Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

NAŠ FOLKLOR ULEPŠAO NACIONALNI PRAZNIK U OROŠHAZI


Mađari u celom svetu juče su obeležili svoj nacionalni praznik Sveti Ištvan, kao sećanje na jednog od najvažnijih mađarskih vladara, koji je mnogo učinio na prosvećivanju nacije. Sveti Ištvan se slavi kao utemeljitelj hrišćanstva u Mađarskoj i osnivač mađarske države, odnosno kao prvi ujedinitelj svih Mađara.


Delegacija naše opštine tim povodom bila je gost u u gradu pobratimu Orošhazi u susednoj Mađarskoj. Praznik su ulepšali članovi KUD-a BARD koji su nastupili u redovnom programu proslave. Na taj način naša opština bila je posebno privilegovana i ugošćena, a Zoranka Paroški, predsednica KUD-a BARD ovako je prokomentarisala gostovanje folklorađa na ovoj felikoj manifestaciji u Mađarskoj:

"Drago nam je i počastvovani smo da ponovo gostujemo u Orošhazi povodom obeležavanja tako velikog praznika kao što je Dan Svetog Stefana. Utisci su veoma dobri; dočekao nas je gradonačelnik sa svojim prvim saradnicima, izuzetno smo primljeni, a na tu dobrodošlicu uzvratili smo pesmama, jer smo i mi želeli da odmah pokažemo da nam prija dolazak u Orošhazu. U našem glavnom nastupu izveli smo tri koreografije, igre iz Beogradske Posavine, iz Kobšnice, dok je jedan par prikazao ciganske igre".

Pored "Bardovaca" u delegaciji naše opštine su bili Ifju Zoltan, član opštinskog veća i članice Udruženja za negovanje tradicije naroda i narodnosti u Vojvodini.

Sveti Ištvan (Szent istván), čije je prvo ime Vajk, potomak je Arpada, velikog vođe mađarskog naroda iz vremena doseljavanja u Panonsku niziju, a i sam je vladao ovim paganskim plemenom. Dobijanjem kraljevske krune od pape Silvestera II. Hiljadite godine, Vajk pored krune, dobija i hrišćansko ime Ištvan i započinje hristijanizaciju mađarskog naroda. Ta se godina uzima i kao početak rađanja moderne mađarske države, a za vreme vladavine kralja Ištvana, Mađarska je postala ekonomski jaka i nezavisna država. Nakon njegove smrti 1083. godine, on je proglašen za sveca i od tada se 20. avgust slavi kao dan Svetog Ištvana i istovremeno kao nacionalni praznik svih Mađara.

- Sa našim prijateljima iz Orošhaze smo u višegodišnjim bliskim i bratskim odnosima. Ove godine u našoj delegaciji je oko četrdesetak ljudi. Dočekani smo srdačno i počastvovani smo prijemom koji smo doživeli, rekao je za medije Ifju Zoltan, član Ooštinskog veća.

Naši folkloraši nastupili su juče na centralnom trgu u Orošhazi, a delegacija je bila gost na prijemu kod gradonačelnika Zoltana Davida koji je priredio svečani ručak povodom velikog mađarkog praznika.

Podsetićemo, prošle godine u jesen, Srbobran je bio domaćin privrednoj delegaciji Orošhaze, a ove godine kao i predhodnih naši najbolji osnovci su bili na letovanju u banji Đoparoš u neposrednoj blizini Orošhaze, dok su đaci iz bratske mađarske opštine proveli deo letnjeg raspusta u Sutomoru u srbobranskom odmaralištu.

S.N.

  

Postavio: Administrator dana 2018.08.20   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin