Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/1305/jednoglasna-osuda-uvreda-za-skuptinskom-govornicom/

Verzija za tampu / To ScreenviewJEDNOGLASNA OSUDA UVREDA ZA SKUPŠTINSKOM GOVORNICOM!


Današnju sednicu Skupštine opštine obeležio je nastup za govornicom odbornika Zorana Jankovića, odnosno uvreda koju je uputio predsedavajućoj sednice, Mileni Alargić. Teške reči ovog odbornika proizvele su najpre burno negodovanje većine odbornika, a potom prekid sednice i osuđujuću reakciju većine odbornika.


Redovna sednica Skupštine opštine Srbobran danas je na dnevnom redu imala 22. tačke, ali niko nije očekivao da će je obeležiti verbalni ispad odbornika Zorana Jankovića (odbornička grupa Branko Gajin) i kako je većinski ocenjeno, reči uvrede koje je uputio predsednici Skupštine, Mileni Alargić. 

Uvreda na rodnoj osnovi, koju je uputio Janković sa govornice, bila je neprihvatljiva za većinu odbornika koji su glasno negodovali. Najpre,u tom trenutku predsedavajući, Nestor Golupski uputio je javnu opomenu odborniku Jankoviću, a potom je usled burne reakcije većine odbornika usledila pauza u radu skupštinskog zasedanja.

Sednica je nastavljena nakon petnaestominutne pauze, a prva za govornicu izašla je predsednica odborničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", Nataša Nikolić:

- Odbornička grupa Srpske napredne stranke oštro osuđuje uvredljiv i primitivan govor odbornika Zorana Jankovića prema predsednici SO Srbobran Mileni Alargić, koji pokazuje kakav odnos odbornik Janković ima prema ženama. Ovakav govor je grubo kršenje Poslovnika o radu SO Srbobran i ignorisanje rodne ravnopravnosti u Skupštini, gde 45 odsto odbornika čine žene, a Srbobran spada u red malobrojnih opština gde su žene u velikom broju učesnice u donošenju odluka i vođenju javnih poslova lokalne samouprave. Izjava sa konstatacijom da li se neko ostvario kao majka zadire u najdublja osećanja i nije samo kršenje Poslovnika nego i kršenje osnovnih prava svake žene. Pošto odbornička grupa 'Branko Gajin' nije odreagovala na ovu izjavu u momentu kada su izgovorene, to dokazuje da ima isti stav kao i odbornik Janković. Odbornička grupa Srpske napredne stranke najoštrije osuđuje ovakvo ponašanje, rekla je Nataša Nikolić, a nakon toga dobila aplauz gotovo svih odbornika u sali.

Osude su takođe izrekli Zoran Mladenović, predsednik odborničke grupe SPS, kao i Aranka Bergel u ime Saveza Vojvođanskih Mađara. Usledilo je obraćanje skupštinskom domu Branka Gajina, predsednika odborničke grupe Branko Gajin, a potom odbornika Jankovića i na kraju predsednika opštine Radivoja Paroškog. Donosimo audio zapis svih učesnika koji su se ovim povodom obratili sa govornice:

Nažalost verbalni ispad odbornika Jankovića desio se nakon podnošenja izveštaja o radu Centra za socijalni rad u kome je direktorka ove ustanove detaljno predočila sve ono što je CSR radio tokom 2017.godine. Između ostalog u izveštaju koji sledi čuli smo da su tokom prošle godine čak 79 žena bile žrtve porodičnog nasilja što našu opštinu izdvaja u negativnom smislu.

Izveštaj o radu podneli su takođe direktor Centra za sport i turizam, Slobodan Subić, kao i Branislava Sekulić, vd direktorka Doma kulture.

Svi predlozi koji su se našli na dnevnom redu današnje sednice su usvojeni većinom glasova odbornika.

Nakon sednice, Konferenciju za medije održala je odbornička grupa "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", uključujući opštinske funkcionere ove političke grupacije,, a tema je bila verbalni istup na skupštini odbornika Jankovića i uvrede izrečene na račun predsednice opštinske Skupštine, Milene Alargić. Izveštaj sa konferencije za medije donosimo u sledećem sadržaju koji ćemo objaviti na portalu.

S.Š.

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign