Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekonomija

BORBA PROTIV SIVE EKONOMIJE!


Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 23. januara 2018. usvojila zaključak da se nagradna igra sa fiskalnim računima i slipovima "Uzmi račun i pobedi" organizuje i ove godine, budući da je borba protiv sive ekonomije jedan od ekonomskih prioriteta Vlade.


Organizacija nagradne igre "Uzmi račun i pobedi" je jedna od važnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije. Imajući u vidu veliki uspeh prvog kruga u kojem je prema istraživanju NALED-a učestvovalo gotovo 40 odsto građana i poslato više od 85 miliona računa, Vlada je usvojila zaključak o organizovanju novog ciklusa nagradne igre jer je ocenjeno da je rekordni odziv značajno doprineo jačanju poreske kulture građana i privrede i izgradnji svesti o važnosti plaćanja poreza i odgovornog poslovanja za dobrobit celog društva.

Priređivač novog ciklusa biće Vlada Srbije, u saradnji sa NALED-om i privredom okupljenom u Savezu za fer konkurenciju. Nagradni fond „Uzmi račun i pobedi 2018“ biće značajno vredniji nego prošle godine i sastojaće se od većeg broja automobila i stanova koji će biti dodeljeni učesnicima u nagradnoj igri, tokom javnog izvlačenja.

Pored jačanja svesti o gubicima koje svi građani Srbije trpe usled sive ekonomije, prvi ciklus imao je i značajne fiskalne efekte. Tokom tri meseca nagradne igre, evidencija prometa preko fiskalnih kasa povećana je za 33 odsto kod malih obveznika kod kojih je siva ekonomija najzastupljenija, a poreski inspektori registrovali su za četvrtinu manje prekršaja u izdavanju fiskalnih računa. U istom periodu zabeležen je rast bezgotovinskih transakcija za 18,5 odsto.Pravo na učešće u Nagradnoj igri imaju sva punoletna lica sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji Republike Srbije koja prikupe minimum deset fiskalnih računa ili deset potvrda za plaćanje karticom („slipova”), koji se šalju u odvojenim kovertama, minimalne vrednosti od 100 dinara po fiskalnom računu ili „slipu”, ne starijih od 01. januara 2018. godine i dostave ih priređivaču u kovertama na način definisan ovim kriterijumima: - koverte za Nagradnu igru se popunjavaju tako da je na prednjoj strani koverte upisano „UZMI RAČUN I POBEDI 2018”, a na poleđini koverte čitko upisani lični podaci učesnika, i to: ime, prezime, adresa prebivališta/boravišta iz ličnih dokumenata i kontakt telefon; - o skladištenju i sortiranju dospelih koverti i svim ostalim pratećim aktivnostima staraće se JP „Pošta Srbije”, Beograd; - učesnici u Nagradnoj igri neće plaćati poštansku uslugu slanja koverti; - sve koverte koje su prispele u prvom krugu Nagradne igre, učestvovaće i u drugom krugu Nagradne igre; - učesnici u Nagradnoj igri moći će da šalju koverte počev od 1. februara 2018. godine; - nagradni fond i sredstva za realizaciju ove nagradne igre su obezbeđena delom od privrede, a delom iz budžeta Republike Srbije; - Nagradna igra biće organizovana kroz četiri izvlačenja.

Učesnici u Nagradnoj igri biće i gradovi, gradske opštine i opštine sa teritorije Republike Srbije, koji će biti nagrađeni na osnovu broja poslatih fiskalnih računa ili „slip” isečaka u toku dva kruga nagradne igre „Uzmi račun i pobedi 2018”. Nagrade su obezbeđene za devet najuspešnijih gradova, gradskih opština i opština sa čije teritorije pristigne najviše fiskalnih računa ili „slip” isečaka, a sredstva moraju biti utrošena u svrhu opremanja i obnove objekata i prostora od javnog značaja, po izboru građana.

U skladu sa metodologijom Takmičenja, gradovi, gradske opštine i opštine su podeljene u tri jednake takmičarske grupe prema broju stanovnika (male, srednje i velike). U svakoj od grupa određuju se po tri pobednika na osnovu broja poslatih koverata po glavi stanovnika, ponderisano kupovnom moći. Devet pobedničkih gradova, gradskih opština i opština će biti nagrađene sa po 23.000 hiljade evra.
 

Postavio: Administrator dana 2018.02.09

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
Navona
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen