Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Crna hronika

RIGOROZNE KAZNE ZA PREKRŠAJE


Na snagu su stupile Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja. Kazne su drastično povećane za prekršaje, tako da ukoliko ne vežete pojas u vozilu, to će vas koštati 10.000 dinara...


Iz policije kažu da će podjednako kontrolisati vezivanje pojaseva na zadnjem sedištu, kako bi najteže posledice nezgoda u saobraćaju bile izbegnute. Statistika kaže da 60 procenata poginulih vozača i putnika nije koristilo pojas, kazao je za RTS načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov.

Dozvoljena količina alkohola u krvi se smanjuje na 0,2, što je, otprilike, količina od 0,33l piva, 0,15l vina ili 40ml rakije.

Za nasilničku vožnju u koju spada preticanje kolone preko pune linije, dva ili više prolasaka kroz crveno svetlo za manje od 10 minuta i vožnja sa više od dva promila alkohola u krvi, predviđena je kazna zatvora 30 do 60 dana.

Ovo su kazne za vozače koji prave najteže prekršaje. Ukupno je 11 teških prekršaja za koje su propisane najveće kazne - novčana od 100.000 do 120.000 hiljada dinara, 14 kaznenih poena, kao i osam meseci zabrana upravljanja vozilom.

1. Vožnja pod dejstvom alkohola

Upravljanje vozilom sa 1,21 do 2 promila alkohola sledi ova kazna, s tim što se za 1,21 do 1,6 promila alkohola u krvi oduzima ne osam, već 9 poena.

2. Prekoračenje brzine u naselju od 71 do 90 km na sat

Ukoliko u naselju prekoračite brzinu od 71 do 90 kilometara na sat sledi vam najveća novčana kazna, odnosno ako automobil vozite od 121 do 140 kilometara na sat.

3. Vožnja autoputem preko 200 na sat

Najstrožija kazna koja je propisana novim Zakonom o saobraćaju dobija se ako se na autoputu prekorači brzinu od 81 do 100 kilometara na sat, tačnije ukoliko se auto vozi brzinom od 201 do 220 kilometara na sat.

4. Prevoz deteta na mestu vozača

Novina u zakonu je drakonska kazna ukoliko prevozite decu mlađu od 12 godina na mestu vozača.

5. Prevoz deteta koje nije u auto-sedištu

Možda i najbitnija od svih najvećih mogućih novčanih kazni je sankcija za nesavesne roditelje koji svoju decu nižu od 135 centimetara ne voze u auto-sedištima.

Tu neodgovornost roditelji će ubuduće morati da plate u nekim slučajevima čak četiri puta skuplje nego do sada, odnosno 120.000 dinara, što je oko 1.000 evra, a izriče se i 14 kaznenih poena i zabrana vožnje 8 meseci.

6. Bekstvo sa mesta teške nesreće

Najstrožije će biti kažnjeni svi oni koji pobegnu sa mesta teške saobraćajne nesreće.

7. Vožnja bez upaljenog svetla

Novčanom kaznom,oduzimanjem poena i zabranom upravljanja vozilom biće kažnjeni svi oni koji budu vozili noću na neosvetljenom putu, bez ijednog upaljenog svetla

8. Vožnja bez vozačke dozvole

Vožnja bez ijedne položene kategorije, odnosno bez vozačke dozvole ubuduće e se smatrati teškim prekršajem koji podrazumeva i najveću novčanu kaznu.

9. Preticanje vozila koje se zaustavilo da propusti pešaka

Novina zbog kojeg će vozači sa izvesnim olakšanjem moći da dočekaju izmenu i dopunu zakona je ta da će moći bez kazne da pretiču traktor, motokultivator, radnu mašinu, zapregu ili bicikl preko pune linije. Naravno, ukoliko tom prilikom ne ugrožavaju saobraćaj iz suprotnog smera. Međutim, preticanje vozila koje se zaustavlja da bi propustio pešaka na pešačkom prelazu, biće najstrožije kažnjeno.

10. Vožnja za vreme zabrane

Ukoliko vozači za vreme zabrane vožnje, vozi kola, ubuduće će to spadati u teške prekršaje. Isto će važiti i ako je dozvola oduzeta.

11. Skrivanje identiteta vozača

Ukoliko nećete da odate identitet osobe koja je vozila vaša kola, a koje je kamera snimila, sledi kazna i do 120 hiljada dinara. Ranije se za ovo plaćala kazna od 20 do 30 hiljada dinara. Međutim, za ovu kaznu se ne izriču dodatni poeni niti sledi zabrana,već se plaća samo novčana kazna.

 

  

Postavio: Administrator dana 2018.04.02   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin