Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

23. PUT ZASVIRALA ZLATNA CITRA


Devetnaest takmičarskih grupa iz jedanaest vojvođanskih mesta, ukupno preko 150 učesnika okupilo se u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" sa idejom očuvanja tradicije sviranja citre...


U organizaciji Kulturnog centra Gion Nandor, u  subotu 12. maja 2018. godine održana je manifestacija pod nazivom ,,Zlatna citra”. Bilo je to takmičenje citraških orkestara i solista osnovno-školskog uzrasta koji je od pokrajinskog značaja.

Pored domaćina, nastupila su deca iz osnovnih I srednjih škola iz Mužlje, Čoke, Sente, Bogaroša, Palića, Pačira, Telečke, Temerina, Skorenovca…

Manifestaciju godinama unazad podržava opština Srbobran. Ispred lokalne samouprave prisutni su bili predsenik SO Srbobran, Milena Alargić, Zoltan Ifju I Beata Sabadoš Fodor, predstavnici Opštinskog veća, a "Zlatnu citru" ispratili su i predstavnik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara Akoš Hajvert, direktor Narodne Biblioteke Eva Kiš, kao I predstavnici civilnih udruženja iz Srbobrana.

Samo takmičenje se odvijalo u pet disciplina, a kao nagrade, dodeljene su zlatne, srebrne I bronzane plakete, a najbolji su dobili najveću nagradu festivala – Povelju  Zlatna citra.

- Citra je skroman i jednostavan  instrument, koji čuva i neguje lepotu i vrednosti mađarske narodne muzike, i prenosi je sa kolena na koleno. Lepo je videti, da se ova tradicija u Srbobranu nastavlja iz godine u godinu. Ona prenosi kolektivnu kulturnu svest Mađara i predstavlja povezanost svih generacija – istakla je Gabrijela Linka, predstavnica Nacionalnog saveta Mađara.


Prvo takmičenje mladih citraša održano je 1995.godine, kao prateća manifestacija. U Srbobranu te godine održane su dve velike manifestacije Durindo (Durindó) i Đenđešbokreta (Gyöngyösbokréta).

Još jednom se pokazalo da ovo takmičenje mađarske narodne muzike ima svoje opravdanje, jer je rasadnik talenata i učesnika manifestacija kao što je bečejsko takmičenje učenika srednjih škola, zatim najveće godišnje manifestacije vojvođanske mađarske narodne muzike i folklora Durindo i Đenđešbokreta.

 L. P. (Foto: Laslo Paracki)

  

Postavio: Administrator dana 2018.05.14

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin