Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/1278/obeleen-dan-gimnazije-i-ekonomske-kole/

Verzija za tampu / To ScreenviewOBELEŽEN DAN GIMNAZIJE I EKONOMSKE ŠKOLE


Predstavom "Beogradska trilogija" koju su pripremili učenici Gimnazije i Ekonomske škole "Svetozar Miletić" u okviru Svečane akademije obeležen je Dan škole i ujedno najavljen niz promocija koje će biti održane u osnovnim školama u Srbobranu i okolnim mestima...


Tekst Biljane Srbljanović prilagodili su za ovu priliku profesori srpskog jezika i književnosti, Sanja Brdar i Mladen Đuričić. Omnibus priču "Beogradska trilogija" pripremali su učenici svih razreda Gimnazije i Ekonomske škole, članovi dramske sekcije.

Svečana akademija počela je nastupom Gradskog hora "Zora" koji je uveo publiku u sadržaj koji su učenici sa svojiom profesorima spremili za ovu priliku, a sve okupljene u sali Malog pozorišta pozdravila je direktorka, Marija Tutorov.

- Želeo bih da ipak istaknem učenike prvih razreda, pošto su oni praktično izneli ovu predstavu, naravno uz pomoć svojih starijih kolega i profesora. Uživali smo u radu, a po reakciji publike rekao bih da se predstava dopala i publici, kazao je za naš portal, profesor Mladen Đuričić.

Pored članova dramske sekcije koji su pripremili ovu predstavu, učenici su u okviru programa obeležavanja Dana škole pripremili recital na engleskom i nemačkom jeziku.

- Naša škola je konkurisala za otvaranje specijalnog odeljenja informatike koje bi bilo za posebno darovite učenike. Da li ćemo dobiti dozvolu da formiramo ovakvo odeljenje videćemo, kazala je za naš portal Marija Tutorov, direktorka Gimnazije i Ekonomske škole u Srbobranu. Ona je još dodala da školi predstoji kampanja u kojoj bi se videlo koliko postoji interesovanje kod učenika da se upišu u ovakvo odeljenje.

- To moraju biti učenici sa posebnim sposobnostima, koji polažu poseban prijemni ispit iz matematike. Maksimalan broj učenika u ovakvom razredu je dvadeset, pa ćemo videti.Za sada ovakvo odeljenje postoji u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu, u Somboru, a pored nas koliko mi je poznato konkurisala je srednja škola iz Bečeja, kazala je direktorka Tutorov.

Među gostima koji su bili na Akademiji viđeni su predsednik opštine Srbobran, Radivoj Paroški, sveštenici SPC u Srbobranu, nekolicina članova Opštinskog veća, kao i niz direktora najznačajnijih institucija u našoj opštini.

GALERIJU fotografija sa akademije možete videti OVDE.

Trenutno srednjoškolsko znanje u Gimaziji i Ekonomskoj školi u Srbobranu stiče 186 učenika. Pored učenika Gimnazije i Ekonomske škole, trogodišnju školu - trgovački smer uče učenici koji su jesenas upisani. Gimnaziju očekuju reforme, a šta će one doneti školi u Srbobranu videćemo.

Pod nazivom Gimnazija "Svetozar Miletić" ova škola je otvorena 1962. godine, a od tada je prolazila je kroz mnogobrojne reforme da bi danas bila mešovita škola. Osim opšteg smera gimnazije, od školske 2011. godine pohađaju je učenici srednje stručne škole iz oblasti ekonomije.

 Po završetku I svetskog rata, 1919 godine, u Srbobranu se, po odobrenju Ministarstva prosvete Kraljevine SHS, otvorila Velika srpska gimnazija. Zbog štrajka učenika VII razreda, Ministarstvo prosvete ukida, najpre više, a potom i niže razrede Velike srpske gimnazije u Srbobranu. Tako Srbobran, posle deset godina, ostaje bez gimnazije.

Kada je od ukidanja Velike srpske gimnazije prošlo 33 godine, 1962.godine u Srbobranu se ponovo otvara Gimnazija koja će nositi ime Svetozara Miletića. Škola je počela sa nastavnim učilima iz osnovne škole, koja nisu bila dovoljna za Gimnaziju. Učenici su prihvatili predlog da berbom kukuruza na imanju Poljoprivrednog kombinata „Elan“ zarade novac za školsku biblioteku i sredstva za rad. Ubrzo se uvidelo da Gimnaziji treba nova školska zgrada, jer sa povećanjem broja odeljenja neće biti moguć rad u prostorijama osnovne škole. Temelj nove zgrade gimnazije udaren je 4. maja 1963. godine.

U jesen 1964. godine u novu zgradu se useljava nameštaj i učila, a 23. novembra u 8 sati je počela nastava. Borislav Jojkić, dežurni profesor, zabeležio je u knjigu dežurstva ovaj dan kao „Dan prvi“. Svečano otvaranje škole je održano 29. novembra 1964. Toga dana, tadašnji direktor škole Milivoj Tutorov, u svom obraćanju je rekao: ,, Mnogo volje, napora i žrtava ugrađeno je u temelje ove lepe zgrade. Pratili smo svaki pokret radnika i radovali se laganom izrastanju ovog hrama nauke.”

Gimnazija i Ekonomska škola u Srbobranu i danas se nalazi u zgradi koja je tada izgrađena.

R.Š.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign