Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

PROIZVEDEN PRVI SRBOBRANSKI VISKI!


Oduvek je u Srbobranu bilo dobre rakije, ali viskija nikad. Imamo sve uslove da proizvodimo ovo popularno piće širom sveta, odličan ječam, plodna polja, vredne ljude, ali nismo znali kako. Milan Milošev se potrudio i nastao je "Prvi Srbobranski Viski".


Naš sagovornik je poljoprivrednik koji se bavi kompjuterima. Dopada mu se da radi različite stvari. Tako je odlučio da pored ove dve delatnosti svojim interesovanjima doda još jednu. Da bude neko uz čije ime će se vezivati čuveno piće - viski.

Da bi se došlo do ovog neobičnog proizvoda za naše podnevlje, ideja se "kuvala" nekoliko godina. Sve je počelo jednim neformalnim druženjem gde se povela priča o viskiju i to je bilo dovoljno da se Milan zainteresuje.Posetili smo ga u njegovom lokalu gde prodaje kompjutere i opremu za računare. Evo priče:

- Uopšte nije bilo jednostavno doći do nekih korisnih informacija kako proizvesti dobar viski. Koristio sam mnogo literature, čitao po internetu, kontaktirao više tehnologa, međutim sve su to informacije koje su korisne, ali nedovoljne. Niko tu baš niije spreman da kaže sve do kraja. Mnogo toga sam uspeo da "uhvatim" između redova. Bilo je nekoliko pokušaja da uopšte dođemo do alkohola od ječma. Prosto nismo znali kako, a neće niko da kaže, priča nam Milan dok degustiramo "Prvi Srbobranski Viski".

Ideja je bila da se proizvodi na autentičan, tradicionalan način kako to rade Škoti i Irci, znači da se dobija od ječma. Upornošću i nizom kontakata kockice su polako počele da se slažu. Tako je nastao prvi "Singl malt", kako kažu poznavaoci najbolja vrsta viskija.

- Što se tiče ječma, postupak je gotovo isti kao i kod proizvodnje piva do momenta kad se u pivo ubacuje hmelj. Mi međutim kada dobijemo tu kominu gde ima 5-6% alkohola to nosimo da se peče i dobijamo jačinu od 65 - 70% alkohola u destilatu. Ima ta čuvena izreka koja kaže "Svako pivo kad poraste volelo bi da je viski", dodaje uz osmeh Milan.

Tako je nakon par godina probe nastao Prvi Srbobranski Viski. Saznali smo u razgovoru je da je destilat koji se dobije bezbojan i on se razblažuje vodom. Za razliku od rakije koja se peče, prilikom proizvodnje visjika dobijeni destilat se razblažuje destilovanom vodom.

- Po pravilu bi trebalo dve godine da leži, ali mi smo malo ubrzali proces da vidimo da li je to čemu i da li uopšte da se upuštamo u dalju proizvodnju. Sve je ovo u test fazi, ponudio sam ljudima da probaju, uglavnom je reakcija pozitivna i zanimljiv je ljudima. Moram da kažem da je ovaj viski specifičan po tome što je korišćen čips od hrasta, koji daje efekat kao da je viski stojao u hrastovim buradima dve, tri godine. To je francuska tehnologija, a ja sam uspeo da dođem do ovoga preko Bugarske.

Viski koji je Milan proizveo je potekao sa njegove njive, od ječma pivarca, koji se inače prodaje uglavnom inostranom kupcu. Naš sagovornik tvrdi da postoje velike mogućnosti i da su šanse za proizvodnju neograničene. Postavlja pitanje zbog čega bi smo bili ostava iz koga se uzima sirovinska baza, zašto ne bi smo mi proizvodili, zbog čega dozvoljavamo da neko drugi uzme "kajmak" sa naše muke.

- Pored toliko bogatstva koje imamo, mi treba da kupujemo viski?! Mene je to zaintrigiralo i zbog toga sam se odlučio da krenem u ovaj izazov. Nije lako napraviti dobar viski, ali siguran sam da mi to možemo. Naš ječam je vrhunski i zadovoljava sve standarde, samo treba da se potrudimo da osvojimo tehnologiju. Naravno, morali bi smo pre svega da mnogo više sejemo ječam pivarac, jer činjenica, danas ga malo ima u našem ataru.

Prvi Srbobranski Viski je dobio ambalažu, etiketu, ali za sada je još uvek sve u eksperimetalnoj fazi i Milan ga ne prodaje. Ima ga taman toliko da počasti prijatelje.

Na kraju važno je da se kaže da su pored Milana u proizvodnji ovog alkoholnog pića veliki doprinos dali prijatelji koji su pomogli. Neki savetima, neki radom, a neki degustacijom. Svi oni zaslužuju zahvalnost, a Milan kaže da će se već prepoznati, ne želeći da nikog pominje, prosto ne bi bilo lepo da nekog zaboravi.

U to ime živeli!

S.Š. 

Postavio: Administrator dana 2018.04.06   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANA


Na današnji dan 2005 - Pesma "Voterlu" (Waterloo) švedske grupe ABBA, proglašena je najboljom pesmom Evrovizije svih vremena

Pretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin