Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

IZLOŽBA U DOMU KULTURE


Udruženje potomaka i poštovalaca dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1848 - 1918 "Srbijanski - Srbobranski" juče je obeležilo 170 godina od revolucije 1848. godine. Tada je glavni odbor majske skupštine izneo proglas, u kome se garantuje Mađarima sloboda I bezbednost, "Caru vernost, a Mađarima bratska ljubav”.


Priredba u Domu kulture i izložba organizovani su pod imenom "Srpska revolucija 1848 - 1849 Srbobran", a govorili su predsednik opštine Srbobran i Danijel Kulačin, istoričar.

U celosti prenosimo govor predsednika Paroškog sa otvaranja izložbe:

- Ova izložba je podsećanje na velike događaje iz naše istorije, zapravo pokušaj, da ne dođe do sukoba I izbijanja rata sa revolucionarnom vladom u Budimpešti. Izložba pokazuje ne samo opšte  poznate događaje, već I imena, prezimena Srbobranaca, učesnika događaja 1848, I manje poznate detalje, rekao je Danijel Kulačin i dodao:

- Sentomaš, Srbobran je imao prvorazredni značaj posle Sremskih Karlovaca, koji je bio politički centar, a Srbobran vojni. Sentomaš  je bila brana i tvrđava celog srpskog pokreta, a kada je on pao, pao je I pokret. Srbobran je bio simbol jedinstva srpskog naroda, jer su u njemu bili Srbi iz cele Vojvodine, kao i iz Šumadije, Crne Gore i Baranje.

Događaj je svojim nastupom uveličala pevačka grupa KUD-a Bard.

L.P. 

Postavio: Administrator dana 2018.05.23   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPartneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin