Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

U TURIJI OBELEŽEN DAN MATERNJEG JEZIKA


Dan maternjeg jezika obeležava se u svetu od 1999. godine kako bi se promovisale jezička i kulturna raznolikost, kao i višejezičnost. Ustanovio ga je Unesko u znak sećanja na dešavanja i proteste u Pakistanu kada je Urdu proglašen zvaničnim jezikom.


Učenici Osnovne škole „Petar Drapšin“ u Turiji i školski psiholog Zorica Paroški u sredu 21.02.2018. obeležili su Dan maternjeg jezika akcijom „Čitaj glasno“. Učenici su čitali stihove srpskih pesnika i razgovarali o piscima koji su bili značajni u srpskoj književnosti. Cilj ove akcije je bio ukazati na značaj negovanja maternjeg jezika, knjige i kulture uopšte.

- Korist od ovakve akcije je višestruka. Sa jedne strane, učenici su imali priliku da razgovaraju o srpskim piscima i njihovim književnim delima. Sa druge strane, glasno čitanje pred grupom pomaže učenicima da razvijaju veštine nastupanja pred drugima, a dobijanjem aplauza budu potkrepljeni u svom rastu i razvoju. Kroz podsticanje čitanja kod dece se razvija empatija, zamišljanje i mašta, zbog toga je čitanje knjiga veoma značajno, kaže za naš portal, psiholog Zorica Paroški.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2018.02.20

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANA


Na današnji dan 2005 - Pesma "Voterlu" (Waterloo) švedske grupe ABBA, proglašena je najboljom pesmom Evrovizije svih vremena

Pretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin