Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/1526/danas-je-svetski-dan-suncaopreznost-sunce-preti/

Verzija za tampu / To ScreenviewDANAS JE SVETSKI DAN SUNCA! OPREZNOST - SUNCE PRETI!


Evo nekoliko reči koje će svakako biti korisne u danima koji dolaze. Šta i kako se ponašati kad "zvezda upeče"...


Sunce je zvezda u centru našeg Sunčevog sistema i njegova svetlost je prvenstveni izvor energije za Zemlju. Ova zvezda - planeta nastala je pre 4,57 milijarde godina.

Iako na prvi pogled, na osnovu promenljivog vremena poslednjih dana, ne izgleda kao da je potrebno štititi se od prevelikog izlaganja suncu, uskoro će uslediti periodi visokih temperatura.

Preveliko izlaganje suncu bez ikakve zaštite, iritira kožu i vrlo često dovodi do upale koja se manifestuje od blagog crvenila do plikova i otvorenih rana.

Ovako nastala oštećenja tokom života se sabiraju i kažemo da koža „pamti“, pa se tokom vremena povećava rizik od prevremenog starenja kože i pojav ekarcinoma kože.

           

Ljudi različite puti su različito osetljivi, ali je neophodno istaći da je zaštita od štetnog delovanja sunca neophodna svima, a posebno osobama svetle puti, tj sa fototipom kože I i II. To su osob eriđe kose,mlečno bele puti, koje imaju pege,plave oči,lako izgore, uvek pocrvene i minimalno pocrne, kao i osobe plave kose,svetle kože,svetlih očiju, koje lako izgore, uvek pocrvene, minimalno pocrne.

Pojedini lekovi, koji se hronično koriste,kao što su antihipertonici, antidijabetici, nekiantibiotici, hormoni i posebno oralni kontraceptivi mogu da pojačaju osetljivost prema UV zračenju. Ukolik ouzimate neke od ovih lekova iz mediciniskih razloga, potrebno je konsultovati se sa vašiml ekarom. Takođe, lekovi koji se lokalno primenjuju, kao i dekorativna kozmetika, parfemi i dezodoransi mogu da dovedu do neprijatnih kožnih reakcija i trajne pigmentacije kože, pa ih treba izbegavati pre izlaganja suncu.

Na našem tržištu postoji veliki broj preparata za zaštitu kože od sunca i to u vidu kremova, losiona, gelova sa različitim „SPF“. SPF- Sun protection factor označava stepen u kome zaštitini preparat štiti kožu od dirketne izloženosti kože sunčevim zracima.

Broj uz ovu oznaku označava koliko duže koža može biti izložena suncu, a da ne dođe do fotosenzitivne reakcije. Grubo se dele u četiri grupe: niskefaktore zaštite (6, 8 ili 10), srednje (15,20,25), visoke (30,50) i veoma visoke faktore (SPF 50+). Većina danas dostupnih preparata imaju kombinovanu zaštitu od UVA i UVB zraka i vodootoporni su. Pravilo je da se preparat nanosi 20-30 minuta pre izlaganja suncu, i treba ga ponovo nanonositi posle svakog kupanja ili tuširanja iako je na ambalaži navedeno da je vodootporan.

S.N.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign