Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

U POLJOPRIVREDU 4 MILIONA DINARA!


Još godInu dana Đorđe Radetić biće na čelu JKP "Graditelj". Njemu je na poslednjoj sednici SO Srbobran većinom glasova odbornika drugi put ukazano poverenje, tako da će funkciju vd direktor obavljati još godinu dana, ili do izbora direktora ovog Javnog preduzeća. Evo izveštaja sa sednice:


Na jučerašnjoj sednici Đorđe Radetić najpre je razrešen dužnosti, jer mu je istekao jednogodišnji mandat na funkciji vd direktor JKP "Graditelj", a odmah potom skupštinska većina je Radetića izabrala da ovu funkciju obavlja još godinu dana.

Ovo je izazvalo i najveću polemiku među odbornicima, naime opozicija - GG Branko Gajin tvrdila je da se na ovaj način krši zakon i da Radetić ne može dva puta biti izabran na funkciju vršioca dužnosti. Ovu tvrdnju osporio je član Opštinskog veća Radivoj Debeljački rekavši za govornicom da zakon predviđa mogućnost da isti čovek može biti, dva puta zaredom, izabran da obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora u izuzetnim okolnostima.

Opozicija je takođe postavila pitanje stručne spreme Radetića. Oni su tvrdili da stari - novi vd direktor JKP "Graditelj" nikada nije dao na uvid diplome o završenom fakultetu i master studijama. Oni su takođe otvorili i pitanje njegovog radnog staža.

Srbobran.net je od nakon zasedanja SO Srbobran postavio pitanje Radetiću da li zaista postoji spor oko njegove stručne spreme?! Na naše pitanje dobili smo na uvid Radetićevu diplomu Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu o završenim fakultetu, kao i diplomu Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu o završenim master akademskim studijama.

Na jučerašnjoj sednici Skupštine opštine na osnovu neopozive ostavke funkcije člana Opštinskog veća razrešen je Todor Šimpraga koji je do razrešenja vodio resor sporta i omladine.

Skupština opštine Srbobran usvojila je Elaborat o opravdanosti otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta radi realizacije investicionog projekta "Izgradnja proizvodnog pogona za proizvodnju radnih uniformi na parceli 5858/4 KO Srbobran". Na ovaj način ulazi se u realizaciju ustupanja zemljišta investitorima u industrijskoj zoni. Kako se čulo na sednici, na hektaru zemlje koja se ustupa za izgradnju proizvodnog pogona, ukoiko se dobije zeleno svetlo od republičkih organa, obezbediće se 100 novih, radnih mesta za nezaposlene u našoj opštini. 

Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja na teritoriji opštine Srbobran za 2018. godinu, prema kom će poljoprivredna gazdinstva dobiti novčanu pomoć iz opštinskog budžeta za razvoj svojih poslova bio je jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda. Ukupno će u ovu namenu biti usmereno četiri miliona dinara, po dva miliona dinara u kreditnu podršku i u podsticajne mere.

- Cilj ovih mera je razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja, kroz podsticaje za razvoj poljoprivrede, odnosno za primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Njihova svrha je i unapređenje ruralne ekonomije, osnaživanje i ravnomeran razvoj poljoprivrednih gazdinstava i kvaliteta ruralnog stanovništva kroz povećanu konkurentnost malih poljoprivrednih proizvođača, motivisanje ruralnog stanovništva da aktivno učestvuje u društvenom životu, razvoju zajednice i poboljšanju životnih uslova. Realizacija Programa, odnosno definisane mere, doprineće povećanju produktivnosti gazdinstva, smanjenju proizvodnih troškova i poboljšanju konkurentnosti porodičnih poljoprivrednih gazdinstava. Potencijalni korisnici mera podrške su fizička lica sa teritorije opštine Srbobran, nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa aktivnim statusom, obrazložio je Program Radivoj Paroški, predsednik opštine Srbobran.

Usvojeni su takođe izveštaje o radu sa finansijskim izveštajima za 2017. godinu Narodne biblioteke Srbobran, Mesne zajednice Turija i Štaba za vanredne situacije opštine Srbobran.

Jučerašnje zasedanje odbornika na jedinstven način obeležio je protest odbornica. Svaki put kada je za govornicu izlazio Zoran Janković, odbornik opozicione GG Branko Gajin, one su napuštale skupštinsku salu u znak podrške Mileni Alargić, predsednici lokalne Skupštine kojoj se na neprimeren način Janković obratio prilikom 19. sednice, u najmanju ruku narušavajući njeno pravo na privatnost. To je dosta usporilo rad sednice, ali nije preterano uticalo na odbornika Jankovića. Jednom prilikom on je čak tražio da se utvrdi kvorum i proveri da li u sali ima dovoljno odbornika da bi skupština mogla da radi.

U neformalnom razgovoru u pauzi sednice čulo se da je rekao da se javno izvinio predsednici Alargić i da, što se njega tiče, ta stvar je završena.

Sednica je trajala tri sata i okončana je odborničkim pitanjima.

S.Š.

  

Postavio: Administrator dana 2018.04.27   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPartneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin