Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/1487/na-jesen-prvi-kornioni-iz-novih-plastenika/

Verzija za tampu / To ScreenviewNA JESEN PRVI KORNIŠONI IZ NOVIH PLASTENIKA


"BISER" prošao na konkursu Delta fondacije, a zahvaljujući tome biće obezbeđena dva nova plastenika i radno će se angažovati četiri osobe sa invaliditetom...


Delta fondacija, u okviru programa „Zasad za budućnost“  u saradnji sa Trag fondacijom,  raspisala je konkurs za dodelu sredstava  sa  ciljem da se kroz podršku socijalnim preduzećima unapredi postojeća poljoprivredna proizvodnja na više lokacija u Srbiji, da se time poveća zaposlenost i smanji siromaštvo.

Udruženje za pomoć mentano nedovojno razvijenim osobama „Biser“  je konkurisalo sa projektom „Plastenici za organsku proizvodnju“ i nakon četiri kruga eliminacije i javne odbrane uspeli smo da se projekat prihvati i odobre sredstva. Projektom je predviđena nabavka dva plastenika i radno angažovanje 4 osobe sa invaliditetom. Plastenici će biti postavjeni u baštama kod dve radno angažovane osobe u Srbobranu i Nadalju čime će se  smanjiti nezaposlenost u lokalnoj zajednici i poboljšati socijalni položaj osoba sa invaliditetom, a sam projekat će ispuniti jedan deo socijalnog cilja, kaže Slavka Popić, predsednica Udruženja "Biser" i dodaje:

- Drugi socijalni cilj usmeren je na korisnike usluge dnevnog boravka kojima  bi se projektom omogućila participacija usluge u vidu hrane pa time i održivost iste.

Ulaganjem sredstava u ukupnom iznosu od 483.600,00 od strane Delta fondacije, obezbedilo bi se povećanje sadašnje  proizvodnje za 40% pa time I ukupan godišnji bruto prihod od povrtarske proizvodnje. Realizacija projekta daje veće mogućnosti da se dobije sertifikat o organskoj proizvodnji u naredne dve godine, što bi omogućilo održivost projekta I biznis ideje. U ovom momentu ugovorena je nabavka i postavljanje plastenika i pribavljeno je seme i sredstva za zaštitu. U toku jeseni prvi kornišoni iz novih plastenika biće plasirani na tržište. U okviru projekta predviđeno je i da se pribavi i program za elektronsko praćenje proizvodnje (“elektronska farma”) u vidu pomoći koji će pružiti Zadružni savez Vojvodine

Sve ovo je još jedna aktivnost usmerena na poboljšanje materijalnog položaja osoba sa invaliditetom i ostvarenje misije Udruženja  a to je „uključenje u društveni život zajednice osoba sa invaliditetom primeren njihovim sposobnostima i mogućnostima, bez diskriminacije i njihov adekvatan materijalni položaj“.

Javna odbrana projekta održana je u hotelu Park u Beogradu. Pre javne odbrane za odabrane organizacije organizovana je dvodnevna obuka na temu razvoja biznis planova u cilju održivosti njihovih projekata.

P.R.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign