Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/1423/obeleavanje-dana-pobede-u-sredu/

Verzija za tampu / To ScreenviewOBELEŽAVANJE DANA POBEDE U SREDU


Širom Evrope u sredu se obeležava 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, kojima se obeležava završetak Drugog svetskog rata u Evropi


Opština Srbobran i SUBNOR opštine Srbobran povodom Dana pobede organizovaće pomen žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svetskom ratu na Trgu slobode polaganjem venaca na spomen obeležje.

Obeležavanje Dana pobede održaće se 09.05 sa početkom u 10.00 časova.

Deveti maj se slavi kao Dan pobede nad fašizmom. Nakon šestogodišnjeg oružanog sukoba koji je otpočeo 1. septembra 1939. godine napadom nacističke Nemačke na Poljsku, Drugi svetski rat na evropskim prostorima okončan je 9. maja 1945. godine potpisivanjem bezuslovne kapitulacije oružane sile Trećeg rajha. Počev od tada, ovaj dan se svečano obeležava u velikom broju zemalja sveta.

Antifašizam nije ideološko, niti političko uverenje, već duboko ljudsko opredeljenje za mir i slobodu, a protiv nacionalizma, mržnje i rasizma. Najveća tekovina antifašističke borbe je pobeda u Drugom svetskom ratu nad najvećim zlom u istoriji čovečanstva, nacističkom Nemačkom i njenim saveznicima, koja je negirala samu ideju slobode i čovečnosti. U osnovi antifašizam je humanistička ideja, koja zagovara beskompromisan otpor zlu i nepravdi. Iako je fašizam pobeđen u Drugom svetskom ratu, ideologija fašista i nacista nije prestala da živi. Danas u Evropi i u našoj zemlji postoje jaki desničarski i nacionalistički pokreti.

Zbog svega toga obeležavanje ovog datuma ima poseban značaj za ljudsku civilizaciju i njen napredak.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign