Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/1536/saoptenje-iz-kabineta-predsednika-optine/

Verzija za tampu / To ScreenviewSAOPŠTENjE IZ KABINETA PREDSEDNIKA OPŠTINE


Opštinsko veće je razmotrilo problematiku zagađenja na reci Krivaji,desnoj pritoci Velikog bačkog kanala, najdužoj reci koja u celosti teče kroz Autonomnu pokrajinu Vojvodinu.


Opštinsko veće je  konstatovalo da se svake godine registruje bar jedan incident u kojem se kao posledica pojavi pomor velike kolIčine ribe, zbog čega je ovaj, inače veoam osetljiv eko-sistem, gotovo na granici mogućnosti otpornosti na zagađenje i konstatovalo sledeće :


Do ispuštanja otrovnih materija dolazi u industrijskoj zoni na izlazu Bačke Topole. Izveštaj pokrajnskih inspektora za zaštitu životne sredine, potvrdio je zagađenje vodotoka Krivaje koja protiče kroz sve tri opštine Mali Iđoš , Bačku Topolu i Srbobran. U Krivaji su detektovane, pored fekalnog otpada, velike količine azota i fosfora. Situacija sa azotom i fosforom iz godine u godinu može biti samo gora, zato što se ova jedinjenja sada sve više nakupljaju i kada se ne zagađuje voda.

Oni podstiču razvoj zelenih algi koje u jesen izumiru i padaju na dno, čime se povećava nivo mulja. Svake godine, u letnjem periodu, zbog intenzivnog navodnjavanja i zatvaranja brane kod Feketića prekida se tok reke na teritoriji naše opštine,te stoga dolazi do pomora ribe i ugrožavanja staništa zaštićenih vrsta ptica.


Opštinsko veće Opštine Srbobran najoštrije osuđuje zagađenje reke Krivaje i upućuje zahtev nadležnim institucijama da se što hitnije nađe uzrok i reši problem zagađenja.


Srbobran, 22.06.2018

Foto:Facebook (Arnold Želer)
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign