Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

PEDESET ODABRANIH UČENIKA PRENOSI ZNANJA VRŠNJACIMA O BOLESTIMA ZAVISNOSTI!


U OŠ „Vuk Karadžić“ okončane su aktivnosti Vršnjačkog tima za borbu protiv bolesti zavisnosti za ovu školsku godinu.


Nekada su u osnovnim školama postojali predvodnici. Stariji čitaoci se sigurno sećaju, bili su to najčešće učenici viših razreda, po pravilu dobri đaci, koji su dobijali priliku da budu uzori i kao što sama reč kaže, predvodnici učenicima nižih razreda. Neka svoja znanja prenosili su na mlađe učenike, provodili su vreme u razgovoru sa njima i odgovarali na njihova pitanja, praktično obučavajući ih kako da se ponašaju u određenim situacijama.

Onda je došlo neko novo doba, najveći sin naroda i narodnosti nekadašnje Jugoslavije - Josip Broz Tito je umro, država je polako ali sigurno počela da slabi, promene u društvu su bile sve vidljivije, ukinuti su pioniri, crvene pionirske marame, a sa njima iz našeg školstva nestali su i predvodnici.

Dugo je to trajalo, a onda se rodila nova ideja i u našem školstvu zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca, počeli su da niču Vršnjački timovi, koji, po svemu sudeći na sebe preuzimaju ulogu predvodnika.

Vršnjački tim za borbu protiv bolesti zavisnosti formiran je ove školske godine u OŠ Vuk Karadžić u Srbobranu, na inicijativu Violete Pivnički, školskog psihologa i Ružice Milić, koordinatora Učeničkog parlamenta. Rukovođene idejom da je preventivni rad u najranijem uzrastu onaj koji daje efikasne rezultate, formirale su tim učenika od petog do osmog razreda. Pedeset odabranih učenika koji su pokazali interesovanje i motivaciju da se bave ovom veoma ozbiljnom problematikom prošlo je kroz višemesečnu sistematičnu edukaciju.

Aktivnosti su otpočele u oktobru 2015. godine predavanjem psihologa Nedeljka Jovića iz Beograda „Mladi u vrtlogu droge“. Potom je od novembra do februara 2016.godine nastavnica i defektolog za bolesti zavisnosti Teodora Delić jednom nedeljno ili dvonedeljno učenicima držala predavanja o oblicima i vrstama zavisnosti, vrstama opojnih sredstava, negativnim posledicama, a naročito o načinima prevencije i suprotstavljanja negativnim uticajima društva.Nakon svakog predavanja nastavnica je učenicima dostavljala elektronskim putem materijal, tako da su učenici postepeno sakupili svoj mali priručnik.

- U martu su svi zaposleni u školi pohađali seminar „Odrastanje bez alkohola, nasilja, droge, kocke i sekti“. Tom prilikom od edukatora seminara škola je dobila potvrdu da je jedna od retkih u Srbiji koja ima ovakav preventivni Tim, kazala je za naš portal Julkica Popović, direktorka OŠ VUK KARADŽIĆ.

U završnici ovogodišnjeg projekta održane su četiri radionice sa volonterima, na kojima je akcenat bio na izgradnji samopoštovanja i samopouzdanja, donošenju ispravnih životnih odluka i načinima odupiranja negativnim socijalnim pritiscima.Voditeljice radionica bile su Ružica Milić, Teodora Delić i Bojana Nićin, nastavnica razredne nastave. Produkti sa radionica istaknuti su na vidnom mestu u holu i hodnicima škole.

Početna edukacija Vršnjačkog tima za borbu protiv bolesti zavisnosti time je okončana za ovu školsku godinu. U narednoj školskoj godini planira se vršnjačka edukacija koju će održavati obučeni volonteri Tima u svim odeljenjima od petog do osmog razreda. Time će se broj obučenih učenika dodatno povećati, a krug prevencije, kao najvažnijeg oblika borbe protiv bolesti zavisnosti, postepeno će se širiti iz godine u godinu. 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.06.10

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 54
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen