Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/158/poloeni-venci-u-znak-seanja-na-stradale-u-ii-svetskom-ratu/

Verzija za štampu / To ScreenviewPOLOŽENI VENCI U ZNAK SEĆANJA NA STRADALE U II SVETSKOM RATU


Četvrti jul, Dan borca obeležili SUBNOR, Opština Srbobran i Socijalistička partija Srbije...


Dan borca je za državni praznik proglašen 26. aprila 1956. godine i proslavljao se svake godine u čitavoj Jugoslaviji. Posle raspada SFR Jugoslavije, postao je državni praznik Savezne Republike Jugoslavije, ali se kasnije obeležavao samo u Srbiji. Ukinut je 2001. godine odlukom Vlade Srbije.

Od tada ovaj dan obeležava se u organizaciji SUBNOR-a.

Danas su na spomen ploču poginulim borcima tokom II Svetskog rata u Srbobranu pored delegacije SUBNOR-a, vence položili predstavnici opštine Srbobran i OO SPS.

Venac je delegacija Saveza udruženja narodnooslobodilačkog rata položila i na spomen ploču građanima opštine Srbobran koji su 1942. godine obešeni od strane okupatora, a koja se nalazi na mestu gde su pogubljeni, odnosno na uglu ulica Svetog Save i Miloša Crnjanskog.

Na platou ispred Zadružnog doma, gde se nalazi spomen ploča sa imenima poginulih tokom II Svetskog rata, govore su održali Slobodan Radić, predsednik Subnor-a i Neško Čestić, predsednik opštine Srbobran.

- Vrlo je važno da negujemo sećanje na sve žrtve koje smo položili na oltar otadžbine, a danas smo u situaciji kada cela Evropa proslavlja antifašističku borbu, da mi koji smo najsnažnije učestvovali nekako, kao da se stidimo i poništavamo sve ono što su naši građani u borbi za slobodu uradili. Vrlo je važno da učinimo sve ono što su uradile sve zemlje u regionu, a to je da pomirimo sve naše borce i da poštujemo sve naše žrtve koje su pale da bi mi danas živeli u miru i slobodi, kazao je u svom obraćanju prisutnima Neško Čestić, predsednik opštine.

Prisutnima se obratio i Mladen Nićin - Bata, svedok pogubljenja naših sugrađana 1942.godine, na mestu gde se danas nalazi apoteka Doma zdravlja "dr Đorđe Bastić".

Na današnji dan 1941.godine na sednici Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, u Beogradu, doneta je odluka o podizanju oružanog ustanka.

S.Š.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign