Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/1391/deca-iz-srbobrana-obeleila-dan-planete-zemlje/

Verzija za tampu / To ScreenviewDECA IZ SRBOBRANA OBELEŽILA DAN PLANETE ZEMLJE


Povodom obeležavanja Dana planete Zemlje, učenici biološke sekcije "Pužići" (Csiga-bigi szakkör) posetili su osmu po redu Noć biologije. Manifestacija se održala 20.04.2018.godine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, na departmanu za biologiju i ekologiju. 


Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje (engleski: Earth Day) obeležen je juče u celom svetu. Namera je da ljude širom sveta podseti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mesta i na to kako poboljšati kvalitet života.

U ovom događaju svake godine učestvuje više od 150 zemalja i milijardu ljudi, čineći Dan planete zemlje najvećom građanskom akcijom na svetu, dodaje se u saopštenju koje je izdalo Ministarstvo zaštite životne sredine.

Povodom obeležavanja Dana planete Zemlje, učenici biološke sekcije "Pužići" (Csiga-bigi szakkör) posetili su osmu po redu Noć biologije. Manifestacija se održala na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, na departmanu za biologiju i ekologiju. 

Pužići ovu manifestaciju posećuju od 2015.godine sa nastavnicama Lenke Gluvakov i Adrijanom Vereš.

- Moram reći da je veoma veliko interesovanje i da se uvek traži mesto više i učenici budu razočarani kada čuju da su sva mesta u autobusu popunjena i da ne mogu da dođu, kazala je Adrijana Vereš i naglasila:

- Tada uvek "rezervišu"mesto za sledeću godinu i pokušavamo da im izađemo u susret. Uspele smo sa raznim naučnim manifestacijama da orijentišemo decu ka nauci i to nam je velika satisfakcija. Noć biologije se sprovodi u cilju promocije biologije i nauke uopšte i u cilju podizanja ekološke svesti, s obzirom da se i dešava oko datuma kada se i obeležava Dan planete Zemlje (22.04.2018.). Na noći biologije učenici su mogli da vide izlaganja studenata sa raznih katedra, najzanimljiviji su bili štandovi katedre za fiziologiju životinja, botanike, beskičmenjaka. Učenici su se vraćali puni utisaka, diploma i pohvalnica. Nakon manifestacije, sledila je večernja šetnja po centru Novog Sada.

U OŠ "Vuk Karadžić" takođe su imali aktivnosti koje su u vezi sa obeležavanjem Dana planete.

- Geografska sekcija sa svojim članovima pripremila je niz objašnjenja o samom danu,o reciklaži, o upravljanju otpadom, o kompostu.Slikovito su predstavili na koji način se otpad selektuje. Drugi deo akcije jesu aktivnosti koje pokazuju primenu znanja: pravljenje saksija od kartona, plasičnih flaša i plastičnih kutija, sadnja biljaka: dan i noć, čuvarkuće i drugih biljaka kamenjarki, rekla nam je nastavnica Ružica Milić.

S.N.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign