Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/1429/deveti-maj-je-doneo-ukus-slobode/

Verzija za štampu / To ScreenviewDEVETI MAJ JE DONEO UKUS SLOBODE


Istorija civilizacije je bremenita razaranjima i ogromnim ljudskim žrtvama, ali Drugi svetski rat je bio vrhunac ljudskog bezumlja, ideološke isključivosti i destrukcije, napisao je povodom Dana pobede, 09.maja, Radivoj Paroški, predsednik opštine Srbobran. On u tekstu, koji je danas pročitao prilikom svečanog polaganja cveća na spomenik na Trgu slobode, dalje kaže:


 Godine smrti, ljudske patnje, otvorenih rana, majčinskih i detinjih suza, godine su u kojima je civilizacija platila ogromnu cenu opstanka ljudskog roda. I upravo zbog toga, te godine su bile duge kao večnost.


Dan pobede nad fašizmom je dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju.Šest godina rata ostavilo je za sobom razrušenu Evropu i veći deo sveta. Ovo je pobeda koja je izmenila sudbinu čovečanstva, ona je spasla mnoge narode iz fašističkog ropstva. Dan pobede, nije samo istorijski datum i podsećanje na cenu koju su platili narodi za mir. To je i upozorenje da se ne dopusti novi svetski rat koji bi za planetu mogao da bude i poslednji.


Sa ove vremenske distance sa ponosom možemo reći da je naš narod dao ogroman doprinos pobedi u ostvarivanju prava da živi u slobodi i upravo zbog toga smo obavezni danas da negujemo i iznova obnavljamo sećanje na taj strašni rat i sve žrtve koje su date. To traže od nas slavni preci, traže da govorimo o stradanju kao opomeni i snazi koja je proizašla iz tog stradanja i prerasla u otpor neviđenih razmera . Poslednjih godina rata tokom 1944. i 1945. borci Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije u sadjestvu sa borcima slavne Crvene armije u svakodnevnim borbama munjevitiom brzinom su oslobađali deo po deo Srbije i napaćenom narodu vraćali osećaj slobode.


U Drugom svetskom ratu antifaštisti su se borili za slobodu,mir i ravnopravnost među državama i narodima, za te iste vrednosti i danas nastavljamo da se borimo. Smelost, hrabrost, odlučnost, istrajnost koja je krasila naše pretke u borbi za slobodu su osobine i principi na kojima treba da gradimo svoju borbu za napredak našeg društva.


Deveti maj je dana kad je veći deo sveta konačno osetio ukus slobode, taj dan predstavljao je dan svetlosti, topline i nade za neki novi početak, zasnovan na principima mira, razumevanja, tolerancije i borbe protiv nacizma i fašizma. Odavanjem počasti stradalima za slobodu, mir i ideale čovečnosti ističemo kao svoje opredeljenje, a to je borba za očuvanje tekovina izvojevanih ovom veličanstvenom pobedom. Obeležavanje Dana pobede je prilika da se podsetimo na ogromne ljudske žrtve i materijalna razaranja, da odamo zhvalnost onima koji su izvojevali pobedu i istovremeno da pošaljemo upozorenje da se takvo zlo više nikada ne ponovi.


Neka mir bude večan, čestitam vam Dan pobede nad fašizmom.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign