Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekologija

SAOPŠTENjE IZ KABINETA PREDSEDNIKA OPŠTINE


Opštinsko veće je razmotrilo problematiku zagađenja na reci Krivaji,desnoj pritoci Velikog bačkog kanala, najdužoj reci koja u celosti teče kroz Autonomnu pokrajinu Vojvodinu.


Opštinsko veće je  konstatovalo da se svake godine registruje bar jedan incident u kojem se kao posledica pojavi pomor velike kolIčine ribe, zbog čega je ovaj, inače veoam osetljiv eko-sistem, gotovo na granici mogućnosti otpornosti na zagađenje i konstatovalo sledeće :


Do ispuštanja otrovnih materija dolazi u industrijskoj zoni na izlazu Bačke Topole. Izveštaj pokrajnskih inspektora za zaštitu životne sredine, potvrdio je zagađenje vodotoka Krivaje koja protiče kroz sve tri opštine Mali Iđoš , Bačku Topolu i Srbobran. U Krivaji su detektovane, pored fekalnog otpada, velike količine azota i fosfora. Situacija sa azotom i fosforom iz godine u godinu može biti samo gora, zato što se ova jedinjenja sada sve više nakupljaju i kada se ne zagađuje voda.

Oni podstiču razvoj zelenih algi koje u jesen izumiru i padaju na dno, čime se povećava nivo mulja. Svake godine, u letnjem periodu, zbog intenzivnog navodnjavanja i zatvaranja brane kod Feketića prekida se tok reke na teritoriji naše opštine,te stoga dolazi do pomora ribe i ugrožavanja staništa zaštićenih vrsta ptica.


Opštinsko veće Opštine Srbobran najoštrije osuđuje zagađenje reke Krivaje i upućuje zahtev nadležnim institucijama da se što hitnije nađe uzrok i reši problem zagađenja.


Srbobran, 22.06.2018

Foto:Facebook (Arnold Želer) 

Postavio: Administrator dana 2018.06.21   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin