Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

ALISA U ZEMLJI ─îUDA!


Ro─Ĺena u Srbobranu polovinom prošlog veka, nakon višedecenijskog lutanja po svetu od nedavno svoje uto─Źište je našla u Srbobranu. Skrasila se kod ku─çe...


Maja Pavlovi─ç je kosmopolita. ┼Żivela u Osijeku, Amsterdamu...proputovala sve, Indija, Nema─Źka, Francuska, Holandija, Amerika...Gra─Ĺanin sveta što bi se reklo. Neobi─Źno ┼żivotno iskustvo, nakupilo se toga i zato je Maja jedna je od onih ambivalentnih li─Źnosti koje nije lako predstaviti, a koje apsolutno vredi poznavati.

Ali zašto pišemo o njoj?! Povod je vrlo vidljiv i tu pored nas. Kafed┼żija, naš Bo┼żidar Duba─Źki─ç, u selu poznatiji kao “Šole”, rešio da promeni izgled Kebid┼ża, da osve┼żi prostor i unese neke nove boje u ambijent jedinog puba u Srbobranu. Od osnivanja zidove ove kultne "kafane" krasili su portreti D┼żima Morisona, Milana Mladenovi─ça, D┼żenis D┼żoplin, koje je naslikao Boris Armuš, akademski slikar. Od skoro na njihovom mestu su slikarski radovi Maje  Pavlovi─ç. Odavno je za sebe izabrala umetni─Źko ime Leah. Tako i slike potpisuje. Izlo┼żba je u toku.

U Amsterdamu 1989. pored slike na slomljenom televizoru

Iz svake zemlje koju je pohodila, Leah je sa sobom donela po neki utisak koji se odrazio u autenti─Źan umetni─Źki izraz. ─îudan je to spoj ne─Źeg obi─Źnog, svakidašnjeg i ne─Źeg onostranog, psihodeli─Źnog.

Ka┼że da je nikad nije mnogo zanimalo da predstavlja stvari onakve kakve jesu, realisti─Źki. Više ju je zanimalo da ih predstavi onako kako ih je do┼żivljavala unutar sebe.

U Indiju i Ameriku (Oregon) otišla je iz spiritualnih te┼żnji. U Francusku i Amsterdam radi ljubavi, pri─Źa Leah za naš portal. Odasvud je donela paket koji otvara kada seda pred slikarsko platno. Iz tih iskustvenih slika koje je zapisala u svoju memoriju, nastaju njeni slikarski radovi. 

U Zagrebu 1977. nakon koncerta grupe "Buldo┼żer" sa Markom Breceljom

Kao rudar stalno kopaju─çi u tom grotlu sopstvenih emocija pokušava da prona─Ĺe odgovore na pitanja koja se sama postavljaju. U tom traganju da sazna šta se to krije “iza vela”, detinji i otvorenog srca – rano je uronila u neobi─Źan svet meditacije i misti─Źne spoznaje. Danas se time manje bavi. Ka┼że Leah, pravi rad je unutrašnji rad i za to nema pravila, nema prave skripte.

Pored slikarstva, svoje nemire pokušala je da kultiviše na daskama koje ┼żivot zna─Źe. Naša sugra─Ĺanka, koja se pre godinu dana "zauvek" usidrila u Srbobranu, bila je glumica i ─Źlan Engleskog teatra. Pokušala je klasi─Źnu glumu i tu se nije baš snašla – previše toga je u naglasku i srpsko-hrvatski akcenat je predstavljao problem. Umesto toga, više joj je legla improvizacija i u tom duhu protekao je i naš intervju, na koji je došla na rolerima, iako dogodine slavi šestdeseti ro─Ĺendan.

Leah, kako bi opisala svoju umetnost?

Alice in wonderland! (Alisa u zemlji ─Źuda) Šalim se. Mo┼żda, dekorativna - naivna umetnost. Moj tata je bio profesor istorije umetnosti i on ju je prvi tako nazvao. Mislim taj opis i dalje stoji ali svako mo┼że to zvati kako ┼żeli.

 

Kada si po─Źela da se interesuješ za slikarstvo?

Još kad sam bila jako mala, od osnovne škole. ─îesto bih na ─Źasu nešto crtala, a profesori bi me opominjali. Posle nekog vremena shvatili su da me to opušta i prosto to prihvatili.

Crtala sam ─Źesto situacije, npr. volela sam da crtam pijacu. Uvek sam imala oko da vidim šta je druga─Źije i to bih crtala. Oko za razli─Źitost.

 

Koja je tvoja tehnika, šta koristiš od slikarsakog materijala?

Volim tempere i akrilne boje. Uljane sam probala ali mi se nije svidelo. One su više za portrete, pejza┼że – a to meni ništa ne le┼żi. Ne kopiram lice koje vidim nego crtam po svom. Volim jake i izra┼żajne nijanse, ne transparentne.

Da li bi se moglo re─çi da je slikanje konstanta u tvom ┼żivotu? Kakvu ulogu ono igra u njemu?

I da i ne. Imala sam faze kada mesecima nisam ništa radila, a onda se u meni valjda nešto nakupi i po─Źnem ponovo da slikam. Kao što ka┼że Fil, jedna moja prijateljica iz Engleske: “You don’t paint until you suffer” (dok ne patiš, ne slikaš).

 

Imala si prilike da izla┼żeš svoje slike na mnogim mestima, koje ti je baš posebno drago?

To je bila izlo┼żba u Amsterdamu. Organizovao ju je jedan ─Źovek, astronaut, koji je bio na mesecu. Nas 50 je izlagalo i svi smo nacrtali po jedan mesec. Kasnije sam sliku poklonila svojoj prijateljici iz Amsterdama Kerol.

 

Proputovala si dosta. Kakav je utisak Indija ostavila na tebe, s obzirom da je za mnoge od nas ona egzoti─Źna, nepoznata?               

U Indiji sam bila u Puni, tamo sam išla iz spiritualnih razloga. Znaš, kad ti se nešto desi – onda je to straight. Nema tu sumnje, samo pi─Źiš pravo. Prvi put mi je bilo neverovatno, oduševile su me boje i njihov na─Źin ┼żivota. Tamo sam otišla sa svojom velikom ljubavi, Venuom. Na kraju je on iznajmio skuter i mi smo se vozili po celoj Puni. Tri meseca smo se tako vozili (Glasno se smeje Leah, dok nam ovo pri─Źa). Drugi put kada sam posetila Indiju, to više nije bilo to. Komercijalizovalo se, a magija je nestala.

Oregon, USA, Osho's commune 1985.

Bila si sledbenik filozofa i duhovnika Osho-a? Šta sada misliš o tome?

Za mene je Osho prošlost. Uvek sam zahvalna na onom što sam nau─Źila, jer nisu to samo meditacije tipa - sediš i dišeš. Ima dosta toga, razne psihoterapijske seanse, kundalini i sl. Sve sam to radila. U grupi Sanijasini, svi su bili opsednuti tim terapijama. Ja to sad gledam onako... Malo sam ironi─Źna prema svemu tome. Ali u vreme dok sam išla na te terapije, to mi je bilo naj naj na svetu – sad to gledam kriti─Źki. Sad smatram da ne mora to baš tako, da mo┼że i druga─Źije. No, opet – i to je iskustvo. Da nisam prošla kroz to ┼żivotno iskustvo, ube─Ĺena sam, ┼żivot bi mi danas bio neuporedivo te┼żi.

 ─îime se sada baviš?

─îlan sam lokalnog slikarskog udru┼żenja "Art", izla┼żem povremeno, a eto sada sam izlo┼żila  slike u Kebid┼żu. Svratite da vidite moje slike, uputila je poziv našim posetiocima Leah Pavlovi─ç na kraju našeg razgovora.

M.Š. 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.06.10

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 60
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen