Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekonomija

SUŠTINA JE DA SVAKO NAPLATI SVOJ RAD!


Tako je rekao dr Zoltan Perlaki, vlasnik i direktor Doo Futura iz Feketića koja se bavi preradom voća i povrća.  On je takođe kazao da zahvaljujući predsedniku opštine, Radivoju Paroškom koji je podržao ideju, naši poljoprivrednici su mogli su da čuju predavanje na temu proizvodnje krastavaca, kornišona na malim površinama, koje je zapravo bilo poziv da se uključe u ovaj profitabilan posao.


Predavanje je održano u velikoj sali SO Srbobran, a pored dr Perlakija, govorili su predsednik opštine Srbobran, Paroški i član Opštinskog veća zadužen za resor poljoprivrede, Relja Kurjački.

Ideja je bila da se napravi prezentacija mogućnosti proizvodnje krastavaca, kornišona na malim površina, praktično u baštama. Izneta je kratka kalkulacija najbitnijih troškova uzgoja, zatim upoznavanje sa klasama proizvoda unutar berbe, cene i na osnovu prihoda, pokazano je da postoji sasvim solidna opravdanost za ovu vrstu proizvodnje.

Ovakvu vrstu špalirske proizvodnje prati sistem navodnjavanja kap po kap. Krastavac je toploljubiva i vodoljubiva biljka i zahteva veliku vlažnost zemljišta. Paralalelno sa navodnjavanjem primenjuju se i vodotopiva đubriva.

Predavač, dr Perlaki najavio je za zainteresovane proizvođače nove sesije ovakvih razgovora gde bi se detaljnije upoznali sa procesom proizvodnje.

- Bila bi to konkretnija, detaljnija agrotehnička predavanja, govorili bi o tehnici sprovođenja samog procesa proizvodnje, otkupa itd. Otkupljivač bi bio sa teritorije Vaše opštine, a mi bi bili garant da će kompletna količina biti preuzeta i obrađena, rekao je za naš portal dr Perlaki i dodao:

- Proizvođači koji se budu uključili imaće kvalitetno, dobro seme, apsolutno stručnu podršku agronoma zaštitara i neće biti prepušteni sami sebi. "Futur"a je firma koja ima implementirane najviše standarde u preradi voća i povrća, tako da samo proverena i kvalitetno zdravstvena, bezbedna sirovina može da dođe u preradu. Svi koji odluče da se bave ovim poslom u nama mogu naći stabilnog i dugoročnog partnera. Ne zanima nas velika njivska proizvodnja, nas interesuju proizvođači koji bi radili na manjim površinama, u baštama. To može da bude lep, dodatni prihod za porodicu. Ovakvi sistemi već funkcionišu u regionu i pokazali su dobar rezultat. Naš cilj je veliki broj malih prpizvođača gde se ne angažuje dodatna radna snaga nego radi porodica koja se bavi proizvodnjom. Suština priče je da svako naplati svoj rad.

- Lokalna samouprava ima svoj interes u ovome, a to je poboljšanje materijalnog standarda naših građana. Zainteresovani smo jer pokušavamo da na što širem planu omogućimo zapošljavanje naših građana i zbog toga mislimo da je ovo dobra ideja koja može da omogući samozapošljavanje, rekao je Radivoj Paroški prilikom ovog skupa i naglasio:

- Opština je pripremila jedan program podrške poljoprivredi. Obezbeđeno je preko 4 miliona dinara. Od toga 2 za beskamatne kredite. Drugi deo usmeren je na konkurse za ratarstvo, povrtarstvo, voćarstvo i stočarstvo. Poljoprivreda je okosnica razvoja naše opštine i zbog toga želimo da pružimo podršku poljoprivrednim gazdinstvima.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2018.03.11   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen