Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/1339/katolici-u-nedelju-proslavljaju-uskrs/

Verzija za tampu / To ScreenviewKATOLICI U NEDELJU PROSLAVLJAJU USKRS


Uskrs je najradosniji hrišćanski praznik i uvek se slavi nedeljom. U 2018. godini katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, Uskrs će praznovati 1. aprila. Oni danas obeležavaju Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista.Pravoslavni vernici u najvećem broju Vaskrs obeležavaju ove godine 8. aprila.


Svi vernici koji u nedelju proslavljaju Uskrs danas farbaju jaja. Ovaj običaj uvek se obavlja na Veliki petak, kada se obeležava dan raspeća Hristovog i spada u najtužnije dane. 

Zašto se farbaju jaja za Uskrs

Farbanje jaja na Uskrs spada u najstarije hrišćanske običaje. Zašto je to tako, govori nam sledeća priča: Kada je Marija Magdalena došla u Rim da pripoveda jevanđelje, stigla je i do cara Tiberija. Kako poklon mu je donela korpu jaja. Car nije verovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da bi to bilo kao kada bi bela jaja u korpi promenila boju. Marija Magdalena je na to rekla: „Hristos vaskrse“, i sva jaja u korpi su postala crvena.

Prema drugoj legendi, stanovnici Jerusalima su se rugali hrišćanima da Hristos nije vaskrsao jer je to nemoguće, kao što nije moguće da kokoške snesu crvena jaja. Sledeće godine, na dan Vaskrsa, sve kokoške u Jerusalimu su snele crvena jaja.

Crvena boja je simbol radosti i vaskrsenja, a prvo crveno jaje se čuva do narednog Uskrsa kao „čuvarkuća“, tj. zaštitnik porodice.

Jedan od uskršnjih simbola je i zec koji deci donosi poklone, na ovaj kako mnogi kažu najradosniji hrišćanski praznik.

Zašto se na Uskrs jede šunka?

Jeste li se ikada zapitali zašto se na Uskrs posvećuje i jede - šunka? Prema vavilonskom mitu, boginja Ištar je sa Valom, bogom Sunca, začela sina Tamuza. Njega je u šumi ubila divlja svinja, nakon čega je boginja narodu naredila da se svake nedelje jede svinjetina. Jednom godišnje obeležavala se njegova smrt čemu je prethodilo 40 dana posta.

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign