Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

MIROSLAV - VITEZ OD KLOBASICE!


Članovi Udruženja Kobasicijada bili su na gostovanju kod prijatelja u Hrvatskoj, u Istri. U Svetom Petru u Šumi organizovan je šesti međunarodni sajam "S KLOBASICOM U EU".


Predvođeni predsednikom Kobasicijade iz Turije, mesari iz Turije u petak su se uputili ka Istri. Na poziv domaćina učestovali su prošlog vikenda na međunarodnom sajmu "S klobasicom u EU".

Saradnja dve manifestacije koje se bave gastro turizmom, uspostavljena pre nekoliko godina, uspešno se odvija. Naši kobasičari imali su zapažen nastup u ovom malom mestu u Istri.

- Bilo je ovo lepo gostovanje i još jednom smo se sreli sa našim prijateljima i kolegama iz Svetog Petra u Šumi, ali i sa kobasičarima i salamarima iz Sevnice u Sloveniji, Šiđanima, Mađarima, prijateljima iz Samobora, kazao je za naš sajt Miroslav Atanacković - Toča, koji je ove godine zvanično proglašen za viteza od klobasice.

On je još dodao da je ovo osim druženja bila i radna poseta, tako da se razgovaralo o budućoj saradnji i mogućnostima za zajednički nastup ka Evropskim fondovima koji podržavaju zajedničke projekte prekogranične saradnje.

Sveti Petar u Šumi je mala opština u središnjoj Istri, koja se prostire na svega 14,34 km2 i ima oko 1000 stanovnika. Prošle godine "S klobasicom u EU", u Hrvatskoj je proglašena za zvanično najbolju manifestaciju i nosilac je Zlatne povelje ruralnog turizma.

Sam događaj je sastavljen od niza aktivnosti koja se kroz tri dana dešavaju u šatorima organizatora i centralnoj izložbenoj dvorani kroz koju je, prema procenama, prošlo desetak hiljada posetilaca iz cele Istre, a dobrim delom i iz ostatka Hrvatske i Slovenije.

Zvaničnom otvaranju prisustvovali su pored načelnika opštine dr Maria Bratulića, koji je ujedno i tvorac svega,  predsednica udruženja lokalnih kobasičara, predsednik kobasičara srednje Evrope,Istarski Župan, načelnici okolnih opština, te izaslanik predsednika Hrvatskog sabora, izaslanica ministra poljoprivrede Hrvatske, te izaslanik gradonačelnika Zagreba, koji je ove godine bio i pokrovitelj manifestacije.

Naši mesari su učestovali u takmičenju koje je organizovano i napravili su čuvenu turinsku kobasicu. Ona je spojena sa kobasicama koje su pravili ostali učesnici i na taj način simbolično je napravljena kobasica koju su svojim rukama proizveli zajednički mesari iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2018.03.07   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Plava obala
Lagrad
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen