Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/1529/vodimo-politiku-za-bri-razvoj-nae-optine/

Verzija za tampu / To ScreenviewVODIMO POLITIKU ZA BRŽI RAZVOJ NAŠE OPŠTINE!


Ovo su reči predsednika opštine Radivoja Paroškog, koje su se danas čule na salašu porodice Rnić. Koji su problemi stočara, kako se izboriti na tržištu za poziciju koja omogućava razvojne perspektive, šta znači upustiti se u izazov nahraniti, napojiti svakodnevno 80 krava, danas u poseti Gazdinstvu porodice Rnić, upoznao se Radivoj Paroški, predsednik opštine Srbobran.


Sa Paroškim u poseti su bili član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu, Relja Kurjački i Ninoslav Jokanović, kandidat za člana Saveta MZ Srbobran na predstojećim izborima, a dočekali su ih braća Boško i Bane Rnić.

Porodica Rnić bavi se stočarstvom, tačnije uzgojom krava i proizvodnjom mleka dugi niz godina. Iza njih je deset godina mukotrpnog rada i krčenja puta kojim se ređe ide u poslednje vreme. Dnevno na tržište iznesu gotovo 1.000 litara mleka. U razgovoru sa gostima iz lokalne samouprave izneli su sve probleme sa kojima se svakodnevno susreću, ali i planove za budućnost.

- Bavimo se proizvodnjom mleka i za nas je najveći problem nedostatak zemlje na kojoj se proizvodi hrana za stoku. Prethodne godine zatražili smo podršku kroz IPARD programe, želeli smo da nabavimo određenu mehanizaciju, ali nisam optimista. Standardi koje moramo da ispunimo na farmi su veoma visoki. Trenutno sve što zaradimo ulažemo dalje u razvoj ali to ide prilično sporo. Zbog toga svaka podrška je dobrodošla, rekao je Boško Rnić u razgovoru sa gostima.

Svoj komentar nakon posete farmi i upoznavanja sa kapacitetima i proizvodnim programom gazdinstva čiji su danas bili gosti, predsednik Paroški u izjavi za medije između ostalog je rekao:

. Lokalnoj samoupravi je veoma bitno da na licu mesta vidi kako rade i posluju naši poljoprivrednici i privrednici, ali i koje probleme imaju. Za svaku je pohvalu kako ova porodica već deset godina opstaje u svom poslu u teškim okolnostima, i zbog te predanosti ćemo pokušati da im pomognemo kao lokalna samouprava, i ne samo njima. Slično stvari smo nedavno čuli i od jednog povrtara u Nadalju, koji, takođe, uporno radi svoj posao i ne odustaje. Politika opštine Srbobran usmerena je da podstiče proizvodnju u intezivnim granama poljoprivrede, kao što su povrtarstvo, voćarstvo, stočarstvo, gde je potreban veliki rad. Takvom politikom obezbeđujemo brži razvoj ukupne poljoprivrede i opštine Srbobran u celini.

Da su se Rnići opredeli za težak i neizvestan posao možda najbolje pokazuje podatak da je nekadašnja Jugoslavija devedesetih godina prošlog veka izvozila 50.000 tona ,,crvenog junećeg mesa’’, a od toga iz Srbije je bilo 30.000 tona. Po podacima od pre tri godine Srbija izvozi tek nešto preko 300 tona. Staje u Srbiji su često prazne, nema junadi, a kad nema junadi, nema ni mesa. Zbog toga Rnići zaslužuju da im se izađe u susret i reči predsednika Paroškog ulivaju nadu da će se marljiv rad ipak isplatiti.

S.N.

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign