u četvrtak 01. Februara 2018. održana je tribina za roditelje na temu „Prevencija nasilja, mere zaštite i reagovanja kada se nasilje desi“. Tribinu su vodile psiholog Zorica Paroški i direktor škole Branislava Zeremski.


Nakon što su roditelji upoznati sa vrstama nasilja i koje su mere reagovanja kada se nasilje dogodi usledila su pitanja roditelja i diskusija na datu temu. Tokom ove tribine roditelji su upoznati i sa izmenama u Zakonu, a koje se odnose na mere reagovanja kada se nasilje u školi dogodi. Psiholog Zorica Paroški je u svom izlaganju na tribini istakla sledeće:

- Kada govorimo o nasilju u školi, treba da znamo da je nasilno ponašanje samo simptom. Ne treba se baviti simptomom, nego uzrokom. Današnja deca su prezaštićena i imaju nisku frustracionu toleranciju, što znači da teško trpe neprijatnost, dosadu, rad i bilo koji napor. Od velikog značaja je da nauče da trpe neprijatnost i rade i ono što im se ne radi. Popustljiv roditeljski stil vaspitanja rezultira niskom samodisciplinom kod dece. Roditelji treba da disciplinuju decu, a ne samo da ih vole. Tako disciplinovana deca koja poštuju pravila, biće korisna i sebi i društvu. Pored toga, decu treba učiti da se više druže zajedno i čitaju knjige, bajke jer se na taj način kod dece razvija empatija, a ona je nužna da bi razumeli jedni druge, kazala je na tribini, školski psiholog i dodala:

- Treća važna stvar je da roditelji daju deci radne zadatke, deca sa deset godina mogu da peku palačinke, čiste kuću, operu prozore, pripreme večeru. Ne treba otpisivati realne sposobnosti deteta, nego imati poverenje u svoje dete i pustiti ga da radi i da se pobrine samo za sebe i obavlja one poslove za koje je razvojno spremno.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2018.02.02

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin