Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

PAROŠKI U POSETI AD PIONIR


Bila je ovo još jedna u nizu poseta predsednika opštine Srbobran, Radivoja Paroškog i njegovih saradnika koja ima za cilj upoznavanje sa poslovanjem naših uspešnih privrednika. Takođe, želja naše lokalne samouprave je da ovim susretima upozna probleme na koje privrednici nailaze i ukoliko je to moguće pomogne u njihovom rešavanju.


Današnja poseta predsednika Paroškog i članova Opštinskog veća, Relje Kurjačkog, Đorđa Džekova i Radivoja Debeljačkog, kako je rekao Milenko Sinđić, direktor AD Pionir, bila je prva ovakva poseta od kako se on nalazi na čelu "Pionira" i utoliko ima poseban značaj.

“Pionir“ je kao društveno poljoprivredno preduzeće osnovan 01.07.1962. godine kao ogledno zalivno polje hidrosistema Dunav -Tisa –Dunav.Od 1975 je u sastavu novosadskog Poljoprivrednog fakulteta pa sve do 31.10.1989. od kada postaje samostalno društveno preduzeće a 25.12.2002. godine je transformisan u akcionarsko društvo. Od 30.06.2003. godine, Pionir je u većinskom vlasništvu konzorcijuma prof.dr Miroslav Malešević.

Ono što posebno pleni sve posetioce i poslovne partnere, kada dođu na Pionir je besprekornost u svakom pogledu, od prelepo i ukusno uređenog ekonomskog dvorišta i upravne zgrade, dobre infrastrukture, do čistih i prelepih polja pod semenskim usevima.Imidž dobrog i sigurnog poslovnog partnera, stvaran proteklih preko pedeset godina, pažljivo se neguje, unapređuje i potvrđuje iz godine u godinu.

- Ovo preduzeće može da posluži za primer. Praktično, nakon transformacija u vlasništvu, kao da se ništa nije promenilo u pogledu uređenosti, organizacije rada i funkcionisanja. Ovo je preduzeće koje vrlo dobro posluje, a u to nas je uverio i direktor Sinđić koji je danas bio naš domaćin. Mogu samo da izrazim lično, ali i u ime svojih saradnika, zadovoljstvo što na našoj teritoriji imamo jedno ovakvo preduzeće, rekao je u izjavi za medije nakon posete, Radivoj Paroški.

- Opština može i mora da stvara uslove za uspešno poslovanje i funkcionisanje privrednih subjekata. Mi možemo je da budemo spona između privrede i viših državnih organa. Danas smo, između ostalog, čuli da postoje određeni problemi gde mi ne možemo direktno da pomognemo, ali možemo da iniciramo da se ti problemi rešavaju, dodao je Paroški

Poljoprivredna proizvodnja u okviru AD Pionir se organizuje na površini od 1.350 hektara obradiviog zemljišta.Strukturu proizvodnje čini pre svega proizvodnja naturalnog semena Novosadskih sorata i hibrida poljoprivrednog bilja - pšenice, soje, kukuruza,suncokreta,...Sama proizvodnja je organizovana na visokom stručnom nivou uz poštovanje najnovijih naučnih i stručnih dostignuća iz oblasti poljoprivredne proizvodnje. Pored stalno uposlenih, svoju naučnu i stručnu pomoć, nesebično pružaju naučni i stručni radnici Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada.
Na obradivoj površini postoje uslovi za uspešnu ratarsko – povrtarsku proizvodnju u sistemu za navodnjavanje.Postojeći hidrosistem omogućuje da se u toku godine navodnjava oko 1200 ha obradive površine što omogućuje visoku i stabilnu proizvodnju.

- Ovo je prvi put da lokalna samouprava pokazuje interesovanje za probleme koje imamo, a svi ih imamo. Ne očekujemo mi neku posebnu pomoć, dovoljno je razumevanje. Uspeh "Pionira" je uspeh i opštine Srbobran. Preko sto radnika u proseku mi zapošljavamo mesečno. Što više takvih firmi to bolje i za opštinu. Nas očekuje ulaganje u osavremenjavanje sistema za navodnjavanje. Dobit našeg preduzeća zavisi pre svega od vremena, a kako su klimatske promene nešto što pravi veliku štetu ovo je jedan od prioriteta u narednom periodu, kazao je Milenko Sinđić, direktor AD Pionir.

Na novinarsko pitanje kolika je plata u Pioniru, odgovorio je da prosečna plata iznosi 56.000 dinara.

- Plate su redovne, svi radnici su prijavljeni i osigurani, ali problem koji se pojavljuje u poslednje vreme je nedostatak sezonske radne snage. Kako ćemo ga rešiti videćemo, dodao je Sinđić.

S.Š.

 

  

Postavio: Administrator dana 2018.04.17   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 1, gostiju: 56
Administrator
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen