Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Strategije borbe protiv siromaštva

STRATEGIJE BORBE PROTIV SIROMAŠTVA U NERAZVIJENIM SREDINAMA


Na Konkursu koji je opština Srbobran ove godine raspisala, naš portal dobio je finansijsku podršku da realizuje projekat pod imenom koji je u naslovu ovog članka. U narednih nekoliko meseci serijom reportaža i medijskih sadržaja pokušaćemo da osvetlimo ovu nepopularnu temu iz različitih uglova.


Opština Srbobran nalazi se u grupi nerazvijenih opština. Pored makroekonomskih teškoća sa kojima se susrela država poslednjih decenija i na mikroekonskom planu u opštini je došlo do stvaranja veoma nepovoljne privredne strukture, a značajno se povećao broj nezaposlenih, korisnika socijalne pomoći i siromašnih.

Nakon raspada "Elana", nekadašnjeg poljoprivrednog giganta, veliki broj radnika je otpušten i ostao nezaposlen, a poslednjih godina se najčešće bavi povremenim sezonskim poslovima. Nerazvijena industrija i sektor malih i srednjih preduzeća, negativni demografski trendovi u smislu odliva mladog i obrazovanijeg dela stanovništva, odnosno pad vitalnih karakteristika građana i pad radno sposobnog i kvalifikovanog stanovništva, doveo je do povećanja siromaštva.

U 2016. oko 1.600 lica, odnosno 501 porodica je koristila pravo na novčanu socijalnu pomoć, a prema podacima Centra za socijalni rad opštine Srbobran, oko 17 % stanovništva korisnik je nekog vida socijalne pomoći.

Ukupan broj porodica korisnika socijalne novčane pomoći (podatak za oktobar 2017) – 398. Tokom zimskih meseci: decembar, januar, februar broj korisnika bude do 580 porodica

Mere za smanjenje siromaštva sprovode se u opštini kroz aktivnosti vladinog i nevladinog sektora,ali su još uvek nedovoljne u smislu kvantitativnih pokazatelja poboljšanja privredne slike.

Kako prevazići postojeće stanje i izaći iz začaranog kruga nerazvijenkih opština, odnosno kako se boriti protiv siromaštva je po mnogima pitanje svih pitanja za građane opštine Srbobran.

Postoji mišljenje da suštinski nismo spremni da se uhvatimo u koštac sa ovim problemom i da se bavimo posledicama, a ne uzrokom. Da onog trenutka kada krenemo da rešavamo uzrok, strateški ćemo početi da rešavamo pitanje siromaštva i svih posledica koje ono ima po jedno društvo, pa makar to bila i mala opština kao što je naša.

Zbog čega je to tako, teško da možemo precizno da odgovorimo i damo smislen odgovor koji će zadovoljiti većinu. Ipak, postoji nešto što kao crv izjeda iznutra našu zajednicu. Decenijama unazad sistemski uključujući razne faktore koji su tome doprineli mi smo razbijani kao društvo. To je stvorilo klimu da kako bi se to kolokvijalno rek'lo "svako gleda svoja posla". U jednom takvom zamešateljstvu, u deobi, ili kako bi neki rekli opštem grabežu, mnogi su ostali zakinuti za svoje parče kolača, ili da budemo surovo iskreni parče kore hleba i tako nesnađeni danas su na marginama i spadaju u kategoriju socijalno ugroženih, nečesto sa osećanjem da su napušteni i zaboravljeni.

Koliko zapravo znamo o ljudima koji su tu u našem komšiluku, a nema ih malo koji svakog dana vode bitku za golo preživljavanje?! Da li znamo koje su njihove potrebe, šta je to što oni očekuju, čemu se nadaju, koliko su njihove potrebe usklađene sa vremenom u kome živimo?!

Na temu "Kultura bede" polovinom osamdesetih godina u Srbobranu je rađeno jedno novinarsko, sociološko istraživanje. Želja autora je bila da uđe "unutra" i iz tog rakursa sagleda potrebe ljudi koji žive na ili ispod egzistencijalnog minimuma.

Čini nam se da je to izuzetno važno ukoliko želimo da siromaštvo pobedimo, upoznati one koji siromaštvo žive. Ući među njih i čuti, zapisati svaku njihovu reč, jer dragocenost njihovih iskaza je nemerljiva za spoznaju problema koji je naša tema.

Delove reportaže koju je svojevremeno objavio časopis "Kultura", koja su zapravo zbornik odgovora koje su u razgovoru na Begluku dobili Dimitrije Vujadinović i njegov tadašnji saradnik, a danas urednik ovog portala Aleksandar Šijačić objavljujemo kao skroman doprinos i uvod u celinu projekta koji ćemo realizovati u želji da damo svoj doprinos kreiranju strategije borbe protiv siromaštva u nerazvijenim sredinama. Koje su jednakosti, a koje razlike između "kulture bede" pre tri decenije i danas saznaćemo zajednički ukoliko budete pratili sadržaje u projektu koji je podržala naša opština. Ono što je nepobitno, a što Vujadinović kaže u svom narativu je da postoji velika, možda nepremostiva razlika između onih koji misle, pišu o bedi i onih koji u njoj žive. Iskazi koje ćemo objaviti bez ulepšavanja i ukrasa možda će donekle premostiti taj jaz koji je evidentan svakom ko želi dublje da uroni u ovu temu.

Pratite naš portal i uskoro sledi tekst pod naslovom " To je veliko, veliko što bih želeo".

S.N.

Ovaj medijski prilog je deo projekta "Strategije borbe protiv siromaštva u nerazvijenim sredinama" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

  

Postavio: Administrator dana 2018.06.20   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 52
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen