Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/1266/promocija-dve-knjige-u-domu-kulture/

Verzija za Ütampu / To ScreenviewPROMOCIJA DVE KNJIGE U DOMU KULTURE


Promocija dva romana Radovana Vlahovi─ça, petak, 23.02.2018. u 19 ─Źasova, Galerija Doma kulture, Srbobran, ulaz slobodan


O romanu „1934.”

„Roman 1934. drugi je nastavak epopeje o banatskoj porodici Popov, ta─Źnije o paoru Branku Popovu Bapi iz sela Dragutinova kod Kikinde, njegovim uku─çanima, komšijama, suseljanima i uopšte o Banatu kroz dvadeseti vek. Vlahovi─çevo knji┼żevno delo predstavlja, izme─Ĺu ostalog, istoriju jedne porodice, jednog podneblja, jedne kulture, kona─Źno istoriju jednog na─Źina ┼żivota i jedne ┼żivotne filozofije. Autor je ovim knji┼żevnim poduhvatom sa─Źuvao od zaborava jedan svet koji je takore─çi na umoru, kojem preti potpuni nestanak. Sa─Źuvan je u ovoj prozi specifi─Źan jezik, obi─Źaji, kultura, ali i mnoge istorijske ─Źinjenice koje su piscu poslu┼żile za izgradnju karakteristi─Źne, knji┼żevne fikcije. Njegov Bapa, prosti banatski seljak, svedok je mnogih istorijskih previranja tog doba. On je ─Źovek koji voli da se dr┼żi po strani od istorije, ideologije i politike, ali one ─Źesto dolaze i tra┼że svoj danak ─Źak i od njega koji se trudi da im ne duguje ništa.” (Bojan Samson)

„Od zemlje smo postali, od zemlje ┼żivimo, govorio je Branko, a u zemlju ─çemo i da završimo, to je naša sudbina. Zemlja. Sve drugo bude i pro─Ĺe, al’ usta uvek ’leba ištu. Za nas seljake furtom ima posla i mi nikad nismo dokoni. Nau─Źili smo da radimo, da imamo, i to što imamo da je naše, i nikad se nismo otimali i gramzili s tu─Ĺim da raspola┼żemo.” (odlomak)

BIOGRAFIJA RADOVANA VLAHOVI─ćA

Radovan Vlahovi─ç je ro─Ĺen 1958. godine u Novom Be─Źeju. Studirao je Jugoslovensku i svetsku knji┼żevnost u Novom Sadu.

Objavio je 36 knjiga. Piše romane, kratke pri─Źe, pesme, eseje. Prevo─Ĺen je na engleski, ruski, nema─Źki, ma─Ĺarski, slova─Źki, slovena─Źki i makedonski jezik.

─îlan je Društva knji┼żevnika Vojvodine, Udru┼żenja knji┼żevnika Srbije, Udr┼żenja pisaca Exil – PEN, sekcije zemalja nema─Źkog govornog podru─Źja, i Matice srpske.

Osniva─Ź je i direktor prvog privatnog kulturnog centra u Srbiji – Banatskog kulturnog centra.

Dobitnik je više nagrada za knji┼żevni rad i kulturno pregalaštvo.

Osniva─Ź je i organizator više kulturnih manifestacija: Dani Teodora Pavlovi─ça, Prole─çe Sime Cuci─ça, Sija knjiga majke Angeline, Slovo ljubve na Ara─Źi, Evropski Fejsbuk pesni─Źki festival, Festival ilustracije knjige BookILL Fest, Pesni─Źka republika, Festival umetni─Źkog stvaralaštva osoba sa smetnjama u razvoju i invaliditetom Sun─Źan dan.

┼Żivi i radi u Novom Miloševu.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign