Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/1593/otvorena-manifestacija-kulturno-leto/

Verzija za tampu / To ScreenviewOTVORENA MANIFESTACIJA KULTURNO LETO


U subotu i nedelju, najpre koncertom, a potom pozorišnom predstavom, u dvorištu Doma kulture, na najbolji mogući način počela je manifestacija "Kulturno leto" u organizaciji Doma kulture.


"Govoreći o umetnosti, zaboravimo na trenutak definiciju koja kaže da je umetnost proizvod ljudske delatnosti koja ima za cilj da stimuliše ljudsko čulo i ljudski um i razmislimo šta ona zapravo predstavlja. U vremenu kada je materijalna dobit ujedno i najveća dobit, mi, ljubitelji umetnosti i kulture jasno, sa punim pravom istupamo i kažemo da ono što nam umetnost daje ne može da se kupi. Trenuci spokoja, uživanje, mogućnost odlaska na drugi kraj sveta sedeći u svojoj fotelji i ispunjenje nekih nikad nedosanjanih snova.
Po Tolstoju, umetnost nije samo most koji spaja ljude, nego i kulture, životne ere i vekove. Dakle, ona je besmrtna.
U cilju negovanja umetnosti, ove godine Dom kulture je organizovao drugo po redu „Kulturno leto“ koje daje onu šarenu, razigraniju notu i pretvara naše mesto u stecište raznovrsne muzike, ukusa boje i energije.
„U umetnosti, kao i ljubavi, instikt je dovoljan“, reči su francuskog književnika Fransa."

Ovo je deo pozdravnog govora ljubiteljima kultute i umetnosti koje je kazala Nataša Živković, a koje je organizator uputio pred koncert kojim je otvorena ovogodišnja manifestacija "Kulturno leto".

Publika je mogla da uživa u rock i pop numerama koje su izvedene u neobičnim aranžmanima, a predstavio nam se Intermeco kvartet.
Žanrovska razuđenost, ljubav prema nečemu što nije samo klasična muzika kao i potreba da se ta i takva muzika izvodi na klasičnim instrumentima, čini ih različitim od drugih sastava sličnog tipa.


Intermeco kvartet pobrao je aplauze srbobranske publike,a Milena Rajković, Tamara Živković, Milena Martinov Stojković i Milica Jakšić sasvim sigurno mogu da budu zadovoljne svojim nastupom. Zvuk i ambijent bili su odlični, tako da je uživanje bilo kompletno.

U nedelju uveče na scenu u dvorištu Doma kulture izašla je pozorišna grupa "Drž' ne daj!" sa istoimenom predstavom. Troje glumaca svojim umećem i energijom, a na tekst koji je obilovao komičnim situacijama, potpuno su opčinili publiku. Dvorišpte je bilo ispunjeno do poslednjeg mesta, a odzvanjalo je smehon od samog početka predstave do samog kraja. Ova mala glumačka družina uspela je da u devedeset minuta upakuje sve zgode i nezgode koje prate jedno venčanje, najpre zamišljeno kao žurku najbližih prijatelja, koja se zahvajujući roditeljima pretvorila u klasično svadbarsko veselje sa preko 200 gostiju u kafani "Dva jarana". 

Bila je to predstava u kojoj su glumci izgarali na sceni, a publika se grohotom smejala prepoznajući se u situacija koje najčešće prate velike svadbarske proslave. 

Nakon ove smehotresne priče o venčanju, u četvrtak u Turiji, a u petak u Nadalju, priča o jednoj sahrani, koju je ispričao Duško Kovačević, a koja spada u klasiku srpske kinematografije. "Laki je malo nervozan", samo je jedna od neponovljivih replika iz filma "Maratonci trče počasni krug". Ovo antologijsko filmsko ostvarenje i u Turji i u Nadalju biće prikazano na otvorenom, a obe projekcije počinju u 21.00h.

S.Š.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign